Bør Børson jr. i ny drakt

Prima vare - sekunda ikke

Tirsdag kveld satte 10. trinn ved Røros skole opp en moderne versjon av Bør Børson jr. i Storstuggu på Røros. Se stort bildegalleri.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.03.2017 kl 10:35

Om Bør Børson jr.

  • Bør Børson Jr. er en bok skrevet av Johan Falkberget i 1920.
  • Stoffet ble dramatisert i 1929, og filmatisert for første gang i 1938 med Toralf Sandø i rollen som Bør.
  • Stykket handler om den dumsnille og godtroende ungkaren Bør Børson juniors kamp for rikdom og berømmelse. Han driver bygdas landhandleri og reiser titt og ofte på handelsturer til «Trondhjæm». *Før han når sin berømmelse og rikdom må han kjempe mot forføreriske jomfruer, «bygdedyr» og aksjespekulanter. Handlingen er lagt til den oppdiktede bygda Olderdalen i Sør-Trøndelag, med en referanse til Støren og Gauldalen.
  • Da Falkbergets roman ble utgitt, kom det kritikk fra personer som mente han hadde skrevet om dem eller noen de kjente, det vil si at det var en nøkkelroman. Senere er stykket gått inn i historien som et utpreget eksempel på norsk folkekomedie.
  • Bør Børson Jr. ble gjort til en teatermusikal skrevet av Egil Monn-Iversen (musikk) og Harald Tusberg (manus). Dette blir regnet som den første norske musikalen.
  • Urpremieren fant sted på Det norske teater i Oslo i 1972, da med Rolv Wesenlund i hovedrollen som Bør Børson Jr.. Oppsetningen ble en stor suksess, og musikalen og Monn-Iversen ble tildelt juryens hederspris under Spellemannprisen samme år. Denne suksessen førte til at det ble lagd filmversjon i 1974, med mange av de samme skuespillerne som fremførte stykket på Det norske teater.

Det var fullsatt i salen under premieren av musikkskuespillet om Olderdalens store sønn.

Bør Børson jr. i ny drakt

Hvert år setter 10. trinn ved Røros skole opp et musikkskuespill. Bør Børson jr. så dagens lys for snart hundre år siden, og i år ønsket de å løfte fram Johan Falkberget og vise fram Bør Børson jr. i en ny drakt. Det ble suksess fra A til Å. Prima vare - sekunda ikke.

Underholdende

Elevene greide virkelig å begeistre og underholde publikum. Elevene framførte en nesten prikkfri forestilling og viste store skuespillerprestasjoner. Et profesjonelt og samspilt orkester, god koreografi og flotte kostymer og rekvisitter satte prikken over i-en. Elevene imponerte også med imponerende danseegenskaper. Ekstra morsomt var det med noen lokale poenger med lokale leverandører av blant annet brød- og brusprodukter.

Mye ros

Om lag 40 elever fra 10. trinn ved Røros skole er involvert i forestillinga. Etter premieren roste både leder i Falkberget-Ringen Jon Høsøien og kultursjef Morten Tøndel elevene.

– Jeg vil rette en stor takk, heder og ære til Røros skole som år etter år velger å prioritere som de gjør slik at vi som sitter i salen får oppleve slike prosjekter gang på gang, sa Tøndel blant annet.

Roller

Regissør: Unni Ryen. Musikkansvarlig: Håvard Dahl. Dansekoreograf: May-Britt Mitrovic. Musikere: Tore Reppe, Jonas Østbyhaug, Leif Martin Kristoffersen, Ingvild Aas, Håvard Dahl. Kostymer: Ingunn Tronsmed, Ann Elin Fjorden og May-Britt Mitrovic. Teamleder: Kristin Sorken. Økonomi: Ann Elin Fjorden. Scenografi: Trond Haagaas. Media: Ingrid Mølmann.

Forestillinga vises også i Storstuggu onsdag 29. mars.

Hør reportasje fra forestillinga:

Reportasje fra Bør Børson jr.-forestillinga med Liv Møller Sandnes, Tobias Lohn og regissør Unni Ryen. Foto: Nils Kåre Nesvold.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Internasjonal mat- og kulturkveld

I kveld kan du få oppleve god mat og variert kultur fra mange forskjellige deler av verden.

Gankan gïele 20: Reindrift
  • Samisk

I dagens sørsamiske sending får vi høre litt om situasjonen for reindrifta i Fosen og om Nrks nye sakte-TV: Reinflytting minutt for minutt.

Sigvart Dagsland til Selbu

Vårkonsert i Selbu kirke med Selbu Korensemble og Sigvart Dagsland

 
Vil bli ny teatersjef
  • Kultur

Både Paul Ottar Haga, Mads Bones og Øyvind Brandtzæg er blant søkerne til stillinga som ny sjef ved Trøndelag Teater. Det er også tidligere teatersjef Catrine Telle, forteller NRK Trøndelag.

Birk gikk videre

Birk Ødegaard Schellenberg og Røros-kirka gikk videre til UKM-landsfestivalen.

Strikkekveld på Bjørkhov

Mens vi venter på våren kan kanskje strikking være en sysselsetting?

Annonse
Annonse
Annonse