Oppdager dårlig isolasjon

15 prosent av de som har kjøpt bolig har senere oppdaget at isolasjonen er dårlig, viser en undersøkelse YouGov har gjort for NITO Takst.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

 SNØ SOM SMELTER PÅ TAKET? Er det mer snø på naboens tak enn ditt, kan det skyldes dårlig isolasjon. (Foto: Newswire)

15 prosent av de som har kjøpt bolig har senere oppdaget at isolasjonen er dårlig, viser en undersøkelse YouGov har gjort for NITO Takst.

- Kvaliteten på isolasjonen er noe av det vanskeligste å vurdere når man er på boligvisning. Er det sommer og sol, er det kanskje heller ikke det man er mest opptatt av, sier administrerende direktør Espen Fuglesang i NITO Takst.

I mange tilfeller handler det om hva kjøperen er vant til fra før. Flytter man fra en godt isolert leilighet til et eldre, trekkfullt hus, er det lett å tenke at det må være noe galt med isolasjonen.

- Men gamle hus er ofte dårlig isolert, og da kommer man ikke langt med å klage, sier Fuglesang, som er utdannet både som takstmann og eiendomsmegler.

Sjekk taket!

Om vinteren kan man avdekke isolasjonsproblemer ved å se på tak og takrenner.

- Et hus med lite isolasjon mot loftet vil fort få problemer med snø som smelter på taket. Det fører til tunge istapper som kan ødelegge og bøye takrennene utover. I verste fall kan det medføre fuktskader i underliggende veggkonstruksjoner, og også i takkonstruksjonen. Er huset du skal kjøpe det eneste i nabologet med snøfrie partier på taket, er det et dårlig tegn, sier han.

- Vi ser av og til eksempler på dårlig håndverk, særlig ved etterisolering av gamle hus. Det kan være gjort feil ved selve leggingen av isolasjonen, eller det er brukt feil materialer, sier Fuglesang.

Skulle det vise seg at en ny bolig er unormalt kald, kan det være noe feil med isolasjonen, og da kan det være en klar klagesak, mener han.

Mye fukt

11 prosent oppgir at de har oppdaget fuktskader etter boligkjøp, ti prosent har funnet bygningsfeil. 16 prosent har krysset av for samleposten skjulte feil og mangler. Fuglesang mener det også ofte dreier seg om fuktskader og bygningsfeil.

- Fukt i kjeller eller lekkasje i taket er ikke alltid så lett å oppdage på visning. Derfor er det så viktig at selger benytter en grundig Boligsalgsrapport som kan avdekke slike feil, og ikke bare en overfladisk verditakst. Det kan spare både kjøper og selger for ubehageligheter etter salget, sier han.

Alle bygninger og boliger som selges eller leies ut må ha en energiattest med en energikarakter, der A er best og G er dårligst.

- Energimerking ble obligatorisk i 2010, men fortsatt er det mange som ikke er klar over hva den innebærer.

Stor forskjell

Det er stor forskjell på hus som ble bygd før 1950-tallet og nyere boliger.

- De eldste husene har ikke isolasjon i det hele tatt, kun luftrom for å holde den verste kulda ute. På 50-tallet begynte man å isolere, men det var isolasjon av langt dårligere kvalitet enn dagens, sier Fuglesang.

I løpet av 1960-årene ble isolasjonen noe bedre, med rundt ti centimeter tykk isolasjon i veggene.

- I dag er det vanlig å benytte 20 til 30 centimeter tykk isolasjon i husveggene og 40 centimeter i taket mot loftet, sier Fuglesang.

Har man et hus som er kaldt, er det flere måter å få det varmere på. Det er ikke alltid nødvendig å isolere hele huset.

- Viser det seg at skillet mot loftet mangler tilstrekkelig isolasjon, kan det hjelpe godt å isolere her. Man kan også isolere gulvet eller etterisolere ved å blåse isolasjon inn i veggene. Isolasjon av gulv mot en kald jordkjeller, kan medføre fuktskader i gulvkonstruksjonen. Man må derfor gjøre en vurdering av hvilke tiltak som skal iverksettes for å unngå dette, sier han.

Det vil alltid være fornuftig å forhøre seg med en fagmann om hva som gir den beste varmeeffektiviteten for ditt hus, oppfordrer Espen Fuglesang i NITO Takst..

Feil vi oppdager etter boligkjøp:

Skjulte feil og mangler 16 %

Dårlig isolasjon 15 %

Fuktskader i boligen 11 %

Bygningsfeil 10 %

Feil ved det elektriske anlegget 8 %

Taklekkasjer 6 %

Støy fra vei 5 %

Arealet var feil 4 %

Annet 3 %

Ingen av disse 35 %

Har aldri kjøpt bolig 26 %

De spurte kunne svare ja på flere av punktene. Undersøkelsen er utført av YouGov for NITO Takst.

Kilde: Newswire

 

Siste nytt i Nyheter Vis flere

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

Hele 16 mannskaper fra Stjørdal er i Sverige for å sloss mot brannen. - Det er viktig at vi skaffer oss denne erfaringen, sier varabrannsjef Ole Johan Kiplesund.

Så mye sparer du på å kjøre elbil

Så mye sparer du på å kjøre elbil

En husholdning med to fossilbiler kan spare minst 20.000 kroner i året på drivstoff ved å bytte til elbiler. De som kjører langt, sparer enda mer.

Mater du måker?

Mater du måker?

Matmangel er en av årsakene til at flere måkearter har gått sterkt tilbake de siste tiårene, men bymåker trenger ikke å mates for å klare seg. De er altetende og livnærer seg på alt fra fisk til insekter, meitemark og søppel, sier Svein-Håkon Lorentsen, forskningssjef i NINA.

FM friskmeldt på Røros

FM friskmeldt på Røros

Nea Radios FM-sender på Røros fungerer igjen.

Jobbet ved siden av traktoren

Jobbet ved siden av traktoren

Mannen i 60-årene som fikk en traktor over seg i Ålen i dag, arbeidet på ved siden av traktoren da ulykken skjedde.

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Landbruket i Norge opplever den største tørke- og fôrkrisen på over 70 år. Faglagene har tatt et stort ansvar for å koordinere og jobbe frem tiltak som må på plass og har formulert dette i det følgende brevet til statsministeren og landbruks- og matministeren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon