Lahlum til Litterturfest Røros

Lahlum til Litterturfest Røros

Hans Olav Lahlum kommer til Røros i oktober. FOTO: Anna-Julia Granberg Blunderbluss

Historiker, forfatter, sjakkentusiast og riksyndling Hans Olav Lahlum kommer til årets Litteraturfest på Røros sammen med blant andre Eskil Engdal, Kjetil Sæter, Christian Lyder Marstrander og Frode Grytten.

Det er Røros Litteraturlag som står bak Litteraturfest Røros, og lagets viktigste oppgave det kommende året blir å arrangere den 11. i rekken av Litteraturfest Røros.

Målsettinga for Litteraturfest Røros er å arrangere en kvalitetsfestival med kjente kunstnere/ forfattere i et særprega lokalmiljø med lokale, litterære innslag i Falkbergets rike. 

– Det er et omfattende arrangement som krever lokalt engasjement både fra medlemmer i Litteraturlaget og lokalsamfunnet for øvrig, sier Litteraturfest Røros i en pressemelding.

Fokus på Johan Falkbergets dikning

Litteraturlaget og Falkberget-Ringen vil fortsette samarbeidet for å opprettholde fokus på Johan Falkbergets diktning, og gjøre den kjent også for kommende generasjoner. Under Litteraturfest Røros 2017 vil Falkbergets liv og diktning bli presentert i flere av festivalens ulike arrangementer.

Presentasjon av forfatterne som er klar for årets litteraturfest:

Hans Olav Lahlum

Lahlum debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene (2008) og Slik jeg ser det nå (2008). Sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo har han skrevet Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket (2009), og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011.

I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble raskt fulgt opp med flere bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene er solgt til flere land. I løpet av kort tid har Lahlum blitt en ettertraktet medie- og publikumsyndling. Han har blant annet vært en sentral aktør under Krimfestivalen, som de siste årene har blitt arrangert av Cappelen Damm i samarbeid med flere andre forlag.

Eskil Engdal og Kjetil Sæter

Eskil Engdal har arbeidet i Dagens Næringsliv i mer enn 20 år. Han fikk SKUP-prisen i 2001, International Reporter s Journalism Award i 2012 og Gullpennen i 2013. Engdal har utgitt flere kritikerroste bøker. Kjetil Sæter har vært journalist i Aftenposten, Finansavisen og er nå i Dagens Næringsliv. For sitt arbeid har han fått blant annet SKUP-prisen (2011) og to SKUP-diplomer (2007 og 2010). Han fikk Schibsteds journalistpris i 2008 og har tidligere utgitt den kritikerroste boken «Svindel uten grenser».

Engdal og Sæter kommer for å snakke om den nye boka «Jakten på Thunder». Den norskbygde tråleren Thunder er verdens mest kjente piratskip, etterlyst på alle hav for rovfiske og miljøkriminalitet. Ingen vet med sikkerhet hvem som styrer eller eier tråleren, og ingen har hittil klart å stanse den. Den unge kaptein Peter Hammarstedt i miljøorganisasjonen Sea Shepherd er på tokt i Antarktis da han plutselig får øye på Thunder. Skipene befinner seg i et av verdens mest avsidesliggende havområder, femten dager fra nærmeste havn. Men han bestemmer seg for å ta opp jakten. Vinneren vil bli den som har mest mat, drivstoff og utholdenhet. På land følger en hemmelig Interpol-operasjon dramaet på havet fra time til time. Jakten på Thunder er en medrivende dyphavsthriller. Forfatterne følger den intense nervekampen mellom de to skipenes kapteiner, samtidig som de tar opp jakten på mafiaens bakmenn. Vi får innblikk i en verden av enorm fortjeneste og skjulte eiere, mafia og rovdrift på mennesker og natur.

Christian Lyder Marstrander

Lyder Marstrander vil presentere sin debutroman «Så hyggelig!» fra 2016 under litteraturfesten. I denne ungdomsroman møter vi Lorentz, en 15 år gammel gutt fra Oslos beste vestkant. Han behersker skikk og bruk til fingerspissene, går på teater i blådress, og vet alt om hvor viktig det er å holde fasaden. Men når han forelsker seg, skjønner han at jenter er opptatt av helt andre ting enn korrekt oppførsel.

Christian Lyder Marstrander er tidligere programleder i NRK og komiker, og jobber nå som manusforfatter og ideutvikler for norske tv-produksjoner. Christian har gått forfatterutdanningen ved NBI.

Frode Grytten

Grytten debuterte i 1983 med diktsamlinga Start. I årene etterpå har han skrevet bøker i de fleste sjangre og har fått et stort lesende publikum Bikubesong (1999) ble tildelt Brageprisen og innstilt til Nordisk Råds litteraturpris, Flytande bjørn (2005) fikk Rivertonprisen og Rom ved havet, rom ved sjøen (2007) ble hedra med Nynorsk litteraturpris og Melsomprisen. I 2014 debuterte Grytten som dramatiker med stykket Sånne som oss på Den Nationale Scene.

Se bildet større

Frode Gryttens bøker er oversette til ei rekke språk. FOTO: Paul S Amundsen

Under Litteraturfest Røros kan vi, i tillegg til å høre forfatteren Grytten, bli bedre kjent med Grytten som dramatiker. Riksteateret gjester nemlig Storstuggu onsdag 4. oktober med forestillinga «Albert og Anna», skrevet av Grytten. Med dette stykket har han laget en varm og vakker hyllest til livslang kjærlighet. Vi kommer tett inn på Albert og Anna, to eldre mennesker, som har elsket hverandre gjennom et langt liv. Albert & Anna er historien om helt vanlig kjærlighet, den kjærligheten som ikke blir sett av andre enn de som deler den.

Regien er ved Hildegun Riise og kjærligheten tonefølges av Espen Leite, kjent for sin sjeldent vakre tangomusikk. På scenen møter vi: Kari Simonsen, Anna Stine Robin Berg Hansen, Sverre Bentzen, Albert Kristoffer Sagmo Aalberg og Espen Leite.

Se bildet større

Det blir også barneforestilling under årets litteraturfest med Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen og deres forestilling «I gamle hatter». FOTO: Privat

Flere forfattere og utøvere vil slippes etter hvert. Tidspunktet for festivalen 5. – 8. oktober 2017.

Styret

Styret i Litteraturfest Røros består av Kjell Magnus Krog, leder, Vegar Dahl, Sigrun Selboe, Bodil Moseng, Jan Ødegård og Line Langeng Hammerås. Kirsti Sæter fortsetter i sin stilling som sekretær for Litteraturfest Røros og litteraturlaget.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Motor og mote
  • Kultur

Onsdag blir det damenes aften hos Kristoffersen Bil AS. – Vi vet hvor makta sitter, smiler Tore Kristoffersen.

Musikalsk fyrverkeri satte julestemningen
  • Kultur

Siri Gellein som solist brakte førjulskonserten med Bergstadkoret og Røros Storband i Røros kirke til nye høyder.

Flere kinopremierer
  • Kultur

– I kveld er det premiere på «Paddington 2» på Røros kino, sier kinosjef på Røros, Jo Hage.

 
Julemarked i Trondheim
  • Kultur

Nå er det julemarked i Trondheim for 15. gang. Mer enn 200 000 mennesker regnes med å ta turen til markedet som regnes blant Norges beste.

Drømmestipendet jubilerer – potten økes med 500.000 kroner
  • Kultur

Drømmestipendet-potten økes med en halv million kroner fra 2018. Hvert stipend øker fra 10 000 kr til 15 000 kr. Og nå kan kommunene nominere så mange unge kulturutøvere de vil til Drømmestipendet.

Prisdryss i Stjørdal
  • Kultur

Arne Moknsnes og Jon Uthus på vegne av Blues in Hell, fikk overrakt henholdsvis miljøprisen og kulturprisen for 2017 av Stjørdal kommune Torsdag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE