Unngå at ferien går i dass

- Ta forholdsregler, er rådet fra forsikringsselskapet. FOTO: Tryg

Reisestatistikk fra Tryg Forsikring viser at av de tradisjonelle ferielandene, så er det størst sjanse for å bli syk i Spania. Forsikringsselskapets statistikk forteller at fire land skiller seg ut på sykdomstoppen. Enkle råd hjelper deg mot å bli syk i ferien.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Drøyt 170.000 nordmenn rammes av diaré på ferie hvert år. Mange av disse blir så syke at de må kontakte sitt forsikringsselskap for å få dekket deler av ferien sin – som bokstavelig talt gikk i do. Har du reiseforsikring, og deler av ferien blir ødelagt grunnet matforgitfning, så dekkes deler av ferien din av forsikringen. Men husk å gå til lege for å få legeerklæring, forteller forsikringsselskapet Tryg.

Skulle du være så uheldig at ferien får i vasken på grunn av sykdom trenger ikke hele feriebudsjettet gå ned i sluket i samme slengen. Reiseforsikringen dekker utgifter til lege og medisiner. Den kan også gi kompensasjon for de dagene du eventuelt har vært sengeliggende eller har vært innlagt i sykehus. Dette må imidlertid dokumenteres av en lege på stedet.

– Du kan aldri gardere deg 100 prosent mot et bedervet kjøttstykke eller en dårlig salat. Vanligvis merker du ikke noen forskjell på smaken. Men; det er noen gode råd som kan hjelpe deg langt på vei mot å unngå magesyke, forteller pressekontakt i Tryg Forsikring, Arvid Steen.

Pass på hendene, og husk reiseforsikring

Steen har følgende råd til deg som skal av gårde til utlandet i sommer.

– Vær ekstra påpasselig med håndhygiene. Bruk såpe eller desinfiserende sprit du får kjøpt på apoteket, og vask deg ved enhver anledning, spesielt før du skal spise. Følger du de rådene bidrar du til å redusere faren for magesyke, sier Steen.

Men han legger til:

– Men husk på at de fleste blir syk på reise her hjemme i Norge. Derfor er det like viktig med en god reiseforsikring også på de korte turene, sier Steen.

Spania topper listen

Reisestatistikk fra Tryg Forsikring viser at Spania topper listen hvor flest nordmenn får magesyke. Landet har også en veldig stor andel av norske turister, så dette kommer ikke som noen overraskelse. Fem-på topp-listen over hvor sjansen er størst for å bli syk i utlandet ser slik ut:

1) Spania

2. Kanariøyene

3. USA

4. Thailand

Se bildet større

Nordmenn har størst sjanse for å få mageinfeksjon i Spania, sier statistikk. FOTO: Colourbox

De fleste tilfellene går over av seg selv

I følge Steen fra Tryg Forsikring blir vi oftest syke av bedervet mat som ikke er oppbevart eller tilberedt på riktig måte. Bakterier og virus overføres fra hendene til maten vi spiser. Bakteriene kan vi få fra mange steder, for eksempel toaletter, dørhåndtak, penger – rett og slett alt vi tar i eller på.

Alvorlighetsgraden av en tarminfeksjon varierer som regel av den smittede personens generelle allmenntilstand. I følge Steen er turistdiaré vanligvis ufarlig og går over av seg selv.

- Som regel er det snakk ukompliserte sykdomstilfeller. De fleste som blir smittet får en turistdiaré som varer i to til tre dager. Er du først rammet av magesyke kan Idoform hjelpe.  Husk også å få i deg nok med væske. Mange får god hjelp på de lokale apotekene også, sier han.

Noen må til lege

Steen understreker at selv om de fleste tilfellene av magesyke går over etter 1-2 dager, så finnes det alvorlige tilfeller.

- Får du høy feber eller blodig diaré må du oppsøke lege. Det kan tyde på mer alvorlig sykdom som kanskje krever tilsyn av lege og antibiotikabehandling. Små barn og eldre er mer utsatt for dehydrering, og må kanskje raskere innlegges på sykehus for intravenøs behandling, sier han.

Han legger til at det er lurt å ta kontakt med sitt forsikringsselskap, før sykehusinnleggelse. Forsikringsselskapene kan hjelpe til med tolk, og guide deg til de beste sykehusene i ditt område.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Selbu og Tydal åpner snøscooterløypene
  • Nyheter

Fra lørdag kan du kjøre snøscooter fra Selbu til Tydal - lovlig!

Fylkesting vedtok pressestøtte til lokalradio
  • Nyheter

Fylkestinget i Finnmark har vedtatt at lokalradio bør få pressestøtte på lik linje med aviser. De omtaler dagens ordning som konkurransevridende.

Røros har gjennomført sin første innbyggerundersøkelse
  • Nyheter

Undersøkelsen er et av flere forbedringstiltak i det omfattende omstillingsarbeidet som har pågått de siste årene.

 
Katter sjelden til veterinær
  • Nyheter

Til tross for at det finnes langt flere katter enn hunder i Norge, er det flest hunder som kommer til veterinær.

Sveian til fylkesstyret?
  • Nyheter

Varaordfører i Malvik, Ole Herman Sveian, er foreslått som 2. nestleder i Senterpartiets nye fylkeststyre i Trøndelag.

Trøndelag til Berlin
  • Nyheter

Trønderske produkter og reiselivspakker er klar for klar Grüne Woche i Berlin.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE