Påske-"stunt" fra Oppunder Fjellbandet

Påske-

Oppunder Fjellbandets første påskeutgave. FOTO: Framside

Oppunder Fjellbandet er ute med sitt første påskenummer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.03.2017 kl 21:10

I 38 år har Oppunder Fjellbandet, Holtålen kommunes lokalhistoriske tidsskrift, vært en del av juletradisjonen i Ålen og Haltdalen – etter hvert også utenfor kommunen. I år slår kommunen og redaktøren til med et "påskeegg" fullt av lokalhistoriske godbiter.

– Renner dere over av stoff i redaksjonen, Einar Gjærevold?

Se bildet større

Einar Gjærevold gleder seg til å servere fersk lokalhistorie til påskefolket. FOTO: Privat.

– Nei, det er nok synd å si, men mange har bedre tid til å lese i påska enn i jula. Se bare på all påskekrimmen folk setter til livs hvert år. Lokalhistorie har tradisjonelt hørt med til julefeiringa, men hvorfor ikke også når dagene blir gule og våren setter inn? Dessuten er det flere tema som passer bedre å ta opp nå på vårparten enn ved juletider. Det er bakgrunnen for at vi i år forsøker oss på dette "stuntet".

Bladet har hatt kortere produksjonstid enn julenummeret.

– For å få til dette, inviterte jeg skribenter som både skriver godt og som jeg visste kunne levere raskt, sier redaktøren. – Resultatet har blitt riktig bra, syns jeg. Det skal bli spennende å se om leserne syns det samme.

Variert innhold

Mens vi venter på dommen, kan vi fortelle at Oppunder Fjellbandets påskespesial har fått en litt annen profil enn bladet som kommer til jul. Årstida, midt mellom vinter og vår, gjenspeiler seg i tekster og bilder. Her er et påskekåseri av Johan Falkberget, som i 1924 foreslo å bygge det som senere ble til Røros turisthotell, og en splitter ny novelle fra Ruglråen, ført i pennen av Rolf Engan. Ellers noterer vi oss artikler om polsen Dalakopa, påsketurismens pionértid, den lokale 17. mai-feiringas historie, barndom på 1950-tallet og snøbileventyret i Hessdalen. Sammen med naturbilder, kryssord og quiz håper utgiverne at dette vil gi folk noen hyggelige timer i den stille uka.

Av bidragsytere finner vi Trond Arnesen, Jon Østeng Hov, Synnøve B. Lillevold, John Ole Morken, Harald Reitan, Georg Melien og redaktøren selv.

Einar Gjærevold kan ikke love at påskeheftet blir noen tradisjon.

– Det er tidkrevende å lage et slikt blad, så vi har ingen planer om å gjenta påskestuntet neste år. Men først får vi høre hva publikum sier.

Viktig for fellesskapet

Enhetslederen for næring og kultur i Holtålen kommune, Olve Morken, mener folk har mye å glede seg til. Det er imidlertid uvanlig at en kommune påtar seg å utgi tidsskrifter.

– For oss har Oppunder Fjellbandet alltid vært en viktig tradisjonsbærer og identitetsmarkør. Bladet er med på å styrke følelsen av tilhørighet til bygdene våre, både for oss som bor her og for dem som har flyttet ut. Historia har vi jo felles. Samtidig håper jeg at bladet vil nå fram til dem som kommer hit, og få dem til å kjenne seg hjemme hos oss.

Morken legger til at kommunen verken tjener eller taper penger på bladet. Det bærer seg selv og selges nærmest til kostpris.

Oppunder Fjellbandet har blitt stadig mer populært. Julenummeret 2016 satte salgsrekord: Av et opplag på 1200 eksemplarer, har Olve Morken bare seks igjen.

Mye ufortalt

– Holtålen er et lite sted, likevel holder dere koken. Hvor mye historie kan dere egentlig grave opp?

– Det er fremdeles mye å ta tak i, sier Einar Gjærevold og smiler. – Historie skapes jo hele tida. Nye generasjoner kommer til, og det som

Se bildet større

Spreke damer i moderne skiantrekk anno 1910. De har gått cirka 12 kilometer fra Nordaunjardet i Aunegrenda til toppvarden på Trælsåfjellet (1143 m.o.h.). Kilde: Gunnar Bjørgård. FOTO: Ukjent

er "ny tid" for noen, er "gamle dager" for de unge. Bladet har nok en mer oppsøkende, journalistisk stil nå enn før, vi baserer oss ikke lenger på at folk sender inn egne erindringer. I åra som kommer vil vi nok få enda mer av slikt featurepreget stoff. Ellers tror jeg det er viktig å løfte blikket ut over kommunens grenser av og til, og se at Holtålen henger sammen med bygdesamfunnene omkring. Vi har mye felles historie.

Et viktig poeng er å vise det store i det små.

– Når vi i påskenummeret forteller om de første påsketuristene som kom til våre trakter på 1800-tallet, rommer den fortellinga alt som skjedde innen turismen andre steder samtidig. Ålen og Haltdalen var ingen bakevje. Forfedrene våre tok del i en utvikling som vi finner igjen andre steder på samme tid.

Kvinner fram i lyset

Redaktøren håper at mange vil stikke "Fjellbandet" i ryggsekken sammen med skismurning og appelsiner, og røper at han har ett stort mål for bladets nære framtid:

– Vi skal bli flinkere til å vise kvinnenes plass i Kobberlandet. Lokalhistoria domineres av mannfolkbragder, gruve- og anleggsliv og mannlige størrelser, men det er ikke slik at bare fedrene har kjempet, mens "mødrene har grætt". Kvinnene gjorde "karstykkene" mulige, og de skapte historie selv. Dette skal vi begynne å rette på allerede i neste nummer, som kommer til jul.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Olavsfestdagene får mest
  • Kultur

Olavsfestdagene i Trondheim stikker av med mesteparten av festivalstøtten til Trøndelag neste år. Sør-Trøndelag fikk 90 prosent av festivaltilskuddet i Trøndelag da Kulturrådet tildelte midler torsdag.

Statsskog finansierer utedo ved Fjellkirka på Røros
  • Nyheter

Gir av potten "Midtnorske Friluftstiltak".

Nissen som mista trua på seg sjøl
  • Kultur

Under julemarkedet i fjor satte Åsmund Lockert Rohde og Karianne Somerro opp skuespillet "Nissen som mista trua på seg sjøl" i år er de igjen klare for å gi julestemning til folket.

 
Ukas boktips
  • Kultur

"Her hos de levende" av Levi Henriksen er ukas boktips fra bibliotekar Sigrun Selboe.

Knall konsert med Henrik i Selbu kirke
  • Kultur

17- åringen Henrik Fuglem fra Selbustrand leverte en knallkonsert for en fullsatt Selbu kirke tirsdag kveld.

Luciadagen på Røros
  • Kultur

Ungene på Stenbråttet barnehage hadde forberedt seg godt og tatt turen til Trygstad bakeri og konditori tidlig onsdag morgen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE