Storslått kunstnerisk samarbeid

Bodil Friele. FOTO: Privat

Vinterfestspill i Bergstaden er mer enn musikk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.03.2017 kl 13:35

Nea Radio
Nea Radio

I en pressemelding fra Vinterfestspillene og Kunst og Kaos heter det at under årets festspill vil publikum også få anledning til å oppleve et storslått visuelt kunstnerisk samarbeid – og det på mange arenaer. Prosjektet er et samarbeid mellom billedkunstneren Bodil Friele fra Bergen, Vinterfestspill i Bergstaden, elever ved Røros Kulturskole, enslige mindreårige asylsøkere på Moan Gård, seniorklubben ved Røros Samvirkelag og galleriet Kunst og kaos.

Under Vinterfestspill i Bergstaden 16. – 19. mars blir Bodil Frieles kunst svært synlig i gatebildet på Røros. Verkene hennes blir dessuten også å finne på alle konsertarenaene, og i galleriet til Kunst og kaos inne i Trevarefabrikken.

24 kubikk ved i rosa, oransje og turkis

Hvordan blir 24 kubikk ved forvandlet til kunst-installasjoner? Bodil Friele har alltid vært betatt av vedstabler.

Jeg har tusenvis av fotografier tatt gjennom tidene av vedstabler fra hele landet. Det blir sagt at skal du finne deg en mann så skal du se hvordan han stabler, sier Bodil Friele. - Gjennom å male vedstabler og plassere dem på uventede steder, får en vanlig vedstabel ny identitet og nytt innhold. Fra en anonym nyttetilværelse blir vedstabelen til et fargerikt utropstegn i bybildet, forklarer hun

Under Vinterfestspill i Bergstaden vil Røros få tre store, fargesterke vedstabler. Fargene er bestemt av kunstneren, og vedstablene på Røros er inspirert av fargepalletten i byen og er både en kontrast og en hyllest til fargene i bergstaden.

Se bildet større

Guttene fra Moan Gård har malt mange favner ved. FOTO: Kari Kluge

Selve malearbeidet er gjort av 12 personer fra mottaket for enslige mindreårige asylsøkere på Moan Gård og seniorklubben ved Røros Samvirkelag. Gjennom fem kvelder har de malt totalt 24 kubikk med ved!

Arbeidet med mine vedstabler er en krevende prosess og jeg visste at jeg var avhengig av medhjelpere for å kunne gjennomføre prosjektet, forteller Bodil Friele.

Og hjelp har hun fått. Kari Kluge i Vinterfestspill i Bergstaden har organisert både ved og maling. Bare det å finne et passende sted hvor arbeidet kunne gjennomføres på Røros i februar .

Jeg må få rette en stor takk til Jan Tamnes som har lånt oss lokaler, hjulpet oss med lagring og tålt alt rotet de ukene vi har holdt på, sier Kari Kluge.

Samarbeid med Røros Kulturskole

Vinterfestspill i Bergstaden har hatt et nært samarbeid med musikkelever og lærere ved Røros Kulturskole i mange år. I år er samarbeidet utvidet til å også omfatte kunstelever. Under ledelse av Kyle Hanslien arbeider 14 kunstelever ved Røros Kulturskole sammen med Bodil Friele.

En hel skoledag i februar ble avsatt til å male 140 bjørkepinner. Bildene skal bli til 10 tredimensjonale ”bilder” i 60 x 60 cm. Fargepalletten er bestemt av Bodil, mens elevene selv har jobbet med uttrykkene på bjørkeveden. Tre dager før Vinterfestspillene starter kommer Bodil til Røros for å arbeide sammen med de unge kunstnerspirene. Da skal de i felleskap komponere og montere de 10 bildene. De 10 bildene skal pryde hver av konsertlokalene under festspillene. Senere blir de 10 bildene satt sammen til ett stort bilde.

De unge kunstnerne som har deltatt i prosjektet er: Inga Løseth Brynhildsvold, Ingeborg Elise Græsli, Julia Veldhuis, Julie Felgenhauer, Lauritz Klemmetvold Sperle, Mali Sirnes, Malin Østby, Mathea Håkonsund, Maya Selbo-Coote, Sigrid Prøsch Moen, Tomas Moseng Høsøien, Torjus Moseng Høsøien, Vida Sjøkvist Buvarp, Vilde Grøtli Bækos.

Se bildet større

Kunstelever ved Røros kulturskole med vedpinner malt i samarbeid med kunstneren Bodil Friele: Julia Veldhuis, Julie Felgenhauer, Malin Østby, Vida Sjøkvist Buvarp, Mali Sirnes, Sigrid Prøsch Moen, Inga Løseth Brynhildsvold, Lauritz Klemmetvold Sperle FOTO: Kyle Hanslien

Separatutstilling i Trevarefabrikken

Under Vinterfestspill i Bergstaden inviterer Kunst og kaos også publikum inn i den gamle Trevarefabrikken bak Bergstadens Ziir til Bodil Frieles egen separatutstilling. Galleriet Kunst og kaos har tilpasset åpningstidene sine til konserter og arrangement på kveldstid fra onsdag til fredag, og holder åpent på lørdag og søndag.

Utstillingen i galleriet er en fargesterk hyllest til Rørosbebyggelsen med dens karakteristiske koloritt. Akrylmalerier og bruk av naturens egne materialer som drivved og vedskier - bearbeidet og transformert til tatoveringer overført fra Internett med laserteknikk.

Det er utrolig givende og morsomt for oss å få arbeide med Vinterfestspillene og Bodil Friele på denne måten, sier Sigrid M. Jansen og Ellen Kristine Klemmetvold i Kunst og kaos. – Å gjøre det lille galleriet vårt til et samlingssted for tre så ulike kunstprosjekt, gjør oss glade langt inn i sjelen.

Ønsker velkommen til gratis åpning

Vinterfestspill i Bergstaden og Kunst og kaos ønsker alle på Røros hjertelig velkommen til gratis vernissasje og åpning onsdag 15. mars kl. 18.00. Kvelden før selve Vinterfestspill i Bergstaden starter åpner de dørene til Trevarefabrikken og byr publikum inn.

Vernissasjen omfatter hele dette store kunstneriske prosjektet med alle de tre delene. Kunstneren selv, elevene ved kulturskolen, pensjonistene fra Samvirkelaget, gutta på Moan Gård og alle andre ønskes velkommen, avslutter Sigrid M. Jansen.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Kunstkurs for barn
  • Kultur

I sommer blir det arrangert kunstkurs for barn i Selbu og på Stjørdal.

Hjertemarsjen 2018
  • Sport

Arrangeres for 6. gang på Røros.

Hvorfor feirer vi pinse?
  • Pinse

Etter en spørrerunde i gata på Røros, var det på tide å hente inn eksperthjelp.

 
Lover festhelg for store og små

Fredag sto representanter for Hell RX på Stjørdal torg for å spre budskapet om den store rallycrosshelga i juni. Å skal vi tro arrangøren blir dette ei festhelg både på dagtid og kveldstid.

Floka
  • Floka

Hvem vil ha med Olin på Rosenborgkamp?

Garasjesalg på Graftås
  • Kultur

Laila og Arvid har ryddet ut to leiligheter og nå skal inventar og klær selges til fordel for grendahuset.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE