Ungdommen forteller krigshistorien

Ungdommen forteller krigshistorien

TILHOLDSSTED FOR DEN HEMMELIGE OPERASJONEN: En av hyttene som sabotørene brukte er gjenskapt i Lapwingmuseet. Her står guide Mari Aune ved ladesykkelen som drev batteriet til radiosenderen. FOTO: Marit Manfredsdotter

Tirsdag åpnet Gammelgården i Haltdalen dørene for sesongen, og i sommer er det bygdas unge som skal føre historien om Operasjon Lapwing og Milorg videre.

Fakta

Milorg

 • Milorg var en militær motstands­organisasjon som ble bygget opp i Norge i løpet av andre verdenskrig.
 • Formålet var å forberede frigjøringen av landet, og å støtte en eventuell alliert invasjon.
 • Milorg drev også et omfattende etterretnings­apparat og støttet allierte operasjoner i Norge, samtidig som organisasjonen gjennom krigen var aktiv med egne sabotasje­operasjoner.
 • Under frigjørings­prosessen hadde Milorg en styrke på ca. 55 000 soldater

Operasjon Lapwing

 • Under 2. verdenskrig var Trøndelag et viktig strategisk område for den tyske okkupasjonsmakten og for en eventuell alliert invasjon.
 • Som ledd i dette ble det planlagt sabotasjeaksjoner mot strategiske mål. Sabotasjegruppa Lapwing fikk Rørosbanen som mål. I 1943 begynte gruppa sitt arbeid i Haltdalsfjella.
 • Lapwing-utstilinga i Gammelgården gir et bilde av sabotørenes hverdag, arbeidet de utførte og konsekvensene for okkupasjonsmakten og sivilbefolkningen.

Kilde: Visit Røros og Wikipedia

16 år gamle Mari Aune er en av de unge haltdalingene som skal føre historien fra krigen videre.

Forteller om hemmelige operasjoner

Lapwingmuseet åpnet i 2011, og i sommer skal for første gang den yngre generasjonen fortelle om sabotører og hemmelige flydropp av militært utstyr fra England fra Turn i nedre Haltdalen til Rensjøen i Ålen. General Reidar Kvaal var den gangen leder for operasjonen. Han døde i 2016, 100 år gammel.

Familiemedlemmer deltok i frihetskampen

- En av hyttene der sabotørene gjemte seg i tilhører vår familie, og flere familiemedlemmer var med i Milorg. For meg er det veldig sterkt og spesielt å fortelle denne historien. Jeg føler meg stolt, sier Mari Aune.

Gammelgården i Haltdalen har aner tilbake til 1700-tallet og har alltid vært en sentral plass i bygda. I sommer har gården åpent med både kafé, souvenirbutikk, antikvariat og informasjon om Karolinerkrigen.

Se bildet større

SPENNENDE HISTORIE: Rett over tunet fra Gammelgården ligger Lapwingmuseet der den spennende historien fra krigen er presentert. Her står guide Mari Aune foran et bilde av den sprengte jernbanelinja mellom Haltdalen og Ålen. FOTO: Marit Manfredsdotter

Se bildet større

FALLSKJERMSILKE: Under krigen var det manko på klær og silke fra fallskjermen ble brukt i enkelte tilfeller. Men det var en risiko med å bruke dette tøyet, og det var kun Milorg-folk som hadde tilgang på dette. FOTO: Marit Manfredsdotter

Se bildet større

VERTSKAP: Mari Aune og Inga Marie Tronsaune åpnet tirsdag dørene på Gammelgården I Haltdalen for sommersesongen. FOTO: Marit Manfredsdotter

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Ny fotballbok fra Løfaldli

Birger Løfaldli er journalist i Adresseavisen. Han er aktuell med boka “Landslaget - fra verdenstoppen til fotballens bakgård”.

Høstens vakreste eventyr i gang
 • Kultur

– I tillegg til rypejakta er helgas loppemarked i Feragen høstens vakreste eventyr, sier en av ildsjelene, Rolf J. Feragen.

Jeven Tuschke for en gjeng
 • Bildegalleri

Premieren på musikkteateret Jeven Tuschke på Storstuggu fredag kveld var en helstøpt forestilling som overgår det meste.

 
Til barn og unges beste
 • Kultur

FØRDE: Med felles mål om å sikre barn og unge gode kulturelle oppvekstmiljø har Norsk kulturskoleråd, Kulturtanken og UKM Norge nå signert viktige avtaler.

Åpen dag ved smia i Myrhaugen
 • Kultur

Nesten 50 år siden forrige gang det var varme i essa i Myhaugen, røyk det fra skorsteinen igjen tirsdag ettermiddag.

Alan Walker til Fredspriskonserten 2017
 • Kultur

Alan Walker er første artist klar for Nobels Fredspriskonsert i Telenor Arena 11. desember.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse