17. mai på Røros

Det ble en tradisjonell 17. mai-feiring på Røros i år i flott vårvær med taler på Malmplassen og tog gjennom gatene. Se alle bildene fra feiringa!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.05.2017 kl 20:52

Feiringa av nasjonaldagen på Røros startet med salutt og musikk i gatene ved Røros Janitsjarorkester. Deretter var det festkiming, flaggheising ved rådhuset, minnestund på kirkegården med taler og kranspålegging. Også her spilte janitsjaren.

Røros Janitsjarorkester var også på plass på Malmplassen der Sindre Oterhals ønsket velkommen og holdt en tale.

– Hårfin balansegang

– Vi i Norge er patriotisk og vi har en moderat nasjonalisme, og det er jeg glad for. Mens vi feirer dagen med folkefest, er det en del nasjoner som ønsker å vise sin militære muskelkraft på en slik dag. De har store mektige parader, men vi viser det vi er mest stolt over, ungene våre. Nasjonalisme og følelse av tilhørighet og et nasjonalt fellesskap er både fint og viktig. Men det er en hårfin balansegang mellom det å være noe av noe godt til å bli en del av det som er mer vondt, sa Oterhals blant annet.

Ole fra Røros måtte reise hjem i 1814

Fire elever fra sjuende trinn ved Røros skole holdt hovedtalen. Sara Ramsfjell, Julia Rian, Henrik Møller Moe og David Mølmann Riddervold fortalte blant annet at to rørosinger, Richard Floor og Ole Ditlefsen var blant de 113 som tok den lange turen til Eidsvoll i 1814.

– Da trodde man 13 var et ulykkestall, og sistemann måtte snu i døra og reise hjem. Skjebnen ville det slik at den ene som måtte reise hjem var Ole fra Røros, fortalte elevene.

Det var i år færre som hadde møtt fram på Malmplassen enn det som er vanlig på Røros - uvisst av hvilken grunn.

Folketog

Etter taler, sang og musikk på Malmplassen var det folketog gjennom gatene med påfølgende gudstjeneste i Røros kirke.

17. maifeiringa på Røros fortsatte med leker og kafé i gata og i Verket.

Utover ettermiddagen var det russetog, filmvisning og familieunderholdning på Storstuggu før det hele ble avsluttet med ungdomsdiskotek på Ungdommens hus.

Høre reportasje fra feiringen her:

Reportasje fra feiringen på Malmplassen, blant annet 17. maitalen til Sara Ramsfjell, Julia Rian, Henrik Møller Moe og David Mølmann Riddervold.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Inviterer til irsk aften i Tydal og Røros
  • Kultur

Neste helg blir det irsk aften i Tydal og på Røros når Kor Magnon og Røros Sangforening sammen med det irske bandet Mac Haggis slår seg sammen og arrangerer irsk pubkveld.

Hovedrollene på plass i Karolinerspelet

Nils Johnson skal spille «General Armfeldt» i friluftsteateret Karolinerspelet i Tydal i januar, mens Elisabeth Matheson skal spille rollen som «Beret».

Solgte 360 billetter på to timer
  • Kultur

Torsdag kveld startet billettsalget på Brekkenrevyen. På to timer var 360 billetter revet vekk, og jubelen sto i taket i Bjørkly i Brekken.

 
– Gi bort en opplevelse i julegave
  • Kultur

Elden på Røros, Karolinerspelet og Tydalsfestivalen er blant opplevelsene Visit Trondheim og Trøndelag Reiseliv foreslår å gi bort i julegave. Se hele lista her.

Per Tore lanserer ny musikk
  • Musikk

Talentet fra Skjelstadmark har produsert, skrevet og spilt inn alt helt på egenhånd. Torsdag gjestet han Nea Radios morgensending, med nyplata "Sunday Come".

Sharon Shannon til Nidaros Blues
  • Kultur

Nidaros Blues har booket irske Sharon Shannon til "Superlørdag" i april.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE