Gode forhold for sporing av rovdyr

Jervspor. Foto: Martin Jensen

Har du lyst til å bidra i overvåkingen av de store rovdyrene? Det er nå fine snøforhold flere steder i landet til sporing av artene. Du kan enkelt melde fra om rovdyrobservasjoner via Skandobsappen! Jervspor.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Har du lyst til å bidra i overvåkingen av de store rovdyrene? Det er nå fine snøforhold flere steder i landet til sporing av artene. Du kan enkelt melde fra om rovdyrobservasjoner via Skandobsappen!

- Vi oppfordrer alle som observerer gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor og andre sportegn etter artene, om å melde fra. Det kan de enkelt gjøre via Skandobs på internett eller via Skandobsappen, eller de kan ta kontakt med Statens naturoppsyn (SNO) direkte på telefon, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Les mer om rapportsystemet Skandobs og appen her

Liste over rovviltkontakter i SNO

Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge, og observasjoner fra publikum utgjør et viktig bidrag i overvåkingen.

Registrerer ungekull

Det gjennomføres årlig en registrering og kartlegging av bestandene til de fire store rovdyrene over hele landet, og det meste av aktiviteten pågår i vintermånedene. Siden Stortinget har vedtatt bestandsmål for artene med utgangspunkt i antall årlige ungekull, er overvåkingen spesielt rettet mot å registrere ungekull som fødes hvert år.

- Nå som vi har snø på bakken kan vi registrere spor etter gaupeunger og ulvevalper som ble født i vår. Flere individer som går sammen kan være en ulveflokk eller familiegruppe av gaupe, forklarer Kindberg.

Hiregisteringen av jervekull blir gjort på vårparten og sommeren, siden tisper og valper ikke går sammen lenger nå. Bjørnene går normalt i hi på denne tiden av året, og antall bjørnekull beregnes derfor ut fra hvor mange binner som er identifisert i DNA-overvåkingen og kunnskap fra forskning om hvor mange binner som føder unger hvert år.

Følges opp av SNO

Det samme registreringsarbeidet i felt gjøres både i Norge og Sverige. Publikum har anledning til å bidra i begge land, og skandobsappen kan også anvendes i Sverige.

I Norge utgjør de innmeldte observasjonene fra publikum et viktig supplement til den årlige feltarbeidet som utføres av en rekke aktører, som SNO, Høgskolen i Hedmark og Norges Jeger- og fiskerforbund (NJFF).

- SNO har ansvaret for å følge opp observasjoner med undersøkelser i felt der hvor dette lar seg gjennomføre. Vi i Rovdata kvalitetssikrer og analyserer innmeldte data fra felt. Resultatene fra overvåkingen av de store rovdyrene presenteres i årlige nasjonale og felles skandinaviske rapporter, avslutter Kindberg.

Tips til vinterens sporing

Trenger du hjelp til å kjenne igjen et rovdyrspor eller andre sportegn i vinter? Rovdata har samlet viktig informasjon på disse nettsidene:

Gaupe

Jerv

Brunbjørn

Ulv       

 

Slik bruker du Skandobs:

Når du har gjort en rovdyrobservasjon, velger du om du skal lagre den i databasen via Skandobs-appen eller om du skal vente til du kommer hjem og registrere den på www.skandobs.no.

Skandobs-appen tar i bruk din smarttelefons kamera og GPS, og gjør det enkelt å publisere presise data.

Obs! Tar du bilde av spor, må du huske på å få noe med på bildet som gir informasjon om sporets størrelse. En fyrstikkeske fungerer for eksempel fint.

Alle observasjonene havner i databasen Skandobs på internett, som er felles med Sverige. Her kan du også følge med på hvilke observasjoner som andre gjør.

Les om hvordan du tar i bruk Skandobs-appen her!

(Kilde: Rovdata)

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Savnet Shetland Sheepdog

Savnet Shetland Sheepdog

Waldo, en 5 år gammel Shetland Sheepdog, er savnet fra Søosen i Holtålen.

Verdig markering av 22. juli

Verdig markering av 22. juli

Det ble en vakker markering av årsdagen for 22. juli-massakren i Hommelvik, en av fire kommuner i Trøndelag som hadde et slikt arrangement i år.

DAB og FM tilbake

DAB og FM tilbake

DAB og FM fra Henvola er på lufta igjen.

Nettet er tilbake i Stuggudal

Nettet er tilbake i Stuggudal

Like før klokka 22.30 lørdag kveld, fikk Telia på plass nettet i Stugudal. Internett hadde da vært nede i store deler av Selbu og Tydal det meste av dagen.

Røykutvikling i Brekken

Røykutvikling i Brekken

Brenning av gress var årsak til røykutviklingen i Brekken.

Internett fra Telia og Telenor er nede i deler av Tydal og Selbu

Internett fra Telia og Telenor er nede i deler av Tydal og Selbu

Feil på senderen på Riasten

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...