Skremt av mangel på kunnskap om Falkberget

Anders Sakrisvoll er aktuell med boka "Johan Falkberget - Sengen har aldri vært min venn". Foto: Nils Kåre Nesvold

Falkbergetkjenner og bokaktuelle Anders Sakrisvoll (85) sier han er skremt av mangel på kunnskaper om Johan Falkberget, spesielt i enkelte yrkesgrupper. Sakrisvoll var sommergjest i Nea Radio fredag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 01.07.2017 kl 09:56

Han er aktuell med boka om Johan Falkberget, "Sengen har aldri vært min venn".

Fikk beskjed om ikke å si noe

Sakrisvoll er født ved Aursunden og vokste opp under krigen.

– Jeg lærte meg at jeg skulle være forsiktig med å omgås folk, og en gang forsnakket jeg meg i forbindelse med opptelling av dyra på gården. Jeg korrigerte foreldrene mine. Etterpå fikk jeg høre: "Du har ikke hørt noe, du har ikke sett noe, du vet ingen ting, du skal ikke si noe!" Det har preget meg hele livet. Jeg er ingen selskapsmann.

Hørte mye om Falken

Sakrisvoll har hatt et forhold til Johan Falkberget helt siden familien flyttet fra Sakrisvollen til setra på Nesvollen i Ålen.

– Da hørte jeg mye om "Falken", og jeg fikk inntrykk av at han var en "raring". Da Falkberget var ute med hesten, kjørte han ikke på Samvirkelaget, men han kjørte til Josefine Danielsen som drev butikken på Glåmos. Hun var kunnskapsrik, god til å fortelle og slagferdig. Falkberget hadde et valgspråk: "Søk kontakt med folk som kan litt mer enn deg sjøl. Da får du lært noe". Et annet motto som han gjerne delte med andre var "sinte ord skal en stryke".

Artikkelen fortsetter under intervjuet.

Foto: Nils Kåre Nesvold

Følte han snakket til meg

Det første minne om Falkberget har Sakrisvoll fra 17. mai 1945.

– Vi var i Røros kirke og Falkberget holdt dagens tale. Jeg husker han sa "Nå når det er fred kan vi snakke om hva vi vil uten å være redd." Da følte jeg han snakket til meg, sier Sakrisvoll.

Skolemannen

Han tok lærerutdanning og arbeidet 32 i skoleverket på ulike steder i landet. Den lengste perioden hadde han ved Røysing skole i Steinkjer.

– Jeg tørket etter hvert aldeles ut i skoleverket og gjorde ikke nytte for meg. Derfor valgte jeg å slutte.

Jobbet ti år på Ratvolden

Rundt 1990 hadde Røros kommune overtatt Falkbergets hjem Ratvolden. Sakrisvoll fikk tilbud om å registrere alt av eiendeler og være antikvarregistrator. Blant annet har Sakrisvoll lest tusenvis av brev som Falkberget skrev. Trolig skrev han nærmere 30.000 brev.

– Mange brev startet med skryt av mottakeren før han tok opp ulike saker. Han hadde også motto og fyndord som han hadde for seg sjøl og brukte i brevene, for eksempel "Jeg har så meget å gjøre at intet blir gjort, men mine tanker som samfunnsmenneske tør jeg ikke forsømme". I et annet brev skrev han at "Et nei er ikke et svar, det er bare et signal om at vi må gå løs på oppgaven med andre argumenter".

Sakrisvoll sier han fikk ti interessante, spennende og lærerike år på Ratvolden.

– Dette ga meg innsikt i et langt liv, et aktivt liv, et forunderlig liv.

Ville skrive bok

I boka "Sengen har aldri vært min venn" skriver Sakrisvoll om hjelpesmannen Falkberget, om samfunnsengasjementet hans og om kontakten han hadde med andre mennesker.

Tittelen på boka kom etter en samtale Falkberget hadde med lege Knut A. Flagestad i Ålen. Flagestad fikk telefon fra Ratvolden om at Falkberget var blitt syk og så for seg en febersyk eldre mann. Da han kom til Ratvolden, satt Falkberget i en stol.

Da sa Flagestad: – Men doktor Falkberget, er De ikke sengeliggende?

Falkberget kremtet og svarte: "Sengen har aldri vært min venn".

Mange negative kommentarer

På 1990-tallet da Sakrisvoll arbeidet på Ratvolden med registrering, samlet han på informasjon fra folk han snakket med.

– Da ble jeg skremt. 95 prosent av uttalelsene var negative. For eksempel sa folk at "Han kan jo arbeide han som andre folk" i forbindelse med innsamlingen til folkegaven." Andre kommentarer var "jeg har aldri vært på Ratvolden, og jeg er stolt av å fortelle at dit skal jeg heller ikke".

– Hvorfor var så mange negativ til Falkberget?

– Janteloven. Den lever og blomstrer som bare det. Falkberget var en avviker, hadde andre interesser og oppførte seg annerledes. Jeg hørte ofte at han var så "søkka lat". Fant han ei bok eller et papir, så var han ikke der han skulle være. Han hadde andre interesser.

Mangler kunnskap

Anders Sakrisvoll sier at han er svært misfornøyd med kunnskapene om Falkberget i enkelte yrkesgrupper.

– Det er mange som ikke vet hva han gjorde og hva han betydde for distriktet, og det er fortsatt mye negativt å høre om Falkberget.

– Hvilke yrkesgrupper sikter du til?

– Da vil jeg sitere Falkberget: "Sinte ord skal en stryke", så det vil jeg ikke svare på, sier Falkberget-kjenner Anders Sakrisvoll. Hans neste bokprosjekt skal handle om historia om Vauldalen.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Sirkusteltet er på plass!

Sirkusteltet er på plass!

Lørdag er det igjen klart for Sommerfest på Sveian i Hommelvik, Norges kanskje best bevarte festivalhemmelighet - enn så lenge.

Sommergjesten: Hilde Kirkvold

Sommergjesten: Hilde Kirkvold

Hilde Kirkvold, ved Kirkvollen Pilegrimsgård i Tydal, er dagens sommergjest i Nea Radio.

Andreas mener noe om sommer

Andreas mener noe om sommer

Annenhver torsdag deler Andreas Vigen (27) det han har på hjertet med Nea Radios lyttere. I dag mener Andreas noe om sommer.

Ny barnebok ute

Ny barnebok ute

Elin Holten debuterer som bokillustratør

Birgit Strømsnes har skrevet barnebok og Elin Holten har illustrert den. "Besta sitt loft" har blitt virkelighet.

Ingvild Kjerkol er dagens sommergjest

Ingvild Kjerkol er dagens sommergjest

Trump, #metoo og sommerstemning, Ingvil Kjerkol er dagens sommergjest.

Nye samiske veivisere

Nye samiske veivisere

Vanja Tørresdal er blant de nye samiske veiviserne for skoleåret 2018 – 2019.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon