Toner fra urtiden

Toner fra urtiden

Foto: Øyvind Skogmo Hansen 

Ikke alle visste hva de gikk til på Bjørkhov onsdag kveld.

Ikke alle visste hva de gikk til på Bjørkhov onsdag kveld. 

Didgeridoo er et instrument med sin opprinnelse fra aboriginerne, urbefolkningen i Australia.

I Norge er ikke dette et veldig mye brukt instrument, og derfor er det heller ikke så kjent for folk. Instrumentet lager en helt spesiell, mørk, dyp lyd, som aboriginerne selv mener kan trenge gjennom helt til «til de dypeste områdene i sjelen».

Derfor er det brukt i mange spirituelle ritualer gjennom tusener av år. Uten at det kan fastslås helt sikkert, antar man at instrumentet kan ha vært brukt i ulike sammenenhenger i mer enn 40.000 år.

Bo Ivan Folde fra Felebyggerlaget, var med som arrangør av musikk-kvelden på Bjørkhov. Han, og resten av publikum, fikk oppleve didgeridooen fra nært hold denne kvelden. Willy Korvanen Mæland og Tore Løvseth, begge bosatt i Selbu, hadde med seg flere utgaver av disse instrumentene. Og de hadde laget alle selv.

- At det fantes et didgeridoo-miljø i Selbu var jeg ikke klar over, sier Bo Ivan Folde. Hør utdrag fra fremføringen i avspilleren nederst i saken.

Saken fortsetter under bildet. 

i tillegg til didgeridooen, var lurspilling et sentralt tema denne kvelden. Arrangementet startet med et lydopptak fra 1971. Intervjuobjektet var Marit Sandvik Julseth, en dame fra Selbustrand. Hun var en ivrig lurblåser, og eide en eldgammel lur, som hun selv hadde arvet av sin mor. For orden skyld; her snakker vi om et instrument som er flere hundre år gammelt.

Men hvor ble det egentlig av denne luren? Etter å ha undersøkt dette nærmere, og spurt mange folk, ble «mysteriet» oppklart. Det viste seg at luren befant seg i Lånke, hos en slektning av Julseth, nemlig Terje Julseth.

Han hadde også tatt turen til Bjørkhov denne kvelden, og med seg hadde han luren. Den var dessverre ikke spillbar lenger, på grunn av litt hard medfart under transportering for en tid tilbake, Men den var mulig å se i sin helhet, og i det nevnte intervjuet, fikk vi også høre lydopptak fra da «stor-Mærit» spilte på luren.

Saken fortsetter under bildet. 

Terje Julseth viser frem luren «Stor-Mærit» eide mens hun levde. 

En kveld full av urtoner, med et historisk blikk på temaet lurblåsing. Vi fikk også høre Bo Ivan Folde spille på saufot og andre gamle folkeinstrumenter.

Saken fortsetter under bildet. 

Og som om det ikke var nok, ble kvelden avsluttet med tralling av selveste Eystein Røset (96).

Kanskje et tema for de spesielt interesserte kan man jo si, men dette var en opplevelse verdt å få med seg selv for dem som ikke har inngående kjennskap til gamle folkeinstrumenter. Basert på tilbakemeldingene fra publikum, var det en svært vellykket kveld.

Og digeridooen, eller skal vi si «didgeri-duoen» Mæland og Løvseth, imponerte folk.

- Dette var kjempeartig å være med på. En stor kveld, oppsummerte Mæland og Løvseth.

Hør reportasjen fra kvelden i avspilleren nedenfor:

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nea Radio setter norgesrekord
  • Nyheter

Aldri har en lokalradio hatt større lytteroppslutning.

Blir ny daglig leder i Røros idrettslag
  • Nyheter

Anne Luksengård Mjelva er ansatt som daglig leder i Røros Idrettslag. Hun starter i jobben 1. november.

- Dramatisk!
  • Nyheter

Rådmann Heidi Horndalen i Tydal beskriver forslaget til statsbudsjett som "dramatisk" for kraftkommunen Tydal. Kommunens politiske ledelse kaller det en distriktsfientlig "villet politikk".

 
Bli bøssebærer!
  • Nyheter

100.000 bøssebærere vil søndag besøke alle husstander i Norge. Nå utfordrer Selbu kommune næringslivet til giverstafett.

Skjønnhetstyranniet
  • Kultur

Mange unge idag sliter med dårlig sjølbilde på grunn av kroppspress fra reklame og media. Sanitetsforeninger rundt omkring i landet setter i år søkelyset på skjønnhetstyranniet og ønsker å løfte fram årsakene og konsekvensene.

Leder suksessbedrift i Molde
  • Nyheter

Hilde Aspås, opprinnelig fra Ålen, leder en Molde-bedrift som har fått status som nasjonalt senter for omstilling og innovasjon. – Den store forskjellen på Ålen og Møre er kremmerånden, sier Aspås.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse