Kalsa Gårdsbakeri tildeles Olavsrosa

Kalsa Gårdsbakeri tildeles Olavsrosa

Tove blir gjort stas på. FOTO: Nils Kåre Nesvold

Søndag mottar Tove Iren Ryttervold Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke.

Etter flere års iherdig arbeid og satsing tildeles Tove Iren Ryttervold og Kalsa Gårdsbakeri Olavsrosa søndag.

I en pressemelding fra Rørosmat står det at Kalsa Gårdsbakeri er i eksklusivt selskap, - kun fem andre i Sør Trøndelag har mottatt denne prisen. Olavsrosa er Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke, og viser vei til enestående opplevelser rotfesta i den Norske kulturarven. Det å kvalifiseres til å få denne er stort!

Kalsa Gårdsbakeri ligger idyllisk til på nordsiden av Aursunden, 35 km fra Røros. På gården drives melkeproduksjon, og midt i gårdstunet ligger den nylig restaurerte Sommerstuggu. Sommerstuggu er en kjerne og brukes som produksjonslokale, sommerkafe og gårdsutsalg.

Kalsa gårdsbakeri startet opp i 2008, og det spesielle med Kalsa er at de bruker kun handmakt på alt som blir produsert, ikke kjevlemaskin. Den eneste forskjellen i dag fra gamle dager er at det er strøm på takka, ikke ved.

På hverdagene brukes Sommerstuggu til bakeproduksjon, mens den på søndagene forvandles til kafé, hvor det serveres kaffe og hjemmelaget rabarbrasaft, Ingerlemse med og uten gom, pjalt, hyllkake, ferske påsmurte rundstykker, og lunsjretten Aursundsklenning. Alt serveres på et servise laget av Potteriet Røros.

Gårdsbakeriet er ett element i en prosess med restaurering av flere hus på gården. I løpet av noen år skal også tre andre uthus på gården restaureres, da gjennom uthusprosjektet på Røros.

Ikke bare bakes det god bakst på gården, men deltar du eksempelvis på lokalmatsafari, kan du oppleve dramatisering av gårdshistorien der «Brynhild» møter gjestene med stokk og mundur og forteller om sagnet. Historien er en opplevelse i seg selv.

God bakst laga på tradisjonelt vis, historiefortelling om gårdens utrolige reise, restaureringsprosjektene i tett samarbeid med Uthusprosjektet på Røros, Toves mange spennende tanker om framtid og verdien av å søke det gamle og skape det nye, gjør at Kalsa Gårdsbakeri framstår som en helstøpt opplevelse!

Kalsa Gårdsbakeri er aktivt medlem i både Rørosmat og Destinasjon Røros, og dermed et konkret bevis på at samarbeid lønner seg. Mat, kultur og reiseliv utfyller hverandre!

Gjennom matkultur, samarbeid og fellesskap har vi løftet Røros-regionen til Norges beste matdestinasjon, og med det nominert til Nordens matdestinasjon, en anerkjennelse vi er svært stolte av, heter det i pressemeldingen fra Rørosmat.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Fyldig «Jul i Fjellheimen»
  • Kultur

Fjellheimen Forlag på Røros er ute med 45. utgave av «Jul i Fjellheimen» - et julehefte med mye variert og spennende lesestoff.

Støtter unge artister
  • Samisk

Sametinget har bevilget 2,18 millioner til musikkutgivelser i 2017. Til sammen har 19 utgivelser fått støtte, hvorav mange er unge artister. Formålet med tildelingene er å fremme god samisk musikk som er tilgjengelig for mange.

Teater i Hagakoia
  • teater

Tirsdag kommer Västanå teater med fortellerteater, sang og dans til Hagakoia på Røros. Tidligere Elden-regissør Leif Stinnerbom er tilbake på Røros, denne gang med «Fjällets Siare – sagan om nåjden Nahkergöörnje».

 
Stokhøginj Kjik & Kjøp åpnet lørdag
  • Kultur

I flotte omgivelser og med fine håndverksprodukter ønsker Stokhøgdamene nok en gang velkommen til gards!

Inviterer til samisk filmdag
  • Kultur

For første gang blir det lørdag arrangert samisk filmdag ved Røros kino.

Floka
  • Floka

Hør programmet igjen her.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE