Ber om hår og skit fra jerv

FOTO: Øÿÿÿ

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Rovdata oppfordrer folk i hele landet til å delta i den årlige innsamling av ekskrementer og hår fra jerv for DNA-analyser. Prøvene kan overleveres til Statens naturoppsyn (SNO) lokalt.

FOTO: Vegar Pedersen/Statens naturoppsyn

- Alle jerver har en DNA-kode som er unik for hvert individ. Ved å samle inn og analysere biologiske prøver fra jerv for DNA, kan vi blant annet se om prøven er fra jerv, hvilket individ det er snakk om, om den er kjent fra tidligere, hvem den er i slekt med og størrelsen på leveområdet, forteller Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Dette er viktig informasjon for overvåkingen av arten i Norge. Rovdata har ansvaret for å overvåke jerv og levere så presise bestandstall som mulig.  

Oppfordrer til innsamling

Fra 1.januar starter den årlige innsamlingen av biologiske prøver fra jerv. Arten overvåkes med to metoder i Norge i dag. Den ene metoden omfatter hitelling av jervekull, mens den andre baserer seg på innsamling av skit og hår, uten å være i kontakt med dyrene.

Rovdata oppfordrer alle til å bidra i innsamlingen, og til å ha med rene plastposer på turer. Slik kan man enkelt kan plukke med seg ekskrement- og hårprøver, og levere dem inn til SNO.

- Plastposer egner seg godt til skitinnsamling. Bare vreng posen rundt jervskiten, som du ville gjort med en hundeskit og knyt igjen. Hårprøver kan du også oppbevare i en pose fram til de kommer hjem. Mens poser med skitprøver skal fryses ned, bør du imidlertid legge hårprøver i en tørr konvolutt. Det er viktig å huske på at hårprøver ikke skal fryses ned, sier Kindberg.

Analyseres på NINA

Etter at SNO har mottatt prøven, registreres den i rovbasen og sendes videre til Rovdata for DNA-analyser. Naturoppsynet gjør selv en viktig jobb med å samle inn prøver i felt under innsamlingsperioden fra 1. januar til 1. juni.

Alle prøver blir videresendt til Rovdata og analyseres ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Viktig å huske på

Om du ønsker å delta i skitinnsamlingen er det et par ting det er veldig viktig at du husker på. Plukk for eksempel kun opp jervskit som du finner ved siden av et jervespor og der det ikke er spor etter andre arter. Lurer du på hvordan et jervespor ser ut? Les mer her.

Du bør også unngå å ta direkte på jervskiten, slik at du forurenser den med ditt eget DNA.

Oppbevar heller ikke flere skitprøver i samme plastpose. Skitprøver oppbevares nedfrosset så lenge som mulig frem til overlevering til din lokale rovviltkontakt i SNO. Du finner kontaktinformasjon til rovviltkontaktene i SNO her

Mens skitprøver skal fryses ned, må du ikke gjøre dette med hårprøver. Disse skal legges i en tørr konvolutt.

Husk å merke prøver før overlevering med navn og adresse til vedkommende som fant prøven, i tillegg til funnsted, funndato, kommune og kartreferanse.

Når prøvene er analysert vil resultatene legges fortløpende ut i Rovbase. Databasen er åpen for alle.

(Rovdata)

Siste nytt i Nyheter

Ta hensyn til rein i påska!
  • Nyheter

Skal du på fjellet i påska? Da er det fint om du tar hensyn til tamrein og villreinen, oppfordrer Fylkesmannen i Trøndelag.

Spritsmuglere stanset på Vauldalen
  • Nyheter

Tre biler med stjålne skilter stanset med med tusenvis av liter øl og sprit.

Hele Norges helsesøster besøkte Holtålen

Fredag var Tale Maria Krohn Engvik på Hov skole i Holtålen. Der snakket hun om alt fra mensen til dickpics.

 
Floka
  • Floka

Acer, Listhaug, påske og ulike sittestillinger på do var blant ukas tema.

Et skritt nærmere ny Vikhammer Ungdomsskole

Torsdag fattet utvalg for Oppvekst og Kultur (OPKU) vedtak om romprogram for ny Vikhammer ungdomsskole med kulturdel, saken går nå videre til Formannskap og Kommunestyre for endelige vedtak.

Samler tomflasker til klassetur
  • Røros / Holtålen

9. trinn ved Hov skole i Ålen håper panteflasker vil føre til utenlandstur.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE