Påske-"stunt" fra Oppunder Fjellbandet

Oppunder Fjellbandets første påskeutgave. FOTO: Framside

Oppunder Fjellbandet er ute med sitt første påskenummer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.03.2017 kl 21:10

Nea Radio
Nea Radio

I 38 år har Oppunder Fjellbandet, Holtålen kommunes lokalhistoriske tidsskrift, vært en del av juletradisjonen i Ålen og Haltdalen – etter hvert også utenfor kommunen. I år slår kommunen og redaktøren til med et "påskeegg" fullt av lokalhistoriske godbiter.

– Renner dere over av stoff i redaksjonen, Einar Gjærevold?

Se bildet større

Einar Gjærevold gleder seg til å servere fersk lokalhistorie til påskefolket. FOTO: Privat.

– Nei, det er nok synd å si, men mange har bedre tid til å lese i påska enn i jula. Se bare på all påskekrimmen folk setter til livs hvert år. Lokalhistorie har tradisjonelt hørt med til julefeiringa, men hvorfor ikke også når dagene blir gule og våren setter inn? Dessuten er det flere tema som passer bedre å ta opp nå på vårparten enn ved juletider. Det er bakgrunnen for at vi i år forsøker oss på dette "stuntet".

Bladet har hatt kortere produksjonstid enn julenummeret.

– For å få til dette, inviterte jeg skribenter som både skriver godt og som jeg visste kunne levere raskt, sier redaktøren. – Resultatet har blitt riktig bra, syns jeg. Det skal bli spennende å se om leserne syns det samme.

Variert innhold

Mens vi venter på dommen, kan vi fortelle at Oppunder Fjellbandets påskespesial har fått en litt annen profil enn bladet som kommer til jul. Årstida, midt mellom vinter og vår, gjenspeiler seg i tekster og bilder. Her er et påskekåseri av Johan Falkberget, som i 1924 foreslo å bygge det som senere ble til Røros turisthotell, og en splitter ny novelle fra Ruglråen, ført i pennen av Rolf Engan. Ellers noterer vi oss artikler om polsen Dalakopa, påsketurismens pionértid, den lokale 17. mai-feiringas historie, barndom på 1950-tallet og snøbileventyret i Hessdalen. Sammen med naturbilder, kryssord og quiz håper utgiverne at dette vil gi folk noen hyggelige timer i den stille uka.

Av bidragsytere finner vi Trond Arnesen, Jon Østeng Hov, Synnøve B. Lillevold, John Ole Morken, Harald Reitan, Georg Melien og redaktøren selv.

Einar Gjærevold kan ikke love at påskeheftet blir noen tradisjon.

– Det er tidkrevende å lage et slikt blad, så vi har ingen planer om å gjenta påskestuntet neste år. Men først får vi høre hva publikum sier.

Viktig for fellesskapet

Enhetslederen for næring og kultur i Holtålen kommune, Olve Morken, mener folk har mye å glede seg til. Det er imidlertid uvanlig at en kommune påtar seg å utgi tidsskrifter.

– For oss har Oppunder Fjellbandet alltid vært en viktig tradisjonsbærer og identitetsmarkør. Bladet er med på å styrke følelsen av tilhørighet til bygdene våre, både for oss som bor her og for dem som har flyttet ut. Historia har vi jo felles. Samtidig håper jeg at bladet vil nå fram til dem som kommer hit, og få dem til å kjenne seg hjemme hos oss.

Morken legger til at kommunen verken tjener eller taper penger på bladet. Det bærer seg selv og selges nærmest til kostpris.

Oppunder Fjellbandet har blitt stadig mer populært. Julenummeret 2016 satte salgsrekord: Av et opplag på 1200 eksemplarer, har Olve Morken bare seks igjen.

Mye ufortalt

– Holtålen er et lite sted, likevel holder dere koken. Hvor mye historie kan dere egentlig grave opp?

– Det er fremdeles mye å ta tak i, sier Einar Gjærevold og smiler. – Historie skapes jo hele tida. Nye generasjoner kommer til, og det som

Se bildet større

Spreke damer i moderne skiantrekk anno 1910. De har gått cirka 12 kilometer fra Nordaunjardet i Aunegrenda til toppvarden på Trælsåfjellet (1143 m.o.h.). Kilde: Gunnar Bjørgård. FOTO: Ukjent

er "ny tid" for noen, er "gamle dager" for de unge. Bladet har nok en mer oppsøkende, journalistisk stil nå enn før, vi baserer oss ikke lenger på at folk sender inn egne erindringer. I åra som kommer vil vi nok få enda mer av slikt featurepreget stoff. Ellers tror jeg det er viktig å løfte blikket ut over kommunens grenser av og til, og se at Holtålen henger sammen med bygdesamfunnene omkring. Vi har mye felles historie.

Et viktig poeng er å vise det store i det små.

– Når vi i påskenummeret forteller om de første påsketuristene som kom til våre trakter på 1800-tallet, rommer den fortellinga alt som skjedde innen turismen andre steder samtidig. Ålen og Haltdalen var ingen bakevje. Forfedrene våre tok del i en utvikling som vi finner igjen andre steder på samme tid.

Kvinner fram i lyset

Redaktøren håper at mange vil stikke "Fjellbandet" i ryggsekken sammen med skismurning og appelsiner, og røper at han har ett stort mål for bladets nære framtid:

– Vi skal bli flinkere til å vise kvinnenes plass i Kobberlandet. Lokalhistoria domineres av mannfolkbragder, gruve- og anleggsliv og mannlige størrelser, men det er ikke slik at bare fedrene har kjempet, mens "mødrene har grætt". Kvinnene gjorde "karstykkene" mulige, og de skapte historie selv. Dette skal vi begynne å rette på allerede i neste nummer, som kommer til jul.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Lørdag formiddag la Det Holtaalske Skieløber Compagnie avsted over Bukkhammeren.
  • Kultur

Markerer 300 år siden Armfeldttragedien.

– Over det hele er det en odør av olje, svette og blysats

Lørdag holder Pressemuseet Fjeld-Ljom åpent på Røros. Da settes de gamle settemaskinene i gang, og arrangørene lover en spesiell stemning.

European Blues Challenge er i gang!
  • Kultur

I torsdag åpnet Hell Blues Challenge. – Nå kan publikum bare komme, sier bluessjef Kjell Inge Brovoll.

 
Beist med ny single
  • Kultur

"Dans som en idiot" er navnet på den nye singelen fra bandet Beist.

Elden går for lokal lyd og lys
  • Kultur

Har signert flerårig avtale med RørosTeknikk.

Kobbklys på pipen
  • Kultur

Helge Wærøy har skrevet låt om sin mest smertefulle opplevelse.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE