Gleder seg til gruvemarkering

Eivind Brattås arbeidet på flotasjonen ved Kongens Gruver da Røros Kobberverk ble slått konkurs i 1977. FOTO: John Drugli

I år er det 40 år siden konkursen ved Røros Kobberverk og 333 år med gruvedrift var slutt. Eivind Brattås var en av 67 som mistet jobben.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2017 kl 14:42

Nea Radio
Nea Radio

Intervju med Eivind Brattås
Foto: John Drugli

Konkursen markeres med et arrangement i Storstuggu onsdag kveld. Under arrangementet blir det vist film om gruvedrifta og det blir mimring sammen noen av de som jobba på gruva før konkursen i 1977.

Jobbet med flotasjon

Eivind Brattås er opprinnelig fra Ålen og jobbet på flotasjonen på Kongens Gruver da Røros Kobberverk ble slått konkurs i 1977.

– Vi skilte ut metallet, det vil si sinken og kobberet fra fjellet. Jeg hadde ansvaret med kjemikaler og det som skulle tilsettes. Alt ble samlet i en enormt stor tinnbøtte, og med de kjemikalene vi tilsatte, klarte vi å skille sinken og det som skulle videreforedles.

Brattås hadde ansvaret for skiftet, og fikk kun 14 dagers opplæring.

God arbeidsplass

– Kongens gruve var en veldig god arbeidsplass med gode kollegaer. Den eneste ulempen var støy, forurensning og støv. Det var aldri snakk om å bruke maske på den tida, sier Brattås.

Han mener at det ikke var spesielt farlig å jobbe i gruva.

– Men vi måtte alltid være oppmerksom og følge med hele tiden på maskiner som krasjet og pumper som stoppet. Da sprutet det gråfjell over alt. Vi var ikke noe vakkert syn når vi fikk bløt steinmasse over oss, minnes han.

Konkursen

Brattås sier at de ansatte ble orientert fortløpende om den økonomiske situasjonen før konkursen. I 1977 hadde verket et akkumulert underskudd på 8,5 millioner kroner.

– Hvordan fikk dere beskjeden om at det var slutt på drifta?

– Det var vår tillitsvalgte, Amundsen, som orienterte oss. Det var vel rundt 14 dager før det var "kroken på døra" at vi visste at nå var det endelig slutt. Og da ble det dårlig stemning ettersom alle plutselig var uten arbeid.

Fikk seg jobb

Etter konkursen meldte Brattås seg arbeidsledig, og han fikk etter hvert jobb i kommunen som ambulerende vaktmester som senere ble utvidet med jobben som kirketjener og graver i Ålen og til slutt også Haltdalen.

– Hvordan så dere på fremtida?

– Vi så ikke særlig lyst på det. Vi hadde håpet på drift ved Hessjøen, men vi innså til slutt at det ikke ble en realitet.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

13 mill til Trøndelag fra Riksantikvaren
  • Kultur

Trøndelag får 13 av de 153 millionene Riksantikvaren i år fordeler som tilskudd til istandsetting av freda hus i privat eie. Tilskuddene skal gå til fylkeskommunene, som igjen deler ut tilskudd til lokale eiere.

– Men bremseren er det ingen som tenker på
  • Sport

Peder Persson lurer på hvorfor noen i hele tatt velger å satse på å bli bremser i 2-erbob.

Lasskjørere fra Selbu forsøker seg på steinsalg igjen
  • Rørosmartnan

Overnatter på Liaåsen i Ålen før siste etappen inn mot Rørosmartnan.

 
BILDEGALLERI: The Best of Revy in Fjellregionen
  • Kultur

Fjellregionens beste revyinnslag fylte Hovet lørdag kveld.

Utstillingsåpning med lokale debutanter
  • Kultur

Rundt 40 møtte fram da Neadalen Kunstforening inviterte til utstillingsåpning med debutantene Torgeir Hofsmo (foto) og Marius Størseth (malerier) lørdag.

Vellykket UKM i Hovet
  • UKM

Som vanlig stor deltagelse i Holtålen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE