ANNONSE
Annonse

Påske-"stunt" fra Oppunder Fjellbandet

Oppunder Fjellbandets første påskeutgave. Foto: Framside

Oppunder Fjellbandet er ute med sitt første påskenummer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2017 kl 21:10

ANNONSE
Annonse

I 38 år har Oppunder Fjellbandet, Holtålen kommunes lokalhistoriske tidsskrift, vært en del av juletradisjonen i Ålen og Haltdalen – etter hvert også utenfor kommunen. I år slår kommunen og redaktøren til med et "påskeegg" fullt av lokalhistoriske godbiter.

– Renner dere over av stoff i redaksjonen, Einar Gjærevold?

Einar Gjærevold gleder seg til å servere fersk lokalhistorie til påskefolket. Foto: Privat.

– Nei, det er nok synd å si, men mange har bedre tid til å lese i påska enn i jula. Se bare på all påskekrimmen folk setter til livs hvert år. Lokalhistorie har tradisjonelt hørt med til julefeiringa, men hvorfor ikke også når dagene blir gule og våren setter inn? Dessuten er det flere tema som passer bedre å ta opp nå på vårparten enn ved juletider. Det er bakgrunnen for at vi i år forsøker oss på dette "stuntet".

Bladet har hatt kortere produksjonstid enn julenummeret.

– For å få til dette, inviterte jeg skribenter som både skriver godt og som jeg visste kunne levere raskt, sier redaktøren. – Resultatet har blitt riktig bra, syns jeg. Det skal bli spennende å se om leserne syns det samme.

Variert innhold

Mens vi venter på dommen, kan vi fortelle at Oppunder Fjellbandets påskespesial har fått en litt annen profil enn bladet som kommer til jul. Årstida, midt mellom vinter og vår, gjenspeiler seg i tekster og bilder. Her er et påskekåseri av Johan Falkberget, som i 1924 foreslo å bygge det som senere ble til Røros turisthotell, og en splitter ny novelle fra Ruglråen, ført i pennen av Rolf Engan. Ellers noterer vi oss artikler om polsen Dalakopa, påsketurismens pionértid, den lokale 17. mai-feiringas historie, barndom på 1950-tallet og snøbileventyret i Hessdalen. Sammen med naturbilder, kryssord og quiz håper utgiverne at dette vil gi folk noen hyggelige timer i den stille uka.

Av bidragsytere finner vi Trond Arnesen, Jon Østeng Hov, Synnøve B. Lillevold, John Ole Morken, Harald Reitan, Georg Melien og redaktøren selv.

Einar Gjærevold kan ikke love at påskeheftet blir noen tradisjon.

– Det er tidkrevende å lage et slikt blad, så vi har ingen planer om å gjenta påskestuntet neste år. Men først får vi høre hva publikum sier.

Viktig for fellesskapet

Enhetslederen for næring og kultur i Holtålen kommune, Olve Morken, mener folk har mye å glede seg til. Det er imidlertid uvanlig at en kommune påtar seg å utgi tidsskrifter.

– For oss har Oppunder Fjellbandet alltid vært en viktig tradisjonsbærer og identitetsmarkør. Bladet er med på å styrke følelsen av tilhørighet til bygdene våre, både for oss som bor her og for dem som har flyttet ut. Historia har vi jo felles. Samtidig håper jeg at bladet vil nå fram til dem som kommer hit, og få dem til å kjenne seg hjemme hos oss.

Morken legger til at kommunen verken tjener eller taper penger på bladet. Det bærer seg selv og selges nærmest til kostpris.

Oppunder Fjellbandet har blitt stadig mer populært. Julenummeret 2016 satte salgsrekord: Av et opplag på 1200 eksemplarer, har Olve Morken bare seks igjen.

Mye ufortalt

– Holtålen er et lite sted, likevel holder dere koken. Hvor mye historie kan dere egentlig grave opp?

– Det er fremdeles mye å ta tak i, sier Einar Gjærevold og smiler. – Historie skapes jo hele tida. Nye generasjoner kommer til, og det som

Spreke damer i moderne skiantrekk anno 1910. De har gått cirka 12 kilometer fra Nordaunjardet i Aunegrenda til toppvarden på Trælsåfjellet (1143 m.o.h.). Kilde: Gunnar Bjørgård. Foto: Ukjent

er "ny tid" for noen, er "gamle dager" for de unge. Bladet har nok en mer oppsøkende, journalistisk stil nå enn før, vi baserer oss ikke lenger på at folk sender inn egne erindringer. I åra som kommer vil vi nok få enda mer av slikt featurepreget stoff. Ellers tror jeg det er viktig å løfte blikket ut over kommunens grenser av og til, og se at Holtålen henger sammen med bygdesamfunnene omkring. Vi har mye felles historie.

Et viktig poeng er å vise det store i det små.

– Når vi i påskenummeret forteller om de første påsketuristene som kom til våre trakter på 1800-tallet, rommer den fortellinga alt som skjedde innen turismen andre steder samtidig. Ålen og Haltdalen var ingen bakevje. Forfedrene våre tok del i en utvikling som vi finner igjen andre steder på samme tid.

Kvinner fram i lyset

Redaktøren håper at mange vil stikke "Fjellbandet" i ryggsekken sammen med skismurning og appelsiner, og røper at han har ett stort mål for bladets nære framtid:

– Vi skal bli flinkere til å vise kvinnenes plass i Kobberlandet. Lokalhistoria domineres av mannfolkbragder, gruve- og anleggsliv og mannlige størrelser, men det er ikke slik at bare fedrene har kjempet, mens "mødrene har grætt". Kvinnene gjorde "karstykkene" mulige, og de skapte historie selv. Dette skal vi begynne å rette på allerede i neste nummer, som kommer til jul.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Ny vellykket Tydalsfestival

Ny vellykket Tydalsfestival

Litt færre publikummere enn i fjor, men høyere omsetning, bedre vær og stort sett bare blide fjes.

Trylleformler, blomstersaft og lyden av sommer

Trylleformler, blomstersaft og lyden av sommer

Oppskriften på en liten times sommernytelse finner du her.

Stuguvoldmoen er klar!

Stuguvoldmoen er klar!

I dag starter Tydalsfestival'n. Vakre Stuguvoldmoen er klar for to fantastiske festivaldager.

Gruveslusken klar for Elden

Gruveslusken klar for Elden

Alexander Karlsen El Younoussi (21) er fra Fredrikstad, men denne sommeren står han på Slegghaugen på Røros.

Mannen som tok rokokkoen til Røros

Dagens sommergjest:

Mannen som tok rokokkoen til Røros

Forskere mener at bondesønnen Jöns Ljungberg (1736-1818) fra Härjedalen introduserte rokokkoen i Røros-regionen.

Snart klart for festival

Snart klart for festival

Til helga er det klart for Tydalsfestival'n. Denne gang er værgudene definitivt på arrangørenes side!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE