17. mai på Røros

Det ble en tradisjonell 17. mai-feiring på Røros i år i flott vårvær med taler på Malmplassen og tog gjennom gatene. Se alle bildene fra feiringa!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.05.2017 kl 20:52

Nea Radio
Nea Radio

Feiringa av nasjonaldagen på Røros startet med salutt og musikk i gatene ved Røros Janitsjarorkester. Deretter var det festkiming, flaggheising ved rådhuset, minnestund på kirkegården med taler og kranspålegging. Også her spilte janitsjaren.

Røros Janitsjarorkester var også på plass på Malmplassen der Sindre Oterhals ønsket velkommen og holdt en tale.

– Hårfin balansegang

– Vi i Norge er patriotisk og vi har en moderat nasjonalisme, og det er jeg glad for. Mens vi feirer dagen med folkefest, er det en del nasjoner som ønsker å vise sin militære muskelkraft på en slik dag. De har store mektige parader, men vi viser det vi er mest stolt over, ungene våre. Nasjonalisme og følelse av tilhørighet og et nasjonalt fellesskap er både fint og viktig. Men det er en hårfin balansegang mellom det å være noe av noe godt til å bli en del av det som er mer vondt, sa Oterhals blant annet.

Ole fra Røros måtte reise hjem i 1814

Fire elever fra sjuende trinn ved Røros skole holdt hovedtalen. Sara Ramsfjell, Julia Rian, Henrik Møller Moe og David Mølmann Riddervold fortalte blant annet at to rørosinger, Richard Floor og Ole Ditlefsen var blant de 113 som tok den lange turen til Eidsvoll i 1814.

– Da trodde man 13 var et ulykkestall, og sistemann måtte snu i døra og reise hjem. Skjebnen ville det slik at den ene som måtte reise hjem var Ole fra Røros, fortalte elevene.

Det var i år færre som hadde møtt fram på Malmplassen enn det som er vanlig på Røros - uvisst av hvilken grunn.

Folketog

Etter taler, sang og musikk på Malmplassen var det folketog gjennom gatene med påfølgende gudstjeneste i Røros kirke.

17. maifeiringa på Røros fortsatte med leker og kafé i gata og i Verket.

Utover ettermiddagen var det russetog, filmvisning og familieunderholdning på Storstuggu før det hele ble avsluttet med ungdomsdiskotek på Ungdommens hus.

Høre reportasje fra feiringen her:

Reportasje fra feiringen på Malmplassen, blant annet 17. maitalen til Sara Ramsfjell, Julia Rian, Henrik Møller Moe og David Mølmann Riddervold.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Torstein Mørseth og Jan Engen er dagens flokegjester
  • Fredagsfloka

Hør Torstein Mørseth og Jan Engen diskutere livets viderverdigheter.

Strålende Karoliner-premiere på Brekka
  • Kultur

- Fantastisk! Publikums reaksjoner etter premieren på Karolinerspelet i Tydal var entydige.

Tjukkasgjengen starter trimtilbud i Malvik
  • Kultur

Finn O. Fosmo drar i gang et nytt trimtilbud i Malvik - og her snakker vi lavterskel!

 
Storslått Carmen med bestått eksamen
  • Kultur

Med eksamen framfor en fullsatt sal i Bruket kulturhus fikk Anne Birgitte Bouwhuis Røkke fra Skatval vist at hun er en fullblods klassisk sanger for sensorer fra musikkonservatoriet ved NTNU.

Premiereklart i Tydal
  • Kultur

I kveld er det premiere på “Karolinerspelet, dødsmarsjen over Tydalsfjella”, på Brekka bygdetun i Tydal. Generalprøven frister oss til å si: Best ever!

General Nils
  • Kultur

Nils Jonsson spiller general Carl Gustav Armfeldt i Karolinerspelet 2018.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE