Skremt av mangel på kunnskap om Falkberget

Anders Sakrisvoll er aktuell med boka "Johan Falkberget - Sengen har aldri vært min venn". FOTO: Nils Kåre Nesvold

Falkbergetkjenner og bokaktuelle Anders Sakrisvoll (85) sier han er skremt av mangel på kunnskaper om Johan Falkberget, spesielt i enkelte yrkesgrupper. Sakrisvoll var sommergjest i Nea Radio fredag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.07.2017 kl 09:56

Nea Radio
Nea Radio
Se bildet større

Forfatter Anders Sakrisvoll og forlagsdirektør Åsmund Snøfugl under presentasjon av boka "Sengen har aldri vært min venn". FOTO: Nils Kåre Nesvold

Han er aktuell med boka om Johan Falkberget, "Sengen har aldri vært min venn".

Fikk beskjed om ikke å si noe

Sakrisvoll er født ved Aursunden og vokste opp under krigen.

– Jeg lærte meg at jeg skulle være forsiktig med å omgås folk, og en gang forsnakket jeg meg i forbindelse med opptelling av dyra på gården. Jeg korrigerte foreldrene mine. Etterpå fikk jeg høre: "Du har ikke hørt noe, du har ikke sett noe, du vet ingen ting, du skal ikke si noe!" Det har preget meg hele livet. Jeg er ingen selskapsmann.

Hørte mye om Falken

Sakrisvoll har hatt et forhold til Johan Falkberget helt siden familien flyttet fra Sakrisvollen til setra på Nesvollen i Ålen.

– Da hørte jeg mye om "Falken", og jeg fikk inntrykk av at han var en "raring". Da Falkberget var ute med hesten, kjørte han ikke på Samvirkelaget, men han kjørte til Josefine Danielsen som drev butikken på Glåmos. Hun var kunnskapsrik, god til å fortelle og slagferdig. Falkberget hadde et valgspråk: "Søk kontakt med folk som kan litt mer enn deg sjøl. Da får du lært noe". Et annet motto som han gjerne delte med andre var "sinte ord skal en stryke".

Artikkelen fortsetter under intervjuet.

Foto: Nils Kåre Nesvold

Følte han snakket til meg

Det første minne om Falkberget har Sakrisvoll fra 17. mai 1945.

– Vi var i Røros kirke og Falkberget holdt dagens tale. Jeg husker han sa "Nå når det er fred kan vi snakke om hva vi vil uten å være redd." Da følte jeg han snakket til meg, sier Sakrisvoll.

Skolemannen

Han tok lærerutdanning og arbeidet 32 i skoleverket på ulike steder i landet. Den lengste perioden hadde han ved Røysing skole i Steinkjer.

– Jeg tørket etter hvert aldeles ut i skoleverket og gjorde ikke nytte for meg. Derfor valgte jeg å slutte.

Jobbet ti år på Ratvolden

Rundt 1990 hadde Røros kommune overtatt Falkbergets hjem Ratvolden. Sakrisvoll fikk tilbud om å registrere alt av eiendeler og være antikvarregistrator. Blant annet har Sakrisvoll lest tusenvis av brev som Falkberget skrev. Trolig skrev han nærmere 30.000 brev.

– Mange brev startet med skryt av mottakeren før han tok opp ulike saker. Han hadde også motto og fyndord som han hadde for seg sjøl og brukte i brevene, for eksempel "Jeg har så meget å gjøre at intet blir gjort, men mine tanker som samfunnsmenneske tør jeg ikke forsømme". I et annet brev skrev han at "Et nei er ikke et svar, det er bare et signal om at vi må gå løs på oppgaven med andre argumenter".

Sakrisvoll sier han fikk ti interessante, spennende og lærerike år på Ratvolden.

– Dette ga meg innsikt i et langt liv, et aktivt liv, et forunderlig liv.

Ville skrive bok

I boka "Sengen har aldri vært min venn" skriver Sakrisvoll om hjelpesmannen Falkberget, om samfunnsengasjementet hans og om kontakten han hadde med andre mennesker.

Tittelen på boka kom etter en samtale Falkberget hadde med lege Knut A. Flagestad i Ålen. Flagestad fikk telefon fra Ratvolden om at Falkberget var blitt syk og så for seg en febersyk eldre mann. Da han kom til Ratvolden, satt Falkberget i en stol.

Da sa Flagestad: – Men doktor Falkberget, er De ikke sengeliggende?

Falkberget kremtet og svarte: "Sengen har aldri vært min venn".

Mange negative kommentarer

På 1990-tallet da Sakrisvoll arbeidet på Ratvolden med registrering, samlet han på informasjon fra folk han snakket med.

– Da ble jeg skremt. 95 prosent av uttalelsene var negative. For eksempel sa folk at "Han kan jo arbeide han som andre folk" i forbindelse med innsamlingen til folkegaven." Andre kommentarer var "jeg har aldri vært på Ratvolden, og jeg er stolt av å fortelle at dit skal jeg heller ikke".

– Hvorfor var så mange negativ til Falkberget?

– Janteloven. Den lever og blomstrer som bare det. Falkberget var en avviker, hadde andre interesser og oppførte seg annerledes. Jeg hørte ofte at han var så "søkka lat". Fant han ei bok eller et papir, så var han ikke der han skulle være. Han hadde andre interesser.

Mangler kunnskap

Anders Sakrisvoll sier at han er svært misfornøyd med kunnskapene om Falkberget i enkelte yrkesgrupper.

– Det er mange som ikke vet hva han gjorde og hva han betydde for distriktet, og det er fortsatt mye negativt å høre om Falkberget.

– Hvilke yrkesgrupper sikter du til?

– Da vil jeg sitere Falkberget: "Sinte ord skal en stryke", så det vil jeg ikke svare på, sier Falkberget-kjenner Anders Sakrisvoll. Hans neste bokprosjekt skal handle om historia om Vauldalen.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Premiereklart i Tydal
  • Kultur

I kveld er det premiere på “Karolinerspelet, dødsmarsjen over Tydalsfjella”, på Brekka bygdetun i Tydal. Generalprøven frister oss til å si: Best ever!

General Nils
  • Kultur

Nils Jonsson spiller general Carl Gustav Armfeldt i Karolinerspelet 2018.

Karoliner-utstillinga åpnet
  • Kultur

Karoliner-utstillinga på 705 Senteret i Tydal ble åpnet torsdag.

 
Boktipset
  • Kultur

Norske barnebøker er ukas tips fra biblioteket.

Europeisk bluesfest på Hell
  • Kultur

I midten av mars er det duket for en skikkelig musikalsk godbit i Stjørdal, nemlig European Blues Challenge in Hell. Da samles bluesartister fra hele Europa for å konkurrere om hvem som er best.

Nærmer seg russerevy på Røros
  • Kultur

Vi har sett litt på hva Storstuggu har å by på den neste uka.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE