Sommergjest Brandstorp: – Falkberget var for skriveglad

– Falkberget var for skriveglad

Knut Brandstorp arbeidet som reklamesjef i Aschehoug forlag og samarbeidet med Johan Falkberget. Tusenkunstneren Brandstorp har laget denne statuen av dikteren. FOTO: Nils Kåre Nesvold

– Det største problemet med Johan Falkberget var at han var for skriveglad, og konsulentene i Aschehoug slet med å skjære ned på antall sider. Jeg ville ikke hatt han som far. Han var streng, sier Knut Brandstorp som arbeidet som reklamesjef i Aschehoug forlag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.07.2017 kl 18:38

Knut Brandstorp (85) fra Røros er ildsjel, kunstner og lokalpolitiker. Han har bidratt i mange år med å hjelpe unge i verdens minste og fattigste land Gambia.

Ikke som alle andre

– Jeg er vel ikke som alle andre. Jeg er beskyldt for å ha hobbyer som ingen bryr seg om. Jeg er ikke glad biler, data, fotball og det som alle andre er glad i. Men jeg er veldig glad i barn. Vår oppgave på denne kloden må være at barn får det best mulig i alle verdenshjørner, sier han.

Tøff oppvekst

Knut Brandstorp vokste opp under krigen med en mor som var syk. Selv fikk han skrofulose.

– Det var noe som bare smittet til griser, og vi var begge på sanatorium. Far ble arrestert og torturert av tyskerne, og sjøl fikk jeg en rikosjett i panna ved grensa da familien rømte til Sverige. Vi ble gjenforent etter hvert, sier han.

Lysning i horisonten

– Sjøl om det var nød og tunge tider i 30-åra, så verden etter hvert lysere ut. Som liten hadde jeg få venner. De fleste var firbente, mest kaniner. Jeg hadde en kjæreste. Hun var riktignok gammel i forhold til meg. Hun var fire år, jeg var tre. Vi hadde lært av kaninene, og vi prøvde å praktisere uten at det var særlig vellykket, sier Brandstorp.

–Falkberget var krevende

Han tok etter hvert reklameutdanning og fikk jobb som reklamesjef i Aschehoug forlag. Der møtte han Johan Falkberget.

– Det var en spesiell atmosfære hver gang skribenten fra gruvesamfunnet kom til Aschehoug. Da ble det stille i korridorene. ”Nå kommer han”.

– Hvordan var han å samarbeide med?

– Jeg ville ikke hatt han som far. Han var streng og så på oss med litt nedlatende øyne. Han var en høyreist og dyktig kar, men hadde så altfor mye han ville fram med. Og for hver eneste linje som ble strøket i hans originalmanus, hadde han nok mange tunge stunder.

Allsidig kunstner og medmenneske

Brandstorp er opptatt av kampen mot analfabetisme.

– Å få barn til å begynne på skole for å lære bokstaver og tall er den viktigste utviklingshjelpen vi kan drive med, mener Brandstorp som også er samfunnsengasjert.

– Tenk om alle partier kunne ha slagordet ”Kamp mot likegyldighet og mot egoisme”. De ville fått mange stemmer, sier 85-åringen som nå er med i musikkteateret Elden for 16. gang.

– Det har gått nedover med meg. Jeg har gått fra prest til smed, sier han.

Onsdag var Knut Brandstorp sommergjest i Nea Radio. Hør portrettet her:

Foto: Nils Kåre Nesvold

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Kulturstipend til Martin Aas
  • Kultur

Martin Aas fikk Selbu kommunes kulturstipend. Den unge musikeren går siste året ved musikklinja på Heimdal Videregående skole og har planer om å fortsette studiene innen musikk til høsten.

Geir Digernes minnepris til Vegard Lien Bjerkan
  • Kultur

Vegard Lien Bjerkan trodde han skulle i møte om jazzfestivalen da han ankom Scandic Nidelven fredag ettermiddag. Det var noe helt annet Ernst Wiggo Sandbakk hadde i tankene.

Olavsfestdagene får mest
  • Kultur

Olavsfestdagene i Trondheim stikker av med mesteparten av festivalstøtten til Trøndelag neste år. Sør-Trøndelag fikk 90 prosent av festivaltilskuddet i Trøndelag da Kulturrådet tildelte midler torsdag.

 
Statsskog finansierer utedo ved Fjellkirka på Røros
  • Nyheter

Gir av potten "Midtnorske Friluftstiltak".

Nissen som mista trua på seg sjøl
  • Kultur

Under julemarkedet i fjor satte Åsmund Lockert Rohde og Karianne Somerro opp skuespillet "Nissen som mista trua på seg sjøl" i år er de igjen klare for å gi julestemning til folket.

Ukas boktips
  • Kultur

"Her hos de levende" av Levi Henriksen er ukas boktips fra bibliotekar Sigrun Selboe.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE