Flere ulver i Norge

Ulv Muru (arkivfoto) Foto: Tore Solstad SNO

Det er under vinterens overvåking av ulv påvist 105-112 individer innenfor landets grenser, og det er en økning på cirka 19 prosent fra i fjor. Det er påvist færre helnorske ulver og flere ulver i grenserevir, viser status fra Rovdata.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I Norge kartlegger vi antall ulver i landet ved hjelp av sporing på snø og innsamling av prøver for DNA-analyser, og alle registrerte ulver regnes med i bestandstallene. Registreringsperioden pågår hovedsakelig fra 1. oktober til 31. mars hvert år.

– Det ble påvist 54-56 ulver med helnorsk tilhold og 51-56 ulver i grenserevir vinteren 2016-2017. Til sammen 105-112 ulver på norsk areal er en øking på totalt 13-19 ulver, eller cirka 19 prosent, fra 90-93 ulver i fjor vinter. De fleste ulvene i landet er påvist innenfor ulvesonen, og særlig i Hedmark fylke, forteller Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

11 av ulvene i Norge er registrert døde i løpet av registreringssesongen.

Færre helnorske ulver

Samtidig som det har blitt flere ulver i grenserevir har antall ulver som kun oppholder seg i Norge gått ned. Det ble vinteren 2015-2016 påvist 65-68 helnorske ulver og minst 25 ulver i grenserevir, og sammenlignet med i år gir det en nedgang på cirka 17 prosent i antall helnorske ulver.

Ingen økning i Sverige

Resultatene presenteres i en fersk statusrapport fra overvåkingen av ulv i Skandinavia vinteren 2016-2017. Rapporten er laget av Høgskolen i Innlandet og svenske Viltskadecenter på oppdrag fra Rovdata i Norge og Naturvårdsverket i Sverige.

– Når man fordeler ulvene i grenserevir likt mellom landene blir det cirka 355 ulver i Sverige og 79,5-84 ulver i Norge. I den svenske delbestanden, der den største andelen av Skandinavias ulver holder til, er det ingen tydelige endringer i bestandstallene de siste to årene, sier Kindberg.

Ulv Skandinavia flokker og par 2016 og 2017 Foto: Rovdata

7,5 ulvekull i Norge

Det er i vinter dokumentert 43 valpekull født i Skandinavia i 2016, hvorav 32 kull i helsvenske revir, fire i helnorske revir og sju i revir på tvers av riksgrensen mellom Sverige og Norge.

Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål for hvor mange valpekull av ulv som skal fødes i Norge og grenserevir hvert år. Målet er på 4-6 årlige ulvekull (ynglinger), hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Ynglinger utenfor ulvesonen skal medregnes. Videre vil ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5.

– Etter fordeling av kull i grenserevir med halvparten i hvert land ble det registrert totalt 7,5 kull i Norge og 35,5 kull i Sverige. Av de 7,5 kullene i Norge ble fire påvist i helnorske revir, helt eller delvis innenfor norsk ulvesone, forklarer Kindberg.

Det er påvist født valpekull i 2016 i de helnorske revirene Aurskog, Letjenna, Julussa og Osdalen, samt i grenserevirene Slettås, Varåa, Juvberget, Skugghöjden, Magnor, Skillingsmark og Elgklinten.

430 ulver i Skandinavia

Mens vi i Norge tilstreber å telle alle individer, blir totalbestanden i Skandinavia beregnet ut fra antall bekreftede valpekull i 2016, som multipliseres med en omregningsfaktor. Denne faktoren er basert på data fra felt om ulvestammens sammensetning fra registreringer i 2000-2003.

– Det er i vinter beregnet at det var 430 ulver i Skandinavia, med en usikkerhet på 340-559 dyr (95 % konfidensintervall). Den skandinaviske ulvestammen har stort sett hatt en årlig tilvekst siden 1990-tallet, men de to siste vintrene har veksten i totalbestanden stagnert, sier Petter Wabakken, prosjektleder hos Høgskolen i Innlandet.

Ingen nye gener

Hele ulvebestanden i Skandinavia har sin opprinnelse i fem innvandrende ulver fra den finsk-russiske bestanden, og er svært innavlet.

– I 2016 var den gjennomsnittlige innavlskoeffisienten blant avkom i familiegruppene på 0,23, som er en liten nedgang fra i fjor, men fortsatt på et svært høyt nivå, tilsvarende søskenparringer i en mindre innavlet bestand, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Det er ikke registrert noen nye finsk-russiske ulver i bestanden under registreringssesongen 2016-2017.

To av tre immigranter forsvunnet

– Tre tidligere kjente finsk-russiske ulver ble dokumentert i overvåkingsperioden, hvorav to hanner (Prästskogen og Tunturi) og ei tispe (Tiveden). De to hannene var far til hvert sitt valpekull født våren 2016, men vurderes begge som forsvunnet siden påfølgende høst.

– Dermed er tispa i Tiveden, som var revirmarkerende og stasjonær i et nytt par, eneste immigrant i bestanden for øyeblikket, utdyper Flagstad.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

FM friskmeldt på Røros

FM friskmeldt på Røros

Nea Radios FM-sender på Røros fungerer igjen.

Jobbet ved siden av traktoren

Jobbet ved siden av traktoren

Mannen i 60-årene som fikk en traktor over seg i Ålen i dag, arbeidet på ved siden av traktoren da ulykken skjedde.

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Hastetiltak kreves i forbindelse med fôrkrisen i landbruket

Landbruket i Norge opplever den største tørke- og fôrkrisen på over 70 år. Faglagene har tatt et stort ansvar for å koordinere og jobbe frem tiltak som må på plass og har formulert dette i det følgende brevet til statsministeren og landbruks- og matministeren.

Mot ny utbytterekord i Coop

Mot ny utbytterekord i Coop

Coop kommer til å passere 1,7 millioner medeiere i 2018, og det ligger an til rekordstort kjøpeutbytte.

Etterlyser mygg-fangst

Etterlyser mygg-fangst

Har du fanget mygg i sommer? Da har du kanskje en ukjent art i myggfella.

2,9 milliarder forsvarskroner til Trøndelag i 2017

2,9 milliarder forsvarskroner til Trøndelag i 2017

Forsvaret er en betydelig samfunnsaktør, med virksomhet som berører mange mennesker og lokalsamfunn over hele Norge. I perioden 2014 til 2017 bidro Forsvaret med 8,3 milliarder kroner til regionen. Dette er en økning på 1,8 milliarder kroner siden 2014.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon