Tre millioner kroner til oppsamling av granulat fra kunstgressbaner

Sparebankstiftelsen SMN ønsker å bidra til at fotball-Norge gjør det som er mulig for å redusere spredning av granulat ut i naturen og gir derfor tre millioner kroner til oppsamling av gummikulene. FOTO: SMN

Sparebankstiftelsen SMN gir tre millioner kroner for å samle opp granulat fra kunstgressbaner i Midt-Norge.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

– Vi ønsker å bidra til at fotball-Norge gjør det som er mulig for å redusere spredningen av granulatet ut i naturen, sier styreleder i Sparebankstiftelsen SMN, Anne- Brit Skjetne, i ei pressemelding.

Sparebankstiftelsen SMN ønsker å gjøre noe med forurensingen av granulat, og gir nå tre millioner kroner til oppsamling av de små gummikulene. Granulat fra kunstgressbaner er den nest største kilden til mikroplast og marin forsøpling, skriver SMN.

– Det spres flere hundre tonn granulat i året bare her i Midt-Norge. Gummigranulatene tar veien ut til havet, og det er helt nødvendig med en kraftinnsats mot dette, sier Skjetne.

Mål om å redusere svinn med 90 prosent

President Terje Svendsen i Norges Fotballforbund forteller at de har en målsetting om å redusere svinn av granulat fra kunstgressbaner med 90 prosent innen 2020.

– Sparebankstiftelsens bidrag på tre millioner kroner til tiltak i Midt-Norge kan bidra til å gjøre regionen til et miljøfyrtårn i norsk fotball, sier Svendsen og fortsetter:

– Norsk fotball må i likhet med andre aktører ta ansvar for å rydde opp etter seg, og det er et stort miljøfokus i fotballorganisasjonen, i media og fra myndighetenes side. Det er ingen tvil om at det har hatt effekt, noe tall fra Miljødirektoratet viser. En rapport fra direktoratet viser at 75 prosent av klubbene jobber med tiltak for å redusere granulatsvinnet, mens 87 prosent ønsker bedre granulathåndtering, forteller fotballpresidenten.

– For lite kunnskap i klubbene

Miljødirektoratet jobber med en granulatforskrift i dialog med NFF.

I tillegg har energi- og miljøkomiteen på Stortinget bedt Regjeringen om å innføre et regelverk som sikrer at effektivt utstyr for oppsamling av gummigranulat fra eksisterende og nye kunstgressbaner tas i bruk med virkning fra 1. januar 2019.

- Mange klubber har allerede utarbeidet og drifter etter gode rutiner, og det handler om å forsterke disse. Men det er fortsatt for lite kunnskap ute i klubbene. I tillegg er det også et kostnadsspørsmål. Det koster å kjøpe riktig utstyr som sørger for at gummigranulatet forblir på banen og ikke havner ute i naturen, sier Terje Svendsen.

Siste nytt i Nyheter

Det blir søndagsåpent under Landsskytterstevnet
  • Nyheter

Kommunestyret i Stjørdal vedtok torsdag kveld at butikkene kan søke om å holde åpent søndag 5. august under Landskytterstevnet. Dog ikke uten debatt.

Internasjonal suksess for Jentene på tunet
  • Lokalmat

Denne uka gikk den skandinaviske finalen av "International Chocolate Awards 2018" av stabelen i København, og Iris Yvonne Martinsen-Aune stakk av med sølvmedaljen for sin sjokoladebit "Northern Lights- A taste of heaven".

Her er de trønderske passkontorene som forsvinner
  • Nyheter

Politimestrenes kuttliste er klar - fem passkontor i Trøndelag forsvinner.

 
Tydal, Røros, Os og Holtålen innfører totalforbud mot bruk av åpen ild i utmark
  • Nyheter

Meget høy skogbrannfare i hele regionen.

Påbud om alkolås
  • Nyheter

Det blir påbudt med alkolås i busser og minibusser fra 2019.

NRK-streiken avsluttet

Avsluttes ved midnatt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE