Setter klimakamp og elbilsatsing i fare

Setter klimakamp og elbilsatsing i fare

Generalsekretær Christina Bu i Norsk Elbilforening

- USAs forbruk av bensin og diesel tilsvarer halvparten av verdens samlede forbruk. Donald Trump trekker USA ut av Parisavtalen, og det er grunn til å frykte full brems i utviklingen av nullutslippsløsninger i USA dersom myndighetenes krav til industrien nå forsvinner, hevder Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Pressemelding fra Norsk El-bilforening:

Den nye situasjonen setter Norges rolle som foregangsland for elektrifisering av veitrafikken og kutt av utslipp, enda viktigere. USA er en av verdens største bilprodusenter, og de vil raskt tape markedsandeler globalt i tråd med andre lands ambisiøse planer.

- På kort sikt vil dette ryste verdenssamfunnet, og kunne være skadelig for fremdriften i kampen mot de menneskeskapte klimaendringene. På lang sikt vil amerikansk industri og amerikansk økonomi lide store tap. Trump svikter i realiteten amerikanske arbeidere, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

I Norge skal vi kun selge nullutslippsbiler fra 2025, og flere europeiske land jobber med å kopiere den norske elbilpolitikken. India skal fase ut alle fossile biler innen 2030.

I Tyskland varsler Volkswagen at de skal produsere en million elbiler innen 2025.

- Vi er midt i en elektifiseringsrevolusjon der bransjen er i total omveltning. Vi har hatt besøk og er i kontakt med bransje og myndigheter i både Kina og India, og vet de legger planer for en masseutskifting av sin fossile bilpark. Det er disse landene som vil lede an i framtiden, sier Bu.

I går kunne amerikanske TV-seere lære om Norges elbilsatsing i en sterkt Trump-kritisk nyhetssak med reportasje fra Oslo.

- Mange amerikanere frykter endringene som nå kan komme. På PBS News Hour i går, var bakteppet en frykt for konsekvensene ved å forlate Parisavtalen. Norge har nå fått et enda viktigere oppdrag med å gå foran i lys av dagens nyheter, sier Bu.

147 land har forpliktet seg i Paris-avtalen til store kutt i utslipp fram mot 2030 og 2050, og utslipp fra transport er en stor kilde til klimafarlige utslipp.

- USA burde og kunne ha vært hovedmotoren i denne utviklingen som dra med seg viktig innovasjon og utvikling, sier Bu.

Fallet i kostnader for både batterier og solceller viser at nullutslipp vil utkonkurrere fossile løsninger allerede på kort sikt.

- USA velger å hoppe av en teknologisk reise som vil endre vår verden og industrielle utvikling totalt. Det kommer ikke av seg selv, men krever en omstilling av politikken. Trump setter med dette USA på sidelinja både teknologisk og politisk, noe som vil ramme USAs konkurransekraft og sørge for at USAs utslipp ikke vil gå ned, sier Bu.

Norsk elbilforening er i kontakt med de største driverne i elektrifiseringen av transporten. Store land som Kina og India, samt hele Europa, utvikler nye løsninger. Om USA ikke følger etter, vil den internasjonale etterspørselen etter deres teknologi forsvinne innen få år. All historisk erfaring viser at de som lener seg på gårsdagens løsninger taper.

- Det er blitt enda viktigere at Norge nå er offensive og holder oppe trykket på elbilpolitikken, sier Christina Bu.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leder suksessbedrift i Molde
  • Nyheter

Hilde Aspås, opprinnelig fra Ålen, leder en Molde-bedrift som har fått status som nasjonalt senter for omstilling og innovasjon. – Den store forskjellen på Ålen og Møre er kremmerånden, sier Aspås.

Her bygges landets tøffeste ladestasjon
  • Nyheter

Røros E-verk og Røros Produkter samarbeider om å bygge den første hurtigladestasjonen mellom Støren og Alvdal. – Dette blir landets tøffeste hurtigladestasjon, sier Bjørn Flagestad ved Røros E-verk.

Og slik svarer politikerne på hvorfor de vil rive terapibassenget i Ålen
  • Nyheter

Holtålen SV bryter ufravikelige krav de gikk til valg på og Arbeiderpartiet kan finne på å snu om det kommer vettige nok argumenter.

 
Reagerer på at politikerne vil rive terapibassenget i Ålen
  • Nyheter

Milliongaven fra Ålen Sanitetsforening kan snart være en saga blott.

Stor oppslutning om folkehøgskoleprotest
  • Nyheter

Folkehøgskoler fra hele landet protesterte tirsdag utenfor Stortinget. - "Nei til kutt" var det klare budskapet til stortingsrepresentantene.

- Er ikke folkehøgskolene gode nok for Høyre?
  • Nyheter

- I regjeringa sitt forslag til statsbudsjett kutter de 45 millioner kr til folkehøgskolene, når kutt i tilskudd, kutt i studiestøtte og elevveksten ikke blir regnet med, sier stortingsrepresentant Marit Knutsdatter Strand (Sp).

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse