Setter klimakamp og elbilsatsing i fare

Setter klimakamp og elbilsatsing i fare

Generalsekretær Christina Bu i Norsk Elbilforening

- USAs forbruk av bensin og diesel tilsvarer halvparten av verdens samlede forbruk. Donald Trump trekker USA ut av Parisavtalen, og det er grunn til å frykte full brems i utviklingen av nullutslippsløsninger i USA dersom myndighetenes krav til industrien nå forsvinner, hevder Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Pressemelding fra Norsk El-bilforening:

Den nye situasjonen setter Norges rolle som foregangsland for elektrifisering av veitrafikken og kutt av utslipp, enda viktigere. USA er en av verdens største bilprodusenter, og de vil raskt tape markedsandeler globalt i tråd med andre lands ambisiøse planer.

- På kort sikt vil dette ryste verdenssamfunnet, og kunne være skadelig for fremdriften i kampen mot de menneskeskapte klimaendringene. På lang sikt vil amerikansk industri og amerikansk økonomi lide store tap. Trump svikter i realiteten amerikanske arbeidere, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

I Norge skal vi kun selge nullutslippsbiler fra 2025, og flere europeiske land jobber med å kopiere den norske elbilpolitikken. India skal fase ut alle fossile biler innen 2030.

I Tyskland varsler Volkswagen at de skal produsere en million elbiler innen 2025.

- Vi er midt i en elektifiseringsrevolusjon der bransjen er i total omveltning. Vi har hatt besøk og er i kontakt med bransje og myndigheter i både Kina og India, og vet de legger planer for en masseutskifting av sin fossile bilpark. Det er disse landene som vil lede an i framtiden, sier Bu.

I går kunne amerikanske TV-seere lære om Norges elbilsatsing i en sterkt Trump-kritisk nyhetssak med reportasje fra Oslo.

- Mange amerikanere frykter endringene som nå kan komme. På PBS News Hour i går, var bakteppet en frykt for konsekvensene ved å forlate Parisavtalen. Norge har nå fått et enda viktigere oppdrag med å gå foran i lys av dagens nyheter, sier Bu.

147 land har forpliktet seg i Paris-avtalen til store kutt i utslipp fram mot 2030 og 2050, og utslipp fra transport er en stor kilde til klimafarlige utslipp.

- USA burde og kunne ha vært hovedmotoren i denne utviklingen som dra med seg viktig innovasjon og utvikling, sier Bu.

Fallet i kostnader for både batterier og solceller viser at nullutslipp vil utkonkurrere fossile løsninger allerede på kort sikt.

- USA velger å hoppe av en teknologisk reise som vil endre vår verden og industrielle utvikling totalt. Det kommer ikke av seg selv, men krever en omstilling av politikken. Trump setter med dette USA på sidelinja både teknologisk og politisk, noe som vil ramme USAs konkurransekraft og sørge for at USAs utslipp ikke vil gå ned, sier Bu.

Norsk elbilforening er i kontakt med de største driverne i elektrifiseringen av transporten. Store land som Kina og India, samt hele Europa, utvikler nye løsninger. Om USA ikke følger etter, vil den internasjonale etterspørselen etter deres teknologi forsvinne innen få år. All historisk erfaring viser at de som lener seg på gårsdagens løsninger taper.

- Det er blitt enda viktigere at Norge nå er offensive og holder oppe trykket på elbilpolitikken, sier Christina Bu.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vaino skal lede Norge Rundt på NRK1
  • Nyheter

For første gang får Norges mest sette tv-program Norge Rundt en sørsamisk programleder. Til høsten skal Vaino Rensberg fra Røros lede distriktenes magasin på fredager på NRK1 i beste sendetid.

Svært godt fornøyd med Bergstadcupen

– Det føles helt fantastisk, vi har hatt mye god fotball og et godt sosialt opplegg, og vi får mange gode tilbakemeldinger. Slik oppsummerer arrangementsansvarlig Erik Sandnes Høsøien Bergstadcupen på Røros i helga.

Brukerundersøkelse på Tydal legekontor

Nylig gjennomførte Tydal legekontor en brukerundersøkelse for å kartlegge brukerne sine.

 
Ny sommer på Brekka

For 17 året på rad er det igjen åpning på Brekka bygdetun i Tydal.

Færre flyktninger skal bosettes
  • Nyheter

Neste år vil det være behov for å bosette betydelig færre flyktninger i norske kommuner – om lag 4.400 personer. Det er under halvparten av antallet som kommer til å bli bosatt i år. Årsaken er at det er ventet at færre kommer til å søke asyl i Norge enn tidligere antatt.

Fjelltrimåpning i Holtålen
  • Sport

Søndag ble starten på den 28. sesongen med Fjelltrim markert med fellestur i Haltdalen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse