5000 gratulerte Kongen med 80-årsdagen

Linda Hofstad Helleland åpnet Rørosmartnan på Malmplassen. Foto: Nils Kåre Nesvold

Flere tusen personer stemte i med "Gratulerer med dagen, Kong Harald!" under åpningen av Rørosmartnan. – Dette er landets største bursdagshilsen, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 28.02.2017 kl 23:12

Kulturminister Linda Hofstad Helleland benyttet anledningen til å gratulere Kong Harald med 80-årsdagen før hun åpnet Rørosmartanan.

Åpningsseremonien på Malmplassen startet klokka 12 med joik, sang, taler, tablåer, dans og musikk og 80 hesteekvipasjer anført av lasskjørere og forbønder.

Først slo hyttklokka før Solveig Andersson framførte en joik.

Etter at hyttklokka slo, joiket Solveig Andersson. Foto: Nils Kåre Nesvold

Rørossangen ble framført av Oda I. S. Ødegård og Per Ivar Lundli til musikk av Jo Ryen, Erik Roll og Martin Løvø.

Oda Isabella S. Ødegård og Per Ivar Lundli sang Rørossangen. Foto: Nils Kåre Nesvold

Programmet besto videre av et tablå med Astrid Tronsmoen, Dag Harald, Ingrid og Maja Bakken.

Astrid Tronsmoen, Dag Harald, Ingrid og Maja Bakken bidrog med tablå. Foto: Nils Kåre Nesvold

Ordfører Hans Vintervold ønsket velkommen før kulturministeren Linda Hofstad Helleland foretok den offisielle åpningen.

Ordfører Hans Vintervold ønsket gjestene velkommen til martnan. Foto: Nils Kåre Nesvold

Gratulerte Kongen

Kulturministeren benyttet anledningen til å gratulere Kong Harald med 80-årsdagen som faller sammen med åpningen av den 164. Rørosmartnan.

– Nå roper vi ut landets største bursdagshilsen, sa kulturministeren før flere tusen personer stemte i med "Gratulerer med dagen, Kong Harald".

Valfartet i hundrevis av år

– Og tenke på at hit har folk fra hele landet valfartet i hundrevis av år – og der handelshistorie, tradisjonshåndverk og har vært sentral i å utvikle vår kulturarv. Tradisjonen har ikke falmet – snarere tvert imot. Både for meg og for mange, mange andre, er Rørosmartnan et av årets høydepunkter i Trøndelag, sa kulturministeren blant annet.

Hun trakk fram at Røros er en av landets vakreste og best bevarte trehusbyer.

– Denne verdensarven forvalter dere på en veldig god måte, sa hun.

Frivilligheten viktig

– Det som virkelig gjør Røros til et unikt sted, er menneskene her og gløden dere har for lokalsamfunnet deres. Vi som har besøkt Røros gjennom mange år og blitt glad i Bergstaden - ser dette engasjementet veldig tydelig. Vi ser det i Vinterfestspill, vi ser det i all frivilligheten rund oppsettingen av Elden, av museumsvirksomheten deres, i KulturTurisme-satsingen deres og vi ser det i kulturlivet gjennom hele året. Og ikke minst ser vi det i Rørosmartnan.

– Dere tør å satse

Kulturministeren trakk også fram at på Røros har norsk handelshistorie, tradisjonshåndverk og matkultur en unik arena.

– Her viser dere fram forbindelsene mellom gammelt og nytt, fortid og framtid, og bruker dem til å skape gode opplevelser, både for dere selv og for andre. På Røros har dere øye for muligheter, og dere tør å satse. Jeg er imponert over hvordan dere stadig klarer å se kultur, næring og reiseliv i sammenheng. Det generer verdier, både for Røros og for resten av landet. Dette engasjementet og denne satsingsviljen gjør dere til et eksempel til etterfølgelse. Så er det heller ikke uten grunn at Røros er kåret til Årets kulturkommune flere ganger. Jeg er sikker på at Martnan også i år vil være en begivenhet som skape gode minner og verdier – både kulturelt og for handel, sa kulturminsteren før hun erklærte årets Rørosmartna for åpnet.

Folkedans og folkemusikk

Etterpå var det folkedans og folkemusikk før omlag 80 hesteekvipasjer ankom Malmplassen.

Konferansierer var Astrid Tronsmoen og Dag Harald Bakken sammen med døtrene Maja og Ingrid. Rulle Smit sto for regien.

Flere tusen hadde møtt fram under åpningen av Rørosmartnan. Bildet er tatt fra kirketårnet i Bergstadens Ziir. Foto: Per Magne Moan

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Sirkuset er over for denne gang

Sirkuset er over for denne gang

Over 300 mennesker i en alder fra tre uker til 90, koste seg på Sveian under årets sommerfest.

Sirkusteltet er på plass!

Sirkusteltet er på plass!

Lørdag er det igjen klart for Sommerfest på Sveian i Hommelvik, Norges kanskje best bevarte festivalhemmelighet - enn så lenge.

Sommergjesten: Hilde Kirkvold

Sommergjesten: Hilde Kirkvold

Hilde Kirkvold, ved Kirkvollen Pilegrimsgård i Tydal, er dagens sommergjest i Nea Radio.

Andreas mener noe om sommer

Andreas mener noe om sommer

Annenhver torsdag deler Andreas Vigen (27) det han har på hjertet med Nea Radios lyttere. I dag mener Andreas noe om sommer.

Ny barnebok ute

Ny barnebok ute

Elin Holten debuterer som bokillustratør

Birgit Strømsnes har skrevet barnebok og Elin Holten har illustrert den. "Besta sitt loft" har blitt virkelighet.

Ingvild Kjerkol er dagens sommergjest

Ingvild Kjerkol er dagens sommergjest

Trump, #metoo og sommerstemning, Ingvil Kjerkol er dagens sommergjest.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...