Toner fra urtiden

Foto: Øyvind Skogmo Hansen 

Ikke alle visste hva de gikk til på Bjørkhov onsdag kveld.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Ikke alle visste hva de gikk til på Bjørkhov onsdag kveld. 

Didgeridoo er et instrument med sin opprinnelse fra aboriginerne, urbefolkningen i Australia.

I Norge er ikke dette et veldig mye brukt instrument, og derfor er det heller ikke så kjent for folk. Instrumentet lager en helt spesiell, mørk, dyp lyd, som aboriginerne selv mener kan trenge gjennom helt til «til de dypeste områdene i sjelen».

Derfor er det brukt i mange spirituelle ritualer gjennom tusener av år. Uten at det kan fastslås helt sikkert, antar man at instrumentet kan ha vært brukt i ulike sammenenhenger i mer enn 40.000 år.

Bo Ivan Folde fra Felebyggerlaget, var med som arrangør av musikk-kvelden på Bjørkhov. Han, og resten av publikum, fikk oppleve didgeridooen fra nært hold denne kvelden. Willy Korvanen Mæland og Tore Løvseth, begge bosatt i Selbu, hadde med seg flere utgaver av disse instrumentene. Og de hadde laget alle selv.

- At det fantes et didgeridoo-miljø i Selbu var jeg ikke klar over, sier Bo Ivan Folde. Hør utdrag fra fremføringen i avspilleren nederst i saken.

Saken fortsetter under bildet. 

i tillegg til didgeridooen, var lurspilling et sentralt tema denne kvelden. Arrangementet startet med et lydopptak fra 1971. Intervjuobjektet var Marit Sandvik Julseth, en dame fra Selbustrand. Hun var en ivrig lurblåser, og eide en eldgammel lur, som hun selv hadde arvet av sin mor. For orden skyld; her snakker vi om et instrument som er flere hundre år gammelt.

Men hvor ble det egentlig av denne luren? Etter å ha undersøkt dette nærmere, og spurt mange folk, ble «mysteriet» oppklart. Det viste seg at luren befant seg i Lånke, hos en slektning av Julseth, nemlig Terje Julseth.

Han hadde også tatt turen til Bjørkhov denne kvelden, og med seg hadde han luren. Den var dessverre ikke spillbar lenger, på grunn av litt hard medfart under transportering for en tid tilbake, Men den var mulig å se i sin helhet, og i det nevnte intervjuet, fikk vi også høre lydopptak fra da «stor-Mærit» spilte på luren.

Saken fortsetter under bildet. 

Terje Julseth viser frem luren «Stor-Mærit» eide mens hun levde. 

En kveld full av urtoner, med et historisk blikk på temaet lurblåsing. Vi fikk også høre Bo Ivan Folde spille på saufot og andre gamle folkeinstrumenter.

Saken fortsetter under bildet. 

Og som om det ikke var nok, ble kvelden avsluttet med tralling av selveste Eystein Røset (96).

Kanskje et tema for de spesielt interesserte kan man jo si, men dette var en opplevelse verdt å få med seg selv for dem som ikke har inngående kjennskap til gamle folkeinstrumenter. Basert på tilbakemeldingene fra publikum, var det en svært vellykket kveld.

Og digeridooen, eller skal vi si «didgeri-duoen» Mæland og Løvseth, imponerte folk.

- Dette var kjempeartig å være med på. En stor kveld, oppsummerte Mæland og Løvseth.

Hør reportasjen fra kvelden i avspilleren nedenfor:

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Brannen enda ikke under kontroll
  • Nyheter

Et 300 meter bredt skogsområde står i brann i Åsenfjord.

Skogbrann på Frosta
  • Nyheter

Brannvesenet rykker ut til skogbrann i området Åsenfjord. Helikopter er satt inn for å bistå med slukningen.

Kongens Fortjenstmedalje til Andreas Reitan
  • Nyheter

Det var en rørt ansvarlig redaktør i Nea Radio som ble overrasket av ordfører i Selbu, Ole Morten Balstad, under bedriftens sommerfest på Norsk radio- og fjernsynsmuseum fredag kveld.

 
Nytt parkeringssystem på Værnes
  • Nyheter

Fra 1. juni blir det nytt parkeringssystem ved Trondheim lufthavn Værnes.

Stjørdal faser ut engangsplast
  • Nyheter

Stjørdal kommune skal fase ut bruken av engangsplast, dette vedtok kommunestyret torsdag kveld.

Lanserer ny hesteveileder
  • Nyheter

Hesten gir næring og arbeidsplasser. Sammen med hestenæringa har Regjeringen derfor utviklet en ny hesteveileder. Den skal bidra til å synliggjøre og videreutvikle samfunnsnytten og næringspotensialet for norsk hestehold.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE