Bildegalleri: UKM i Holtålen

Mye folk i Hovet fredag kveld.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.02.2017 kl 12:50

Nea Radio
Nea Radio
Se bildet større

UKM 2017 Elias André Melkersen og Marit Kirkhus. FOTO: Per Magne Moan

Fakta om UKM

UKM - Ung Kultur Møtes er et offentlig kulturtiltak for ungdom mellom 13 og 20 år, og foregår hvert år over hele landet.

Tiltaket får støtte over statsbudsjettet[1] og er registrert som et fylkeskommunalt foretak med juridisk navn «UNGDOMMENS KULTURMØNSTRING NORGE SØR-TRØNDELAG FKF» og har organisasjonsnummer: 981 656 172.

2015 var Bård Eidet styrets leder og Torstein Siegel var daglig leder. UKM Norge har det overordnede ansvaret for aktiviteten i UKM i hele landet.

Deltagerne i UKM viser fram hva de kan innen for eksempel musikk, teater, dans, film og visuelle uttrykk som bilde og skulptur. De kan også delta bak scenen, i UKM Media eller som arrangør.

UKM er ikke ment som en konkurranse, men personer eller grupper kan likevel gå videre i et system på tre nivåer. Juryen skal i denne sammenhengen se etter originalitet, kreativitet, publikumskontakt og kvalitet. Det er et mål å få fram bredden i de unges kulturuttrykk, og ikke nødvendigvis det som er mest populært. I 2007 deltok hele 424 kommuner og bydeler i UKM.

Arrangementet foregår på tre forvaltningsnivåer; lokalmønstring i kommunene om vinteren, fylkesmønstringer om våren og til slutt den nasjonale UKM-festivalen i juni. Alle kan melde seg på til lokalmønstringen, og her er den nedre aldersgrensen 10 år i noen tilfeller. De som blir plukket ut av juryen går så videre til fylkesmønstringen, og kan deretter bli sendt videre til den nasjonale UKM-festivalen (ca. 30 deltagere fra hvert fylke). De som går videre (enten fra kommune- eller fylkesmønstringene) får stå på en større scene og treffe enda flere ungdommer de kan bli kjent med og lære av. Tilbudet om kurs og workshops øker også oppover i systemet.

Lokalt

Lokalt har de fleste kommunene i landet en egen mønstring. Oslo har imidlertid en for hver bydel, og noen kommuner går sammen om å produsere felles mønstringer. Det er ofte kulturkontoret som har ansvaret for arrangementet, men fritidsklubber, aktivitetshus og kulturskoler er gjerne teknisk arrangør.

Regionalt

Fylkeskommunen i hvert fylke har ansvaret for fylkesmønstringene. Noen lar kulturavdelingen gjøre jobben selv, mens andre delegerer ansvaret til Barne og ungdomsrådet, Musikkrådet eller lignende.

Nasjonalt

UKM-festivalen (også kjent som landsmønstringen) blir organisert av UKM Norge, og holdes årlig i Trondheim i slutten av Juni. Noen ganger arrangeres festivalen andre steder; eksempelvis finner festivalen sted i Sandnes i 2017.

Historie

UKM har pågått siden 1987. I 1985 arrangerte Akershus fylke en kulturmønstring for ungdom, basert på en modell fra Finland. Året etter tok Norsk kulturråd initiativet til UKM.

Prosjektet Ungdommens kulturmønstring var Kulturrådets største satsing på barne- og ungdomskulturfeltet i disse årene. Rådet ønsket at prosjektet skulle gi signal om høyere prioritering av målgruppen og på sikt også at prosjektet skulle skape ringvirkninger i forhold til kommunenes og fylkenes satsing på barne- og ungdomskultur.

De første landsomfattende mønstringene hadde temaområder. Musikk var tema det første året. På dette området var det i utgangspunktet stor aktivitet blant ungdom noe som gjorde sitt til at man fikk en naturlig kobling til det aktive lokale organisasjonsmiljøet. I 1988 var scenekunst temaet, og i 1989 ble det fokusert på billedkunst, kunsthåndverk, film og foto. I 1990 satte Norsk kulturråd temaet til “Kultur på tvers”. “På tvers” ideen skapte etterhvert både entusiasme og nytenkning, og grunnlaget for dagens tverrkulturelle modell var lagt.

For 2014 fikk UKM bevilget NOK 10 256 000 over statsbudsjettet. I 2013 var bevilgningen NOK 8 653 000.

Det var som vanlig stor interesse for den lokale UKM-en i Holtålen, da 2017-utgaven ble arrangert fredag kveld,

21 sceneinnslag og 15 ulike bidrag i kunstutstillinga, vitner om at Holtålen holder stand om sin posisjon som en av fylkets største UKM-kommuner.

Juryen, denne gang bestående av Kåre Wessel (leder), Ellen Kristine Klemmetvold og Jonas Østbyhaug, hadde som vanlig en utfordrende oppgave med å plukke ut de som skulle gå videre til fylkesmønstringa i Bjugn.

Etter at to akter med sceneinnslag, ilagt en solid kaffepause i midten, var unnagjort, var det klart for jurymøte før juryformann Kåre Wessel kunne røpe de elleve innslagene som skal representere Holtålen 21. - 23. april i Bjugn Kulturhus.

Før de som gikk videre ble ropt opp, var det utdeling av diplom til alle deltagerne, og tre bidrag fikk også Coop-stipend: May Irene Blanco, Oskar Jonsson Hov og dansegruppa The Crew.

Så ble de elleve bidragene som gikk videre ropt opp:

Sceneinnslag:

- Syndagsmeddagen - Teater

- Ella Aasen Gundersen - Sang

- New Generation - Dans

- Maje Engan - Dans

- Kaja Grytbakk - Film

- Rebecka jonsson Hov - Sang

- Elias André Melkersen aka André The Boat - Rap/Hip-hop

- Elias Andre Melkersen og Marit Kirkhus - Sang

Kunstutstilling:

- Malin Gjærevold - Foto

- Jonas Tronsaune - Maleri

- Jo Håbjørg - Tegning

Vi fikk en prat med noen av aktørene. Vilde Hov Mikkelsen var ikke blant de som gikk videre, men det syntes hun var helt greit:

UKM 2017

Elias André Melkersen gikk videre med to nummer. Både solosang og sammen med Marit Kirkhus:

UKM 2017

Jo Håbjørg har gjort det godt med sine tegne- og maleferdigheter tidligere i UKM-sammenheng. Også denne gangen gikk han videre - nå med to tegninger:

UKM 2017

Vi fikk også en prat med juryleder Kåre Wessel før han satte seg ned med sine kolleger for å finne ut hvem som skulle gå videre til fylkesmønstringa i Bjugn.

UKM 2017

Siste nytt i Kultur

Kunstkurs for barn
  • Kultur

I sommer blir det arrangert kunstkurs for barn i Selbu og på Stjørdal.

Hjertemarsjen 2018
  • Sport

Arrangeres for 6. gang på Røros.

Hvorfor feirer vi pinse?
  • Pinse

Etter en spørrerunde i gata på Røros, var det på tide å hente inn eksperthjelp.

 
Lover festhelg for store og små

Fredag sto representanter for Hell RX på Stjørdal torg for å spre budskapet om den store rallycrosshelga i juni. Å skal vi tro arrangøren blir dette ei festhelg både på dagtid og kveldstid.

Floka
  • Floka

Hvem vil ha med Olin på Rosenborgkamp?

Garasjesalg på Graftås
  • Kultur

Laila og Arvid har ryddet ut to leiligheter og nå skal inventar og klær selges til fordel for grendahuset.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE