Sprenger grenser for kunsten

Rolf Ericsson fra Kunst i Bergstaden mellomlandet på Vauldalen tollsted for å klarere kunsten han har hentet i Sverige her sammen med seksjonssjef Unni Elisabeth Tronsmed ved Vauldalen tollsted. FOTO: Henry Rugelbak

Kunst i Bergstaden arrangeres i år for sjette gang, og i år har arrangøren gått utenfor landets grenser for å gjøre årets utstilling komplett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.03.2017 kl 21:37

Nea Radio
Nea Radio

Kunst i Bergstaden
Rolf Ericsson og Ellen Kristine Klemmetvold. Foto: Marit Manfredsdotter.

Kunst i Bergstaden 2017

Årets kunstnere under Kunst i Bergstaden:

 • Hariton Pushwagner er en norsk maler inspirert av antikapitalistisk popkunst. Pushwagner er en norsk eksponent for pop art med internasjonal suksess og regnes som en av Norges viktigste samtidskunstnere.
 • Keramiker Konrad Galaaen gikk både i malerklassen og på keramikklinjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Han er først kjent for serviset Spire og relieffene han utførte for Porsgrunds Porselænsfabrik.
 • Magne Galåen har arbeidet med reklame, vært ved malersalen på Nationalteatret, arbeidet som karttegner ved Norsk Polarinstitutt og levert en rekke illustrasjoner bl.a. til Magasinet for Alle, Thor Heyerdahls bøker og bygdebøker. Motivene i grafikken er gjerne mennesker og hester. Ellers er han landskapsmaler med skildringer fra Hallingdal, Bærum og hjemtraktene i Røros.
 • Niklas Blindh, er kunstner og reindriftssame fra grensetraktene mellom Norge og Sverige. Han er den første som har fått Nils Thomassons stipend.

I anledning 100-årsjubileet for det første samiske landsmøtet, er samiske Niklas Blindh fra Funäsdalen en av fire kunstnerne som vil vise fram sin kunst.

– Da jeg begynte med dette for seks år siden, var jeg ikke sikker på hvordan kunstinteressen i regionen var. Men det viste seg at veldig mange er interessert i kunst, og det beste er at vi har vekket barn og unges kunstinteresse, sier Rolf Ericsson fra Kunst i Bergstaden.

Fire kunstnere

I år står fire store kunstnere og deres verker på gjestelisten:

 • Hariton Pushwagner med sin antikapitalistiske popkunst og sitt fargesterke uttrykk regnes som en av Norges viktigste samtidskunstnere.
 • Konrad Galaaen gir publikum en bredde og stor variasjon med sin allsidighet.
 • Niklas Blindh er årets unge kunstner. Han har satt fokus på den samiske kulturen.
 • Magne Galåen har blant mye annet utført utsmykninger og verk i offentlige samlinger, han har også utført restaureringsarbeider på Skaugum for H.M. Kong Olav 5.

Verksted for unger

Gjennom prosjektet har venneforeningen Kunst i Bergstaden sammen med kunstformidler Ellen Kristine Klemmetvold fra Kunst og kaos hatt verksted for barn i 3.-4. trinn i regionen. Omvisning, malerverksted og lunsj på Bergstaden hotell står på programmet for de yngste.

Les også: Formidler kunstopplevelser til barn

– Vi presenterer kunstnerne for barna slik at de blir litt bedre kjent med dem. I fjor hadde vi nærmere 300 barn innom i løpet av fire dager, og vi håper på det samme i år, sier Klemmetvold.

Ønsker å sette Rørosregionen på kunstkartet

Et av målene med den årlige kunstopplevelsen i Bergstaden er å løfte fram lokale kunstnere og de som har som har arbeidet som kunstnere i Røros-distriktet i mange år.

– Røros er ekte. Det ser du på kunsten som malerne har skapt i Bergstaden over lang tid, sier Rolf Ericsson.

Lista over kunstnere som har arbeidet på Røros er lang, og i år er Konrad Galaaen og Magne Galåen de lokale kunstnerne på utstillinga.

Konrad Galaalen fra Galåen ble etter utdanning på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo ansatt som designer på Porsgrunn Porselænsfabrikk hvor han arbeidet i 43 år. Et stort utvalg av hans produksjon blir vist under Kunst i Bergstaden.

Galaaen og Galåen

Magne Galåen vokste også opp i Galåen. Konrad Galaaen og Magne Galåen var tremenninger og de utdannet seg begge i Oslo ved samme skole. Men Magne Galåen satset på maleri, tegning og grafikk og ble etter hvert ansatt ved malersalen på Nasjonalgalleriet og som karttegner ved Polarinstituttet. Dette er første gang en så stor utstilling av de to røroskunstnerne blir vist fram.

Pushwagner

– Dette blir et helt spesielt år for Kunst i Bergstaden. For det første har vi fått hit malerier av den fargerike Hariton Pushwagner, og så har vi den samiske kunstneren Niklas Blindh som kommer med sine malerier som gjenspeiler den samiske kulturen. Dette sammen med våre egne kunstnere fra Galåen gjør årets Kunst i Bergstaden helt unik, sier Rolf Ericsson fra Kunst i Bergstaden.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Torstein Mørseth og Jan Engen er dagens flokegjester
 • Fredagsfloka

Hør Torstein Mørseth og Jan Engen diskutere livets viderverdigheter.

Strålende Karoliner-premiere på Brekka
 • Kultur

- Fantastisk! Publikums reaksjoner etter premieren på Karolinerspelet i Tydal var entydige.

Tjukkasgjengen starter trimtilbud i Malvik
 • Kultur

Finn O. Fosmo drar i gang et nytt trimtilbud i Malvik - og her snakker vi lavterskel!

 
Storslått Carmen med bestått eksamen
 • Kultur

Med eksamen framfor en fullsatt sal i Bruket kulturhus fikk Anne Birgitte Bouwhuis Røkke fra Skatval vist at hun er en fullblods klassisk sanger for sensorer fra musikkonservatoriet ved NTNU.

Premiereklart i Tydal
 • Kultur

I kveld er det premiere på “Karolinerspelet, dødsmarsjen over Tydalsfjella”, på Brekka bygdetun i Tydal. Generalprøven frister oss til å si: Best ever!

General Nils
 • Kultur

Nils Jonsson spiller general Carl Gustav Armfeldt i Karolinerspelet 2018.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE