Finansministeren vil ikke endre eiendomsskattegrunnlaget

Kraftskattesaken: Finansminister Siv Jensen (FrP) avviser å endre eiendomsskattegrunnlaget. Tydal kommune kan miste nærmere 7 millioner kroner! (Illustrasjonsfoto: Græslifoss kraftverk, Tydal)

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Finansminister Siv Jensen avviser å endre kapitaliseringsrenta. - Begrunnelsen er uholdbar, sier LVK, Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar. - Det er LVKs syn at finansministerens svar er en klar bekreftelse på at kapitaliseringsrenten bør reduseres til 3 prosent med virkning for 2017, heter det i en kommentar fra LVK.

Finansministerens svar og LVKs kommentarer kan du lese her:

1. " Kommunenes inntektsøkning motsvares av et direkte provenytap for staten på om lag 58,3 pst. av beløpet (grunnrenteskattesatsen og skattesatsen for alminnelig inntekt). Det direkte provenytapet for staten anslås til mellom 75 mill.kroner og 300 mill.kroner, påløpt i 2017 og bokført i 2018. Ettersom staten også eier betydelige deler av norsk kraftproduksjon gjennom Statkraft, vil det samlede provenytapet for staten være noe høyere."

LVKs kommentar: Et gjennomgangstema i norsk politikk har vært statens sterke rolle i næringslivet. Det er bred politisk enighet om at staten ikke må blande sin regulatorrolle og sin eierrolle. Finansministeren har i sitt svar nettopp foretatt en slik rolleblanding, ved å fremheve hensynet til statens inntekter i egenskap av eier av Statkraft som et hensyn som taler mot å fastsette en korrekt formuesverdi av vannkraftanleggene. Det burde være selvsagt at statens rolle som skattelovgiver og skattekreditor er overordnet statens interesse som næringsaktør og skattyter.

2. " I gjeldende regelverk er det ikke gitt regler som knytter denne renten (diskonteringsrenten som benyttes i nåverdiberegningene i verdsettelsen av kraftanleggene) til eventuelle endringer i markedsrenter."

LVKs kommentar: Finansministerens svar er selvmotsigende. Innledningsvis i svaret til Stortinget er korrekt opplyst at "For vannkraftanlegg skal anleggenes formuesverdi legges til grunn ved eiendomsskatteutskrivingen." Sammen med beregning av fremtidige inntekter for vannnkraftanleggene er valg av diskonteringsrente avgjørende for å komme frem til korrekt formuesverdi (markedsverdi). Dersom valg av rente som benyttes i nåverdiberegningen helt frikobles fra enhver markedsrente, slik departementet nå har gjort, vil ikke lenger eiendomsskatt på kraftanlegg bygge på anleggenes formuesverdi. Det vil være i strid med loven. Da Stortinget i 2012 ba departementet for senere år vedta renten "i forbindelse med de ordinære budsjettprosessene" var det ikke en blankofullmakt til å sette renten, og dermed formuesverdien av kraftanleggene, etter eget forgodtbefinnende.

3. "Hvis en fastsetter kapitaliseringsrenten i henhold til regelverket fra 2010, vil det gi en kapitaliseringsrente på 2,1 pst."

LVKs kommentar: Finansministeren bekrefter LVKs påstand om at en rente på 4,5 pst, er altfor høy som uttrykk for en riktig formuesverdifastsettelse. Men verken beregning av formuesverdi eller valg av rentefot, er ren matematikk. Fastsettelsen beror også på skjønn og politiske vurderinger. LVK har bedt om at ny kapitaliseringsrente for beregning av vannkraftanleggenes verdi settes til 3 pst. Dette vil gi et nøkternt, forsvarlig og langsiktig anslag på den reelle formuesverdien.

4. "Ligningen for inntektsåret 2015 har vært til behandling hos Skatteetaten og ble ferdigstilt i slutten av oktober. Endringer i kapitaliseringsrenten med virkning for eiendomsskatteåret 2017 vil derfor medføre betydelige praktiske problemer både for Skatteetaten, kraftselskapene og delvis også kommunene."

LVKs kommentar: Departementet bekrefter at det ikke er formelle hindre fra å vedta ny rente med virkning for 2017. Etter LVKs syn overdriver departementet de "praktiske problemer." Det foreligger ikke annen innrettelse hos de nevnte aktørene enn at Skatteetaten i slutten av oktober sendte ut skattelistene, som feilaktig bygger på en kapitaliseringsrente på 4,5 pst. Det vil ikke by på "betydelige praktiske problemer" å skrive ut de samme listene med en annen rente. Frist for utskriving av eiendomsskatten er 1. mars 2017. I tillegg kommer at det er skattemyndighetene selv, som ved sin unnlatelse av å justere renten "i forbindelse med budsjettprosessen", slik Stortinget påla departementet, i tilfelle kommer i tidsnød.

Finansministerens svar til Stortinget kan leses her.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Røykutvikling i Brekken

Røykutvikling i Brekken

Brenning av gress var årsak til røykutviklingen i Brekken.

Internett fra Telia og Telenor er nede i deler av Tydal og Selbu

Internett fra Telia og Telenor er nede i deler av Tydal og Selbu

Feil på senderen på Riasten

Tordenværet påvirker sendingene

Tordenværet påvirker sendingene

Senderen på Henvola er fremdeles nede.

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

Hele 16 mannskaper fra Stjørdal er i Sverige for å sloss mot brannen. - Det er viktig at vi skaffer oss denne erfaringen, sier varabrannsjef Ole Johan Kiplesund.

Så mye sparer du på å kjøre elbil

Så mye sparer du på å kjøre elbil

En husholdning med to fossilbiler kan spare minst 20.000 kroner i året på drivstoff ved å bytte til elbiler. De som kjører langt, sparer enda mer.

Mater du måker?

Mater du måker?

Matmangel er en av årsakene til at flere måkearter har gått sterkt tilbake de siste tiårene, men bymåker trenger ikke å mates for å klare seg. De er altetende og livnærer seg på alt fra fisk til insekter, meitemark og søppel, sier Svein-Håkon Lorentsen, forskningssjef i NINA.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon