- Føler meg trygg på at avvikene fra UDI blir lukket

- Moan Gård har brukt ressursene på boerne for å gi et best mulig tilbud, og det har helt sikkert vært riktig. Men så må jobben gjøres med å systematisere og dokumentere arbeidet, sier ordfører Hans Vintervold om rapporten fra UDI som avdekker flere avvik. Foto: Nils Kåre Nesvold

Ordfører Hans Vintervold sier han tror avvikene som er påpekt i en tilsynsrapport fra UDI mot Moan gård blir godt ivaretatt og at avvikene nå blir lukket.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Ordfører Hans Vintervold sier han tror avvikene som er påpekt i en tilsynsrapport fra UDI mot Moan gård blir godt ivaretatt og at avvikene nå blir lukket.

Røros formannskap behandlet torsdag en tilsynsrapport mot Moan gård som er mottak for enslige mindreårige asylsøkere. UDI har kommet med 12 pålegg mot Moan gård etter tilsyn, og rapporten fra UDI inneholder kritikk på en rekke punkter.  

Høyres Mona Slettum stilte spørsmål til ordføreren om årsaken til at det er blitt så mange avvik, og hun lurte på hvilke tiltak som skal gjennomføres og er gjennomført innen fristens utløp.

- Mange av påleggene i rapporten handler om å få på plass rutiner knyttet til drifta, og avvikene blir lukket fortløpende fram mot fristen, svarte Hans Vintervold i formannskapsmøtet:

I formannskapet  kom det fram at påleggene mot mottaket ikke er alarmerende.

I kommunens opprinnelige tilbud loves det 13,8 årsverk. I revidert tilbud er mottaket redusert fra 29 til 28 plasser, og bemanningen er ifølge tilsynsrapporten 10,9 årsverk.

UDI mener at en reduksjon på én mottaksplass ikke gir grunnlag for å redusere med nærmere tre årsverk. UDI pålegger mottaket mottaket å sørge for at antall årsverk er i samsvar med antall årsverk som er lovet i tilbudet. Mottaket har ikke levert budsjett og årsplan og HMS-erklæring  for 2016 innen fristen. Rapport om branntilsyn er heller ikke sendt inn til UDI.

UDI mener også det er liten kontinuitet i gjennomføringen av arbeidsoppgavene som er pålagt. UDI har gitt en frist for å sørge for økt bemanning og legge fram en plan som sikrer at oppgavene blir ivaretatt på en god måte.

Ordfører Hans Vintervold svarte dette på spørsmålene fra Mona Slettum:

- Røros kommune og LHL - klinikkene har gjennomført sitt første driftsår med drift av mottaket ved Moan Gård.

Det har vært et spennende og lærerikt, men også krevende år. UDI har klare krav til driften og det har vært mye å sette seg inn i. Røros kommune er den eneste kommunale driftsoperatøren, som har en samarbeidsavtale der driften ivaretas av en annen aktør. Det har derfor tatt noe tid for både kommunen, LHL og UDI å gå opp veien for hvordan arbeidsfordelingen og rutinene rundt samarbeidet skal foregå. Påleggene fra UDI er klare signal på hva som skal være i fokus fremover. Det skal også sies, at mottaket ved Moan Gård i flere sammenhenger også har fått skryt for hvordan mottaket driftes og fungerer.

Årsakene til at  vi har fått påleggene, kan forklares med at det har vært første driftsår, og UDI har veldig mange krav som skal fylles.  Det er naturlig at det derfor vil komme frem noen områder mottaket må fokusere ekstra på. Tilsynet hjelper oss å sette fokus på disse områdene, og det setter mottaket pris på.

De fem første av de til sammen tolv påleggene tok man tak i umiddelbart etter tilsynet, og omhandler å få etablert rutiner og system. Dette har vi nå god kontroll på.

Røros kommune, LHL - klinikkene, samt ledelsen ved mottaket har sammen gjennomgått påleggene og avklart hvem som er ansvarlig for å følge opp disse. Disse skal rapporteres til UDI innen 31.1.17. Fristen det refereres til i tilsynsrapporten den 20.1, er en frist UDI har satt for mottaket til å lukke påleggene internt.

Det syv neste påleggene i rapporten handler også om å få på plass rutiner knyttet til driften og til flere av rundskrivene mottaket må forholde seg til. Disse vil bli lukket fortløpende fram mot fristen.

Røros kommune fikk i høst, signal fra UDI, om at kommunen måtte ta en tydeligere rolle som driftsoperatør. Dette ble gjort ved å omdisponere ressurser internt, til en koordinatorfunksjon mellom kommunen som driftsoperatør og Moan Gård.

Ved å gjøre dette grepet, har vi fått på plass samarbeidsrutiner og strukturer som blir viktige i samarbeidet fremover.

 

Siste nytt i Nyheter Vis flere

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

16 frivillige brannmannskaper på plass i Sverige

Hele 16 mannskaper fra Stjørdal er i Sverige for å sloss mot brannen. - Det er viktig at vi skaffer oss denne erfaringen, sier varabrannsjef Ole Johan Kiplesund.

Så mye sparer du på å kjøre elbil

Så mye sparer du på å kjøre elbil

En husholdning med to fossilbiler kan spare minst 20.000 kroner i året på drivstoff ved å bytte til elbiler. De som kjører langt, sparer enda mer.

Mater du måker?

Mater du måker?

Matmangel er en av årsakene til at flere måkearter har gått sterkt tilbake de siste tiårene, men bymåker trenger ikke å mates for å klare seg. De er altetende og livnærer seg på alt fra fisk til insekter, meitemark og søppel, sier Svein-Håkon Lorentsen, forskningssjef i NINA.

FM friskmeldt på Røros

FM friskmeldt på Røros

Nea Radios FM-sender på Røros fungerer igjen.

Jobbet ved siden av traktoren

Jobbet ved siden av traktoren

Mannen i 60-årene som fikk en traktor over seg i Ålen i dag, arbeidet på ved siden av traktoren da ulykken skjedde.

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Landbruket i Norge opplever den største tørke- og fôrkrisen på over 70 år. Faglagene har tatt et stort ansvar for å koordinere og jobbe frem tiltak som må på plass og har formulert dette i det følgende brevet til statsministeren og landbruks- og matministeren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon