Gleder seg til gruvemarkering

Gleder seg til gruvemarkering

Eivind Brattås arbeidet på flotasjonen ved Kongens Gruver da Røros Kobberverk ble slått konkurs i 1977. FOTO: John Drugli

I år er det 40 år siden konkursen ved Røros Kobberverk og 333 år med gruvedrift var slutt. Eivind Brattås var en av 67 som mistet jobben.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2017 kl 14:42

Intervju med Eivind Brattås
Foto: John Drugli

Konkursen markeres med et arrangement i Storstuggu onsdag kveld. Under arrangementet blir det vist film om gruvedrifta og det blir mimring sammen noen av de som jobba på gruva før konkursen i 1977.

Jobbet med flotasjon

Eivind Brattås er opprinnelig fra Ålen og jobbet på flotasjonen på Kongens Gruver da Røros Kobberverk ble slått konkurs i 1977.

– Vi skilte ut metallet, det vil si sinken og kobberet fra fjellet. Jeg hadde ansvaret med kjemikaler og det som skulle tilsettes. Alt ble samlet i en enormt stor tinnbøtte, og med de kjemikalene vi tilsatte, klarte vi å skille sinken og det som skulle videreforedles.

Brattås hadde ansvaret for skiftet, og fikk kun 14 dagers opplæring.

God arbeidsplass

– Kongens gruve var en veldig god arbeidsplass med gode kollegaer. Den eneste ulempen var støy, forurensning og støv. Det var aldri snakk om å bruke maske på den tida, sier Brattås.

Han mener at det ikke var spesielt farlig å jobbe i gruva.

– Men vi måtte alltid være oppmerksom og følge med hele tiden på maskiner som krasjet og pumper som stoppet. Da sprutet det gråfjell over alt. Vi var ikke noe vakkert syn når vi fikk bløt steinmasse over oss, minnes han.

Konkursen

Brattås sier at de ansatte ble orientert fortløpende om den økonomiske situasjonen før konkursen. I 1977 hadde verket et akkumulert underskudd på 8,5 millioner kroner.

– Hvordan fikk dere beskjeden om at det var slutt på drifta?

– Det var vår tillitsvalgte, Amundsen, som orienterte oss. Det var vel rundt 14 dager før det var "kroken på døra" at vi visste at nå var det endelig slutt. Og da ble det dårlig stemning ettersom alle plutselig var uten arbeid.

Fikk seg jobb

Etter konkursen meldte Brattås seg arbeidsledig, og han fikk etter hvert jobb i kommunen som ambulerende vaktmester som senere ble utvidet med jobben som kirketjener og graver i Ålen og til slutt også Haltdalen.

– Hvordan så dere på fremtida?

– Vi så ikke særlig lyst på det. Vi hadde håpet på drift ved Hessjøen, men vi innså til slutt at det ikke ble en realitet.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Nissen som mista trua på seg sjøl
  • Kultur

Under julemarkedet i fjor satte Åsmund Lockert Rohde og Karianne Somerro opp skuespillet "Nissen som mista trua på seg sjøl" i år er de igjen klare for å gi julestemning til folket.

Ukas boktips
  • Kultur

"Her hos de levende" av Levi Henriksen er ukas boktips fra bibliotekar Sigrun Selboe.

Knall konsert med Henrik i Selbu kirke
  • Kultur

17- åringen Henrik Fuglem fra Selbustrand leverte en knallkonsert for en fullsatt Selbu kirke tirsdag kveld.

 
Luciadagen på Røros
  • Kultur

Ungene på Stenbråttet barnehage hadde forberedt seg godt og tatt turen til Trygstad bakeri og konditori tidlig onsdag morgen.

Prøysen på Storstuggu
  • Kultur

Lørdag er det klart for Alf Prøysens humoristiske fortelling om «Den vesle bygda som glemte at det var jul» på Storstuggu.

BILDEGALLERI: Juleprinsessen og tidstyven i Rallaren
  • Kultur

Fantastisk forestilling av dyktige elever.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE