Bøndene protesterer mot regjeringens jordbruksmelding

Bøndene protesterer mot regjeringens jordbruksmelding

 

Nylig kom regjeringen med ny jordbruksmelding og denne falt ikke i smak hos Midt-Norske bønder. - Regjeringen ønsker å skifte fokus fra kvalitet og til en mer kostnadseffektiv matproduksjon og dette mener vi hverken bønder eller forbrukere er tjent med, sier leder i Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo.

Nylig kom regjeringen med ny jordbruksmelding og denne falt ikke i smak hos Midt-Norske bønder.

- Regjeringen ønsker å skifte fokus fra høy kvalitet til en mer kostnadseffektiv matproduksjon og dette mener vi hverken bønder eller forbrukere er tjent med, sier leder i Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo.

 

Fredag arrangerte Midtnorsk Samarbeidsråd, som består av bondelagene, bonde- og småbrukarlagene, Allskog og samvirkeorganisasjonene i landbruket i Midt-Norge og Møre og Romsdal, allmøte. Anledningen var å presentere sitt syn på regjerningens jordbruksmelding for stortingspolitikerne. I følge leder av Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo, skiller jordbruksmeldingen seg skarpt fra retningen bøndene selv ønsker for matproduksjon i framtiden.

- Det vi ser er det vi fryktet, nemlig at regjeringen ønsker å gå for et mer industrialisert jordbruk. Her blir lav pris og inntjening hovedmålsetningen, mener han. 

Helse og kvalitet

Rosmo sier at den forrige jordbruksmeldingen, som kom i 2012, representerte et skritt i den retningen bøndene selv ønsket å gå.

- Dette var et skifte i det som til da hadde vært en prioritering av masseproduksjon. Vi ønsker en matvareproduksjon som ikke går på bekostning av helse og kvalitet og vi vet at forbrukere i dag har fått en mye høyere bevissthet omkring både dyrevelferd og kvaliteten på maten de konsumerer.

Må skrives om

Rosmo mener at jordbruksmeldingen må skrives om.

- Det vi nå har blitt presentert for er noe vi ikke kan akseptere. Regjeringens politikk representerer en matvareproduksjon tilsvarende den vi ser i for eksempel Danmark, Tyskland og Australia. Der er pris det aller viktigste og alle andre hensyn kommer i andre rekke. Dette er hverken forbrukere eller bønder tjent med.

Bildet: Leder i Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo

 

Hør hele intervjuet her:

 

 

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Holtålen uten bredbånd - igjen
  • Nyheter

Gauldal IKT sliter etter flere feil på strømnettet.

Nea Radio øker
  • Nyheter

Snart lytter halvparten av innbyggerne på Nea Radio.

Har nettopp kjøpt seg trøorgel og blir student på deltid neste uke
  • Sommergjesten

Guri Heggem er sommerens siste Sommergjest i Nea Radio.

 
Nominert til nordisk matpris
  • Nyheter

Neste torsdag kan Røros bli kåret til Nordens Matdestinasjon.

Refsethås ble valgt til regionrådsleder
  • Nyheter

Trøndelag Sør har konstituert seg.

Skolestart
  • Nyheter

Holtålen og Røros er blant kommunene der det var første skoledag torsdag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse