Åpnet minneutstilling for Gunnar Bratlie i Galleri Gnuttu

Gunnar Bratlies sønn, Espen Bratlie, var tilstede under åpningen i Galleri Gnuttu lørdag. Her er han og gallerieier Tor Omar Tronsmoen foran noen av verkene med Rørosmotiv. Foto: Marit Langseth

Mange kunstnere har latt seg inspirere av Røros. Det gjorde også tegner, illustratør og grafiker Gunnar Bratlie. Hadde han fortsatt levd ville han ha fylt 100 år i år.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Gunnar Bratlie var en meget dyktig tegner, først og fremst. Han var en naturbegavelse, sier gallerieier Tor Omar Tronsmoen.

Bratlie døde i 1990, 72 år gammel. I år ville han ha fylt 100 år, og i den anledning er Galleri Gnuttu fylt med Bratlies arbeid.

– Han har en stor og veldig allsidig produksjon. Han var en dyktig tegner, men han arbeidet også mye med farger og laget flotte fargelitografier, forteller Tronsmoen.

Ble arrestert etter å ha tegnet Hitler og Quisling

Denne forsiden av Norsk Ukeblad ble Gunnar Bratlie arrestert og satt i fangeleir for.

Som 24-åring i 1943 ble Bratlie arrestert og satt i Grini fangeleir, på grunn av en tegning.

– Han tegnet for Norsk Ukeblad og laget ei framside som ikke ble tålt. Det var ei tegning av Hitler og Quisling på glattisen, og ei jente som sto og lo av dem. Hun hadde dessuten ei rød lue på seg. Det var jo ille alt sammen.

I fangeleiren skulle han tegne for tyskerne, men det gjorde han minst mulig av, forteller Tronsmoen.

– Han tegnet andre ting i stedet, og ga ut ei bok i 1945, som het «Skisser i smug». Den har vi nå fått trykt opp på nytt med et ekstra forord og en beretning om arrestasjonen fra ham selv.

Stiller ut bilder som ikke er vist siden Bratlies død

Gunnar Bratlies sønn, Espen Bratlie, var tilstede under utstillingsåpningen. Etter at hans far gikk bort i 1990 var det han som tok vare på trykkene hans.

– Jeg har hatt de liggende i skuffer, godt bevart og sikret. Alle de grafiske trykkene er nyinnrammet av Tor Omar Tronsmoen med paspatur, glass og rammer som passer til bildene. Det er virkelig kvalitetsinnramming. Jeg er veldig fornøyd, sier han.

– Hvordan vil du beskrive din far?

– Han var utrolig kreativ og produktiv, og han hadde et fotografisk blikk. Han var ikke bare grafiker, det var tegning han levde av. Han har illustrert en mengde bøker, tidsskrifter, ukeblader og postkort, blant annet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kultursjef i Røros kommune, Morten Tøndel, var tilstede under utstillingsåpningen og ga blomster til Tronsmoen og Espen Bratlie. Foto: Marit Langseth

Et eget rom viet til rørosmotivene

Gunnar Bratlie bodde på Røros fra 1972 til 1982. Da arbeidet han ved kunstlinjen på Røros videregående skole.

– Rørosmotivene hans er jo kjent for de fleste, så vi har et eget rom hvor rørosbildene får bo i, sier gallerieier Tronsmoen.

På spørsmål om han har en favoritt blant Bratlies bilder ler han.

– Nei, det er vanskelig å si. Jeg er veldig, veldig glad i det meste som er stilt ut her.

Hør intervjuet med Tor Omar Tronsmoen her:

Lørdag åpnet en minneutstilling for Gunnar Bratlie i Galleri Gnuttu på Røros.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Sirkusteltet er på plass!

Sirkusteltet er på plass!

Lørdag er det igjen klart for Sommerfest på Sveian i Hommelvik, Norges kanskje best bevarte festivalhemmelighet - enn så lenge.

Sommergjesten: Hilde Kirkvold

Sommergjesten: Hilde Kirkvold

Hilde Kirkvold, ved Kirkvollen Pilegrimsgård i Tydal, er dagens sommergjest i Nea Radio.

Andreas mener noe om sommer

Andreas mener noe om sommer

Annenhver torsdag deler Andreas Vigen (27) det han har på hjertet med Nea Radios lyttere. I dag mener Andreas noe om sommer.

Ny barnebok ute

Ny barnebok ute

Elin Holten debuterer som bokillustratør

Birgit Strømsnes har skrevet barnebok og Elin Holten har illustrert den. "Besta sitt loft" har blitt virkelighet.

Ingvild Kjerkol er dagens sommergjest

Ingvild Kjerkol er dagens sommergjest

Trump, #metoo og sommerstemning, Ingvil Kjerkol er dagens sommergjest.

Nye samiske veivisere

Nye samiske veivisere

Vanja Tørresdal er blant de nye samiske veiviserne for skoleåret 2018 – 2019.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon