VIL REDUSERE RISIKOEN: Innfasing av forsterket el-kontroll med varmeøkende kamera vil være et treffsikkert virkemiddel for å forebygge branner i landbruket, mener bransjeeksperter. (Foto: Jan Elgvang/Landbrukets brannvernkomité)"> Økt innsats mot gårdsbranner

Økt innsats mot gårdsbranner

VIL REDUSERE RISIKOEN: Innfasing av forsterket el-kontroll med varmeøkende kamera vil være et treffsikkert virkemiddel for å forebygge branner i landbruket, mener bransjeeksperter. (Foto: Jan Elgvang/Landbrukets brannvernkomité)

Norske bønder må nå tilpasse seg enda strengere krav til forebygging av brann, påpeker bransjeeksperter. De seinere åras innsats på dette området ser ut til å gi resultater.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Grundig næringskontroll av el-anlegg med varmesøkende kamera fases inn i rutinene ved stadig flere gårdsbruk. Dette er et treffsikkert tiltak for å forebygge brann, sier Linda Stubsjøen, bransjeansvarlig i Landbruksforsikring og selskapets representant i samarbeidsorganet Landbrukets Brannvernkomité (LBK).

De fleste forsikringsselskapene har siden forrige årsskifte stilt krav om slik kontroll ved større bruk. Gjennomgangen skal gjøres av sertifisert kontrollør, og skal gjentas hvert tredje år.

- Rundt 30000 gårdsbruk omfattes av kravet om forsterket el-kontroll, og mange er godt i gang. Ved en god del mindre bruk gjør man det samme på frivillig basis, og det er svært positivt, sier Stubsjøen.

I LBK samarbeider Landbruksforsikring med brann- og bygningsmyndigheter, landbrukets organisasjoner og andre forsikringsaktører. Komiteen jobber med analyse, kunnskapsformidling og koordinering av skadeforebyggende tiltak.

Effektiv varsling

Driftsbygninger med husdyr skal ha automatiske brannvarslingsanlegg. I fjor høst kom en presisering fra Mattilsynet om hvordan et slikt anlegg må være på bruk med husdyrbesetninger.

- Konkret har vi sagt at varslingssystemet må sørge for at alarmen når frem til noen som vet hva som skal gjøres, sier Johan Teige, seniorrådgiver i Mattilsynet Region Øst, og tilsynets representant i Landbrukets Brannvernkomité.

For å ivareta dette hensynet kobler stadig flere bruk varslingsanlegget sitt opp mot en ringefunksjon, som gir automatisk beskjed til bonden og andre nøkkelpersoner med beredskapsansvar.

- Moderne gårdsdrift innebærer at færre personer har ansvar for å overvåke større områder enn før, og bonden bor ofte ikke så nær driftsbygningene som tidligere. Da holder det ikke at alarmen ringer på utsiden av veggen, sier Teige.

Positiv utvikling

Etter en lang periode med negativ brannskadeutvikling i landbruket, har statistikken de siste par årene vist tegn til bedring. I 2015 ble skadeutbetalingene etter branner i driftsbygninger 212 millioner kroner, som var godt under gjennomsnittet for de siste fem årene. Tallene for 2016 er ventet midt i februar.

- Vi har tro på at den positive tendensen holder seg. Samtidig mottar vi hyppige tilbakemeldinger på at tidlig varsling har avverget branntilløp, så den gode holdningen bøndene har på dette området gir resultater, sier Jan Kleven, daglig leder i Elotec AS.

Bedriften er en stor produsent og leverandør av løsninger for brannsikkerhet til landbruket, med en markedsandel på rundt 70 prosent.

- Store investeringer i automasjon, mer elektronikk, flere strømførende enheter og større bygningsmasse har preget norsk landbruk de senere årene. Dette har økt behovene for følsomme og kontinuerlige overvåkingssystemer, sier Kleven.

Komplette, trådløse anlegg som oppdager og melder om fare, er blitt stadig mer vanlig.

- På bruk med husdyrdrift er det i tillegg ofte behov for å kunne se dyrene og sjekke tilstanden uavhengig av hvor bonden selv befinner seg. Stadig flere etterspør derfor kamerasystemer, slik at de kan følge med via mobiltelefon eller PC.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

Hele 16 mannskaper fra Stjørdal er i Sverige for å sloss mot brannen. - Det er viktig at vi skaffer oss denne erfaringen, sier varabrannsjef Ole Johan Kiplesund.

Så mye sparer du på å kjøre elbil

Så mye sparer du på å kjøre elbil

En husholdning med to fossilbiler kan spare minst 20.000 kroner i året på drivstoff ved å bytte til elbiler. De som kjører langt, sparer enda mer.

Mater du måker?

Mater du måker?

Matmangel er en av årsakene til at flere måkearter har gått sterkt tilbake de siste tiårene, men bymåker trenger ikke å mates for å klare seg. De er altetende og livnærer seg på alt fra fisk til insekter, meitemark og søppel, sier Svein-Håkon Lorentsen, forskningssjef i NINA.

FM friskmeldt på Røros

FM friskmeldt på Røros

Nea Radios FM-sender på Røros fungerer igjen.

Jobbet ved siden av traktoren

Jobbet ved siden av traktoren

Mannen i 60-årene som fikk en traktor over seg i Ålen i dag, arbeidet på ved siden av traktoren da ulykken skjedde.

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Landbruket i Norge opplever den største tørke- og fôrkrisen på over 70 år. Faglagene har tatt et stort ansvar for å koordinere og jobbe frem tiltak som må på plass og har formulert dette i det følgende brevet til statsministeren og landbruks- og matministeren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon