Spår kraftig økning av allergi:  1 av 3 i Trøndelag plages jevnlig av tett nese."> Spår kraftig økning av allergi

Spår kraftig økning av allergi

Spår kraftig økning av allergi

Spår kraftig økning av allergi:  1 av 3 i Trøndelag plages jevnlig av tett nese. FOTO: Ihar Ulashchyk

Hver tredje innbygger i Trøndelag opplever tett nese og kløe i øynene opptil ti ganger i året eller mer. Mange er ikke klar over at forkjølelsen de gjentatte ganger plages med kan være allergi.

En fersk undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.no viser at hver tredje innbygger i Trøndelag plages med allergilignende symptomer som tett nese og kløe i øynene opptil ti ganger i året eller mer.

Videre viser undersøkelsen at mer enn hver fjerde innbygger i Trøndelag har symptomer som kløe i nesen, og at hver femte innbygger i regionen opplever plager i luftveiene. Det fryktes at mange trøndere plages av allergi uten å være klar over det, i og med at symptomene på for eksempel helårsallergi ligger så tett opptil forkjølelse.

Helårsallergi er allergiske reaksjoner på allergener vi omgir oss med hele året. Eksempler på slike allergener kan være pelsdyr eller husstøvmidd. Symptomene på helårsallergi er svært lik en forkjølelse, og kan dermed lett forveksles. Nysing, kløe, snue og tett nese er bare noen av likhetstrekkene. Forskjellen er at ved helårsallergi plages man med disse symptomene hele året, i motsetning til forkjølelse som vanligvis opptrer en til to ganger årlig.

Avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen, Sverre Steinsvåg mener allergi bør vies betydelig mer oppmerksomhet.

- Måten vi lever på med redusert kontakt med mikrober, mangel på D-vitamin og klimaendringer gjør at vi er mer utsatt for allergi enn tidligere. I løpet av de neste 15 årene spår European Academy of Allergy and Clinical Immunology at halvparten av den europeiske befolkning vil ha allergiske plager. Vi ser at forekomsten av allergi allerede er økende, og pasienter har i tillegg lavere toleransegrense for hva kroppen tåler enn tidligere. Det er derfor viktig at det rettes oppmerksomhet på allergi hele året, og ikke bare i sesong, som for eksempel pollenallergi, sier Sverre Steinsvåg. 

Allergi eller forkjølelse?

Å vite om man er allergisk eller bare opplever en god gammeldags forkjølelse er ikke lett. At så mange plages av nesetetthet og kløe i øynene, og at en av tre ikke kjenner begrepet helårsallergi tyder på at det er et stort behov for å øke folks kjennskap til folkesykdommen. Steinsvåg antyder at mange nordmenn går med allergi uten å vite det.

- Går man med tett nese over lengre tid, og man samtidig opplever at nesetettheten forstyrrer søvnen og arbeidskapasiteten bør man oppsøke lege for en utredning og få stilt riktig diagnose, sier Steinsvåg.

Nordmenn storforbrukere av reseptfrie medisiner - kan være uheldig 

-- Svært mange nordmenn tyr til reseptfrie legemidler istedenfor å oppsøke lege for en grundig utredning av symptomene de plages med. Allergimedisin er blitt mer effektiv de siste årene, og det er helt unødvendig å være plaget dersom det finnes god hjelp å få. En nesespray med kombinasjon av antihistamin og kortison, eventuelt kortison alene, gir veldig ofte svært god effekt. Med lokal behandling oppnår man raskere og mer effektiv symptomlindring, avslutter Steinsvåg.

Slik kan du skille mellom forkjølelse og allergiske symptomer:

En grei huskeregel er at nysing ved allergi har en tendens til å komme som perler på en snor, kanskje tolv nys på rad, uten pause. Forkjølelsesnys kommer gjerne mer spredd.

En forkjølelse avtar som oftest i løpet av en uke eller to. Utsetter du deg for det du er allergisk mot eller ikke får riktig behandling vil symptomene vare mye lenger.

Snørr som følge av allergi er ofte tyntflytende, mens forkjølelsessnørr er tykkere.

Det er vanlig med feber når man er forkjølet - et symptom som vanligvis ikke forekommer ved allergi.

Ved allergi er det vanlig med røde, kløende øyne eller at det klør i nesen, mens dette ikke er vanlig ved forkjølelse.

Fakta om helårsallergi:

- Helårsallergi er reaksjoner på allergener som er tilstede hele året.

- De vanligste årsakene til helårsallergi er pelsdyr og husstøvmidd.

- Typiske symptomer på helårsallergi er tett og rennende nese, nysing og nesekløe. 

- Helårsallergi oppleves ofte som konstante eller gjentatte forkjølelser eller som gjentatte bihulebetennelser.

Kilde: Allergiguiden.no

Siste nytt i Nyheter

Hektisk på Lanullva før jul
  • Adventskalenderen

– Det er mange som skal ha pakker med ullklær under juletreet til jul, sier Gunn Anne Vinje Lyngstad i Lanullva.

Trailerlass til Romania
  • Nyheter

Torsdag drog traileren med klær og utstyr som Romianiahjelpen i Selbu hadde samlet inn.

Ny parkeringsløsning fra mandag
  • Nyheter

Fra førstkommende mandag får Røros lufthavn ny parkeringsordning med automatisk skiltgjenkjenning.

 
Jobber stort sett alene
  • Nyheter

De fleste norske bønder er alene mesteparten av arbeidsdagen, viser ny undersøkelse. Desto viktigere med gode, lokale fellesarenaer, mener landbrukseksperter.

Julekalender
  • Adventskalenderen

I Nea Radios julekalender i Selbu 8. desember drar vi til Tømra i Selbu.

Fra Destinasjon Røros til Visit Namdalen
  • Nyheter

Hilde Bergebakken er nylig valgt til styreleder for det nye destinasjonsselskapet Visit Namdalen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE