12-5 i Tydal

Det har  vært mye 12-5 i kommunestyret i Tydal denne valgperioden. Det ble det også under budsjettbehandlinga torsdag, der hele AP/SV-gruppa tilslutt stemte imot! BILDET: Lars Græsli (AP/SV).

AP/SV i Tydal stemte i mot budsjettet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Jeg tror jeg har vært med på 16 budsjettbehandlinger i kommunestyret i Tydal, og dette er første gang jeg ser meg nødt til å stemme i mot. Dette kan jeg ikke stå inne for, sa Lars Græsli, som fikk følge av de fire andre i gruppa.

Dermed ble budsjettet vedtatt, med 12 mot 5 stemmer.

- Det verste var at flertallet nå tar bort skolemat-ordninga, ei innsparing på skarve 80.000 kroner, sier en oppgitt Græsli.

"Eiendomskatteinnteksbortfall"

Et nytt ord har oppstått i den kommunale forvaltninga i Tydal, eiendomskatteinntektsbortfall. Skremmende, litt tungt, men samtidig også dekkende for det som har skjedd etter  regjeringas endringer i kraft: Tydal mister 6,8 millioner i kraftverksbeskatning, en nedgang i inntekter fra eiendomsskatt på 30 prosent fra 2016 til 2017. Dessuten er det forventet en ytterligere nedgang i 2018.

Når utvidet eiendomsskatt, av partipolitiske årsaker, ikke kan benyttes for å utjevne noe av tapet, må det derfor spares på (alle) andre områder. Det gjorde kommunestyret i Tydal torsdag, og vedtok de nødvendige 6,8 millioner kroner i innsparinger for 2017 med 12 mot 5 stemmer.

2 millioner kroner tas i form av reduserte stillingsandeler, 2,4 millioner fra disposisjonsfondet, 1 million i redusert innbetaling av lån, 900.000 kroner i reduserte driftstiltak og 500.000 kroner fra budsjettert overskudd.

- Hvor lenge varer et valgløfte?

For de tre neste åra (2018, 2019 og 20120) vil det bli spart 3,3 millioner kroner årlig i kommunale stillinger, 1 million i redusert innbetaling av lån og dessuten reduserte driftstiltak, også det årlig.

For 2018 blir det så budsjettert med en utvidet eiendomsskatt på 2 promille, beregnet til 3,6 millioner kroner i kommunale inntekter.

Det var da Jo Vegard Hilmo (AP/SV) spurte posisjonen, som altså ikke ville innføre eiendomsskatt for 2017:

Hvor lenge varer et valgløfte? Han fikk ingen svar.

50 færre ansatte siden 2013

Opposisjonen mente at hensynet til arbeidsplasser måtte veie tungt, selv i økonomiske nedgangstider.

- Siden 2013 har vi redusert antall kommunalt ansatte med hele 50, sa Lars Græsli (AP/SV)

Her er oversikten hans over endringene i antall ansatte i Tydal kommune de siste åra:

2013: 170 ansatte

2014: 141

2015: 133

2016:(ca)120 

-Mange har små stillingsandeler, slik at antall årsverk er mindre enn antall ansatte. Og de fleste deltidsstillingene er kvinnearbeidsplasser, sa Græsli. 

Lesebrett til alle elever

Kommunestyret vedtok ellers

AP/SV sitt forslag om å gi alle elever tilgang til lesebrett (enstemmig), kostnadsberegnet til 70.000 kroner

ordførerens forslag om å legge tidlig skitrasè Stuggudal inn i kommunedelplanen (enstemmig)

å utrede ny politisk organisering (enstemmig)

å utrede en bedre form for næringsutvikling, i samarbeid med lokale aktører og nabokommuner (enstemmig)

å starte et utviklingsprosjekt for samlokalisering av helsehus og kommuneadministrasjon, der formannskapet skal være styringsgruppe (enstemmig)

å fjerne skolemåltids-ordninga for 2017 og resten av økonomiplanperioden (12-5)

mens

AP/SV sitt forslag om å opprettholde landbrukskonsulentstillinga i hel stilling falt med 5 mot 12 stemmer.

 

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Nettet er tilbake i Stuggudal

Nettet er tilbake i Stuggudal

Like før klokka 22.30 lørdag kveld, fikk Telia på plass nettet i Stugudal. Internett hadde da vært nede i store deler av Selbu og Tydal det meste av dagen.

Røykutvikling i Brekken

Røykutvikling i Brekken

Brenning av gress var årsak til røykutviklingen i Brekken.

Internett fra Telia og Telenor er nede i deler av Tydal og Selbu

Internett fra Telia og Telenor er nede i deler av Tydal og Selbu

Feil på senderen på Riasten

Tordenværet påvirker sendingene

Tordenværet påvirker sendingene

Senderen på Henvola er fremdeles nede.

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

Hele 16 mannskaper fra Stjørdal er i Sverige for å sloss mot brannen. - Det er viktig at vi skaffer oss denne erfaringen, sier varabrannsjef Ole Johan Kiplesund.

Så mye sparer du på å kjøre elbil

Så mye sparer du på å kjøre elbil

En husholdning med to fossilbiler kan spare minst 20.000 kroner i året på drivstoff ved å bytte til elbiler. De som kjører langt, sparer enda mer.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon