Tipser du feil?

HYGGELIG GEST: På de fleste steder settes det pris på at man tipser. Men vit hva du gjør. Foto: Rolf Magnus Sæther, Newswire

Nordmenn er lært opp til å gi ti prosent i tips. Men regelen gjelder ikke i alle land og alle sammenhenger.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Halvparten av oss tipser inntil ti prosent når vi er på restaurant, viser Remembers reisevaneundersøkelse som er gjennomført av YouGov. Remember er et kredittkort utstedt av EnterCard Group. Ti prosent svarer at de tipser inntil 20 prosent.

I Norge og andre nordiske land har kort blitt et selvsagt betalingsmiddel for de aller fleste. Å betale tips med kort har også blitt mer vanlig.

– Den gammeldagse driksen består ikke lenger av noen mynter på bordet, men overføres elektronisk. På restauranter og andre spisesteder må du ofte taste ”totalbeløp” før du taster PIN-kode for å betale. Det er en oppfordring til å betale tips, sier Freddy Syversen, som leder EnterCard.

Tipsing med kort har gjort oss mer rause når vi først tipser, mener Syversen.

– Mens man tidligere litt diskret kunne legge litt ekstra penger til regningen, blir det veldig tydelig når man betaler med kort. Ved at kortautomaten direkte påminner oss om å betale tips, synes mange det er ubehagelig å la være. Kanskje tipser vi både mer og oftere enn vi ville gjort ellers, sier han.

Er du i tvil om hvordan du tipser når du betaler med kort, kan du spørre servitøren på restauranten eller betjeningen på hotellet. Opprinnelig var tips, eller drikkepenger, noe bemidlede personer kunne gi for å vise litt raushet mot de som ikke sto så godt i det.

– Noen steder, for eksempel i Japan, kan det oppfattes som uhøflig og nedlatende å tipse, mens man i USA gjerne tipser 20-25 prosent etter en middag på restaurant. I USA er tips en stor del av lønnen til restaurantpersonalet, sier redaktør Helge Baardseth i reisemagasinet Vagabond.

Unngå dette

Selv om det er ganske trygt å tipse rundt ti prosent på restauranter i Norge, bør man være klar over at dette ikke gjelder alle steder. Hvor mye man tipser, og hva man tipser for, kan variere mye. Et par tipstabber er det verd å styre unna når man er ute og reiser.

– Man bør ikke være helt opphengt i ti prosent. Har du spist en bedre middag på en restaurant, kan du gjerne være litt rausere. Å legge til ti prosent på en regning på nærmere tusen kroner kan virke litt gnient, sier Helge Baardseth.

Hvis det sitter for langt inne å betale litt tips, er det bedre å la være. Å legge igjen et par småmynter virker mot sin hensikt. Glem heller ikke å ha litt lokal valuta i lommeboka.

– Ingen ting er så pinlig som å slå seg unnskyldende på lommene og riste på hodet når en pikkolo har båret koffertene opp til hotellrommet, sier reiselivseksperten.

Råd om hvordan du tipser i utlandet:

I de fleste land i Europa er det vanlig å tipse, eller avrunde opp til et hyggelig beløp, både til taxisjåfører, hotellpersonale, bagasjebærere og kelnere.
I Sverige er det mindre vanlig å tipse enn i andre europeiske land. Rundt fem til ti prosent i tips regnes som et greit beløp hvis servicen på restauranten har vært god.
I England er det normalt å tipse 10-15 prosent. Sjekk at restauranten ikke har lagt tipsen automatisk på regningen. Drosjesjåfører forventer 10 prosent.
I Frankrike tipser man på restauranter, men også frisører og drosjesjåfører rundt ti prosent.
I Italia er tips for service regnet inn i regningen, og det er ikke nødvendig å betale tips i tillegg. Men du kan gjerne runde av regningen eller legge igjen småpenger på kafeer eller restauranter.
I Spania er det vanlig å legge igjen litt av vekslepengene etter besøk på kafeer eller restauranter. For drosjeturen avrunder man regningen. Sjåføren legger som regel selv til ekstra for hver koffert, så det trenger du ikke å tenke på.
I Hellas er det mange steder de legger service på regningen. Da trenger du ikke å betale tips i tillegg. Hvis ikke kan du tipse rundt fem til ti prosent litt avhengig av hvor bra servicen har vært.
I Tyskland er tipsen ofte inkludert. Ellers er det vanlig å runde av summen. Her kan du også oppleve at servitøren spør deg hva du ønsker å betale i tips, og så legges det til regningen.
(Kilde: Reisetips/Nettavisen)

Spørreundersøkelsen

Hvor mye pleier du å tipse når du er på restaurant?

Ingen ting: 7 %

Under fem prosent: 16 %

Inntil ti prosent: 49 %

Inntil 20 prosent: 10 %

Over 20 prosent: 1 %

Vet ikke: 15 %

Betaler ikke selv: 2 %

(Kilde: https://www.remember.no/remember-reisevaneundersokelsen/)

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

DAB og FM tilbake

DAB og FM tilbake

DAB og FM fra Henvola er på lufta igjen.

Nettet er tilbake i Stuggudal

Nettet er tilbake i Stuggudal

Like før klokka 22.30 lørdag kveld, fikk Telia på plass nettet i Stugudal. Internett hadde da vært nede i store deler av Selbu og Tydal det meste av dagen.

Røykutvikling i Brekken

Røykutvikling i Brekken

Brenning av gress var årsak til røykutviklingen i Brekken.

Internett fra Telia og Telenor er nede i deler av Tydal og Selbu

Internett fra Telia og Telenor er nede i deler av Tydal og Selbu

Feil på senderen på Riasten

Tordenværet påvirker sendingene

Tordenværet påvirker sendingene

Senderen på Henvola er fremdeles nede.

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

Hele 16 mannskaper fra Stjørdal er i Sverige for å sloss mot brannen. - Det er viktig at vi skaffer oss denne erfaringen, sier varabrannsjef Ole Johan Kiplesund.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...