ANNONSE
Annonse

Sju tips for sporløs ferdsel på tur

Lær deg prinsippene for sporløs ferdsel Foto: Synne Kvam

Hvordan opptre mest mulig sporløst når man er på tur? Er det noen forskjell på regelen om sporløs ferdsel på snaufjellet kontra i lavlandet? Og finnes det noen typer matavfall som det er ok å kaste i naturen?

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Silje Høysæter i Norges speiderforbund gir oss gode råd for sporløs ferdsel i naturen:

Allemannsretten gir oss lov til å fritt nyte den norske naturen. Men benytter man seg av allemannsretten må man også følge prinsippet om sporløs ferdsel, som sier at man ikke skal etterlate seg mer enn sitt eget fotavtrykk.

– Planlegging er egentlig nøkkelen. Jo mindre fremtidig avfall du tar med deg ut, desto mindre må du bære hjem igjen, forklarer Silje Høysæter i Norges speiderforbund.

– Jeg tenker at man kan dele inn sporløs ferdsel i to, uavhengig av hvor man er. Det ene er den estetiske siden ved det, det at man ved å etterlate spor kan forringe turopplevelsen til de neste som kommer forbi. Den andre siden er den direkte skadelige; forsøpling, forurensning, gjenstander som for eksempel kan skade ville dyr, barn eller hunder, sier Høysæter.

Hun understreker at regelen om sporløs ferdsel er noe som gjelder uansett hvor i landet man er.

– I mitt hode er det ikke noen stor forskjell på snaufjell eller lavlandet. Uansett hvor man er, handler det om å følge noen enkle prinsipper, sier hun.

PLANLEGG TUREN: Speider Silje Høysæter mener man kan komme langt med å tenke godt gjennom hva man tar med seg ut. Foto: Morten Ødegaard

Sju tips for sporløs ferdsel på tur

Dropp matemballasjen

– Ofte er det emballasje fra mat som står for den største mengden søppel på tur, forklarer speideren. Får du kuttet ned på mengden matemballasje du har med deg, minsker du avfallsmengden på turen din.

Hennes tips er å planlegge måltidene på forhånd, og rasjonere dem i brødposer før du drar.

– Lager man for eksempel sin egen frokostblanding kan man ha flere dagers rasjon, i tillegg til en nødrasjon, i samme pose. Da kan kanskje fem dagers frokost få plass i en brødpose, og en brødpose klarer man fint å bære med seg videre over lange strekk, forklarer hun.

Husk søppelpose!

Det vi har med oss ut i naturen kan faktisk ende opp med å gjøre skade dersom det blir liggende igjen i naturen.

– Derfor – pass på at du har en egen dedikert søppelpose med deg i sekken, slik at du kan ta med deg hjem igjen det søppelet du har laget på tur. Følger du det første prinsippet, bør ikke dette være snakk om altfor store mengder, forklarer speideren.

Trenger du en ekstra motivasjon for å plukke opp etter deg på tur? Hold Norge Rent tilbyr gratis ryddepakker og «sporløsposer», som kan bestilles på deres nettsider.

TA HENSYN: Ved å plukke opp avfallet vi produserer på tur ivaretar vi den gode naturopplevelsen for de som kommer etter oss. Foto: Linn Elise Jakhelln

Brenn rester på bålet

Har man bål er det ingenting i veien for å brenne matrester og annet avfall som lar seg brenne.

– Mange har med seg litt ekstra fuel for å kunne brenne opp søppel på lengre turer, forklarer Høysæter

Eksempler på ting som godt kan brennes er dopapir, tørre matrester og pappemballasje. Plast, hermetikk, glass eller tomme ølbokser hører ikke hjemme på bålet, da det avgir farlige gasser og ikke er brennbart.

Husk at også matavfall kan ta lang tid å bryte ned

Det kan være vrient å vite om det er ok å la matavfall ligge igjen i naturen.

– Lurer du på om du skal legge igjen noe i naturen, bør du vurdere hvor lang tid det bruker på å brytes ned. Det er unødvendig å kaste et bananskall eller appelsinskall like ved stien. Dette brytes sakte ned, og de som kommer etter deg får en kjipere opplevelse av naturen. Husk også at det å legge igjen mat fort kan bli det samme som å mate ville dyr, forklarer speideren.

Er det snakk om å skrape ut av en gryte eller matskålen din, er det ikke noen stor fare å la det ligge igjen.

– Dette forsvinner fort, og så lenge du legger det et fornuftig sted, plager det nok ingen. En lur rettesnor å ha med seg er å tenke hvordan det ville vært dersom alle som går her gjør det samme som deg, sier Høysæter.

BRENN AVFALLET: Ved å brenne pappemballasje og tørre matrester kan du frigjøre plass i søppelposen. Foto: Synne Kvam

Bruk billig dopapir

Hvis du er på en lengre tur hvor du ikke har mulighet til å brenne dopapiret, kan du også grave det ned. I så fall er det billigste sort som er best for naturen.

– Velger du å la dopapiret ligge igjen i naturen, anbefaler jeg at du kjøper dopapir av dårligste kvalitet. Det brytes ned i løpet av noen måneder, forklarer Høysæter.

Dersom du velger å grave ned dopapiret i stedet for å brenne det, eller ta det med deg hjem – velg sted med omhu, slik at andre slipper å få en ubehagelig overraskelse. Det er neppe noen som har lyst til å gå på tur i et område hvor det ligger synlige rester av dopapir.

Velg bålplass med omhu

Et godt tips for å ferdes sporløst, er å bruke litt tid på å finne den riktige plassen der man ønsker å slå leir eller tenne bål.

– Finnes det en bålplass fra før? Bruk den. Er det en strand i nærheten? Lag bål her, i stedet for å svi av vegetasjonen, forklarer Høysæter.

I tillegg til å rydde opp det man har tatt med seg hjemmefra, bør man også fjerne de sporene som dukker opp fordi vi flytter på, og bruker, ting i naturen.

– Halvbrente kubber og lignende forurenser ikke, men da er vi inne på det estetiske ved sporløs ferdsel. Rydd det bort så det ikke ligger midt i glaningen, snu svidde steiner og så videre, oppfordrer hun.

Plukk med deg søppel du kommer over

Høysæter legger også til et siste tips.

– Dette er kanskje mer en oppfordring enn et prinsipp. Men finner du søppel i naturen som andre har kastet, plukk det opp! Det føles bra, og du etterlater stedet du har besøkt litt finere enn du fant det. Det er et godt prinsipp å ha med seg, smiler hun.

Hva gjør man så hvis man kommer over en skikkelig søppelhaug?

– Dersom det er snakk om slike mengder med søppel at det ikke kan bæres, bør du varsle grunneier, politi eller lignende, understreker hun.

GOD VANE: Lær barna om sporløs ferdsel gjennom å vise dem at det går an å plukke opp søppel man kommer over på turen. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Sauer tatt av rovvilt i Molingdalen

Sauer tatt av rovvilt i Molingdalen

Søknad om fellingstillatelse avvist.

Ordføreren svarte på spørsmål om anbud

Ordføreren svarte på spørsmål om anbud

Anne Grethe Beck Andersen stilte spørsmål på vegne av Arbeiderpartiet og Røroslista om anbudsutlysningen til Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter under torsdagens kommunestyremøte.

Kjørte 50 km/t for fort i Stjørdal

Kjørte 50 km/t for fort i Stjørdal

En bilfører i 50-årene mistet førerkortet og blir anmeldt.

Se kommunestyremøtet i Røros

Se kommunestyremøtet i Røros

Vi sendte direkte fra Storstuggu torsdag kveld. Her kan du se kommunestyremøtet i opptak.

Slutter i Fjell-Ljom

Slutter i Fjell-Ljom

Redaktøren har sagt opp.

"Meget godt bestått" på fagprøve

Sigrid Skrødal fikk karakteren "Meget godt bestått" da hun tok fagprøva i hestefaget tirsdag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.