Setter klimakamp og elbilsatsing i fare

Generalsekretær Christina Bu i Norsk Elbilforening

- USAs forbruk av bensin og diesel tilsvarer halvparten av verdens samlede forbruk. Donald Trump trekker USA ut av Parisavtalen, og det er grunn til å frykte full brems i utviklingen av nullutslippsløsninger i USA dersom myndighetenes krav til industrien nå forsvinner, hevder Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Pressemelding fra Norsk El-bilforening:

Den nye situasjonen setter Norges rolle som foregangsland for elektrifisering av veitrafikken og kutt av utslipp, enda viktigere. USA er en av verdens største bilprodusenter, og de vil raskt tape markedsandeler globalt i tråd med andre lands ambisiøse planer.

- På kort sikt vil dette ryste verdenssamfunnet, og kunne være skadelig for fremdriften i kampen mot de menneskeskapte klimaendringene. På lang sikt vil amerikansk industri og amerikansk økonomi lide store tap. Trump svikter i realiteten amerikanske arbeidere, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

I Norge skal vi kun selge nullutslippsbiler fra 2025, og flere europeiske land jobber med å kopiere den norske elbilpolitikken. India skal fase ut alle fossile biler innen 2030.

I Tyskland varsler Volkswagen at de skal produsere en million elbiler innen 2025.

- Vi er midt i en elektifiseringsrevolusjon der bransjen er i total omveltning. Vi har hatt besøk og er i kontakt med bransje og myndigheter i både Kina og India, og vet de legger planer for en masseutskifting av sin fossile bilpark. Det er disse landene som vil lede an i framtiden, sier Bu.

I går kunne amerikanske TV-seere lære om Norges elbilsatsing i en sterkt Trump-kritisk nyhetssak med reportasje fra Oslo.

- Mange amerikanere frykter endringene som nå kan komme. På PBS News Hour i går, var bakteppet en frykt for konsekvensene ved å forlate Parisavtalen. Norge har nå fått et enda viktigere oppdrag med å gå foran i lys av dagens nyheter, sier Bu.

147 land har forpliktet seg i Paris-avtalen til store kutt i utslipp fram mot 2030 og 2050, og utslipp fra transport er en stor kilde til klimafarlige utslipp.

- USA burde og kunne ha vært hovedmotoren i denne utviklingen som dra med seg viktig innovasjon og utvikling, sier Bu.

Fallet i kostnader for både batterier og solceller viser at nullutslipp vil utkonkurrere fossile løsninger allerede på kort sikt.

- USA velger å hoppe av en teknologisk reise som vil endre vår verden og industrielle utvikling totalt. Det kommer ikke av seg selv, men krever en omstilling av politikken. Trump setter med dette USA på sidelinja både teknologisk og politisk, noe som vil ramme USAs konkurransekraft og sørge for at USAs utslipp ikke vil gå ned, sier Bu.

Norsk elbilforening er i kontakt med de største driverne i elektrifiseringen av transporten. Store land som Kina og India, samt hele Europa, utvikler nye løsninger. Om USA ikke følger etter, vil den internasjonale etterspørselen etter deres teknologi forsvinne innen få år. All historisk erfaring viser at de som lener seg på gårsdagens løsninger taper.

- Det er blitt enda viktigere at Norge nå er offensive og holder oppe trykket på elbilpolitikken, sier Christina Bu.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

DAB og FM tilbake

DAB og FM tilbake

DAB og FM fra Henvola er på lufta igjen.

Nettet er tilbake i Stuggudal

Nettet er tilbake i Stuggudal

Like før klokka 22.30 lørdag kveld, fikk Telia på plass nettet i Stugudal. Internett hadde da vært nede i store deler av Selbu og Tydal det meste av dagen.

Røykutvikling i Brekken

Røykutvikling i Brekken

Brenning av gress var årsak til røykutviklingen i Brekken.

Internett fra Telia og Telenor er nede i deler av Tydal og Selbu

Internett fra Telia og Telenor er nede i deler av Tydal og Selbu

Feil på senderen på Riasten

Tordenværet påvirker sendingene

Tordenværet påvirker sendingene

Senderen på Henvola er fremdeles nede.

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

Hele 16 mannskaper fra Stjørdal er i Sverige for å sloss mot brannen. - Det er viktig at vi skaffer oss denne erfaringen, sier varabrannsjef Ole Johan Kiplesund.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...