Verket og kommunen får kritikk i revisjonsrapport

TILBAKEVISER PÅSTANDER:Daglig leder i Verket Røros, Roar Aksdal er uenig til deler av revisjonsrappport. Foto Nils Kåre Nesvold

Daglig leder Roar Aksdal tilbakeviser flere av punktene i en intern revisjonsrapport om Verket Røros.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Røros kommunes interne revisor, IKS Fjell, legger fram en  rapport der de er svært kritiske på flere punkt til Verkets drift. Daglig leder i Verket Røros as, Roar Aksdal tilbakeviser flere av vurderingene i rapporten.

Gjennom en såkalt forvaltningsrevisjon har IKS Fjell prøvd å sette fokus på flere områder ved driften av og rundt selskapet. Det er kontrollutvalget i kommunen, ved leder Ole Jørgen Kjellmark, som har bestilt rapporten.

Kontrollutvalgets oppgave er å kontrollere at kommunens vedtak og intensjoner blir fulgt i forvaltningen.

Rapporten på 40 sider har kommentarer på eierskap og økonomi samt kommunestyrets krav og forventninger.

Uenighet om tapt egenkapital.

Det aller mest spennende kapittelet i rapporten er økonomien. Det er tidligere gjort kjent at Verket Røros AS har gått med underskudd helt siden 2010 og at de over seks år opparbeidet et akkumulert underskudd på 7,8 mill. kr. Det innebærer at 38 prosent av aksjekapitalen er tapt.

Nytt fra rapporten er at Verket har regnskapsført en utsatt skattefordel på 3 millioner som IKS Fjell vurderer det ikke er grunnlag for. Legges dette til resten av den tapte egenkapitalen, er tilsammen 58 prosent av Verkets egenkapital tapt.

Etter revisjonenes vurdering i rapporten, er ikke driften av selskapet forsvarlig slik at selskapet i et langsiktig perspektiv kan løse de oppgavene som var forutsatt, og unngå at kommunens innskutte kapital går tapt.

Selskapet har svært høye rentekostnader. Rapporten vurderer at en organisering av flerbrukshallen som aksjeselskap gir betydelig høyere finanskostnader enn egen drift i kommunen eller i kommunalt foretak. Et avgjørende forhold vil være om Røros kommune er villig til å øke sine bidrag for å sikre selskapets drift på sikt. Rapporten vurderer også at det vil være nødvendig at selskapet og Røros kommune tar grep for å sikre at tilbudene i flerbrukshallen kan opprettholdes på sikt.

- Vår revisor har vurdert det annerledes og vi har i styremøte kommet fram til at dette er realistisk ut fra budsjettet neste år. Vi forventer et positivt resultat som underskuddet fra tidligere kan føres inn mot. Her har vi rett og slett en revisorfaglig uenighet, sier Roar Aksdal.

Krav og forventinger fra kommunstyret

Rapporten vurderer at kommunestyrets overordnede forventning er innfridd ved at bygging av flerbrukshall er realisert i tråd med plankomiteens forslag. Rapporten sier videre at generalforsamling, styremøter og styre instrukser er gjort i forhold til god selskapsskikk.

- Jeg er glad for at IKS Fjell har sett at vi har opptrådd ryddig og utført god selskapsskikk i driften vår, kommenterer Roar Aksdal.

Kommunen en liten tydelig eier

Verket Røros AS har etter vedtektene et klart formål om å eie og drive et bygg i hovedsak for et mangfold av idrettsaktiviteter. Annen aktivitet er av sekundær betydning.

Med utgangspunkt i kommunens eierskapsmelding oppfatter IKS Fjell at kommunen har et mål med eierskapet som er sammenfallende med selskapets formål.

Kommunens eierskapsmeldingen kunne imidlertid vært mer tydelig. Den fokuserer mest på hva Røros kommune må betale i husleie og beskriver i liten grad hvilket mål kommunen har med Verket.

Kommunikasjon mellom kommunestyret og generalforsamlingen er avhengig av at ordfører formidler informasjon fra kommunen til selskapet og rapporterer tilbake til kommunestyret om utviklingen i selskapet. Vurderingen i rapporten er at  kommunestyret burde orienteres bedre om utviklingen i selskapet, f.eks. gjennom framlegging av årsregnskaper.

Det er det samlede kommunestyret som er eier og bør få muligheten til å utøve rollen som eier ved jevne mellomrom. En jevnlig behandling av kommunens eierskapsmelding vil også gi kommunestyret anledning til å tilkjennegi sitt syn på kommunens eierskap. IKS Fjells vurdering er at Røros kommune ikke har fulgt opp og dokumentert eierstyring i forhold til Verket Røros AS på en god nok måte.

- Dette er vi helt enige om. Ordfører har ikke vært på de siste 3 generalforsamlinger og kommunens observatørpost i styret har ikke vært brukt godt nok. Vi har ved flere anledninger prøvd å få kommunen i tale. Dette har vi plikt på oss når såpass mye av egenkapitalen er tapt. Men vi opplever at dette har vært vanskelig og at interessen fra kommunens side har vært lav. Ved flere anledninger har vi invitert til møte uten at vi har fått god nok respons til å gjennomføre møter. Vi vil gjerne ha kommuen på banen for å diskutere eierskapet. Vi har mye ressurser ledig som kommunen kunne utnyttet, sier Aksdal.

Kontrollutvalget behandler rapporten i møte den 22.november.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Røykutvikling i Brekken

Røykutvikling i Brekken

Brenning av gress var årsak til røykutviklingen i Brekken.

Internett fra Telia og Telenor er nede i deler av Tydal og Selbu

Internett fra Telia og Telenor er nede i deler av Tydal og Selbu

Feil på senderen på Riasten

Tordenværet påvirker sendingene

Tordenværet påvirker sendingene

Senderen på Henvola er fremdeles nede.

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

Hele 16 mannskaper fra Stjørdal er i Sverige for å sloss mot brannen. - Det er viktig at vi skaffer oss denne erfaringen, sier varabrannsjef Ole Johan Kiplesund.

Så mye sparer du på å kjøre elbil

Så mye sparer du på å kjøre elbil

En husholdning med to fossilbiler kan spare minst 20.000 kroner i året på drivstoff ved å bytte til elbiler. De som kjører langt, sparer enda mer.

Mater du måker?

Mater du måker?

Matmangel er en av årsakene til at flere måkearter har gått sterkt tilbake de siste tiårene, men bymåker trenger ikke å mates for å klare seg. De er altetende og livnærer seg på alt fra fisk til insekter, meitemark og søppel, sier Svein-Håkon Lorentsen, forskningssjef i NINA.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon