Bøndene protesterer mot regjeringens jordbruksmelding

 

Nylig kom regjeringen med ny jordbruksmelding og denne falt ikke i smak hos Midt-Norske bønder. - Regjeringen ønsker å skifte fokus fra kvalitet og til en mer kostnadseffektiv matproduksjon og dette mener vi hverken bønder eller forbrukere er tjent med, sier leder i Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Nylig kom regjeringen med ny jordbruksmelding og denne falt ikke i smak hos Midt-Norske bønder.

- Regjeringen ønsker å skifte fokus fra høy kvalitet til en mer kostnadseffektiv matproduksjon og dette mener vi hverken bønder eller forbrukere er tjent med, sier leder i Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo.

 

Fredag arrangerte Midtnorsk Samarbeidsråd, som består av bondelagene, bonde- og småbrukarlagene, Allskog og samvirkeorganisasjonene i landbruket i Midt-Norge og Møre og Romsdal, allmøte. Anledningen var å presentere sitt syn på regjerningens jordbruksmelding for stortingspolitikerne. I følge leder av Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo, skiller jordbruksmeldingen seg skarpt fra retningen bøndene selv ønsker for matproduksjon i framtiden.

- Det vi ser er det vi fryktet, nemlig at regjeringen ønsker å gå for et mer industrialisert jordbruk. Her blir lav pris og inntjening hovedmålsetningen, mener han. 

Helse og kvalitet

Rosmo sier at den forrige jordbruksmeldingen, som kom i 2012, representerte et skritt i den retningen bøndene selv ønsket å gå.

- Dette var et skifte i det som til da hadde vært en prioritering av masseproduksjon. Vi ønsker en matvareproduksjon som ikke går på bekostning av helse og kvalitet og vi vet at forbrukere i dag har fått en mye høyere bevissthet omkring både dyrevelferd og kvaliteten på maten de konsumerer.

Må skrives om

Rosmo mener at jordbruksmeldingen må skrives om.

- Det vi nå har blitt presentert for er noe vi ikke kan akseptere. Regjeringens politikk representerer en matvareproduksjon tilsvarende den vi ser i for eksempel Danmark, Tyskland og Australia. Der er pris det aller viktigste og alle andre hensyn kommer i andre rekke. Dette er hverken forbrukere eller bønder tjent med.

Bildet: Leder i Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo

 

Hør hele intervjuet her:

 

 

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Løsning for Kvislabakken?
  • Nyheter

Brakker som blir stående tomme etter at Fagerhaug skole i Stjørdal, vurderes som løsning på den akutte plassmangelen ved Kvislabakken skole.

Selbu og Tydal åpner snøscooterløypene
  • Nyheter

Fra lørdag kan du kjøre snøscooter fra Selbu til Tydal - lovlig!

Fylkesting vedtok pressestøtte til lokalradio
  • Nyheter

Fylkestinget i Finnmark har vedtatt at lokalradio bør få pressestøtte på lik linje med aviser. De omtaler dagens ordning som konkurransevridende.

 
Røros har gjennomført sin første innbyggerundersøkelse
  • Nyheter

Undersøkelsen er et av flere forbedringstiltak i det omfattende omstillingsarbeidet som har pågått de siste årene.

Katter sjelden til veterinær
  • Nyheter

Til tross for at det finnes langt flere katter enn hunder i Norge, er det flest hunder som kommer til veterinær.

Sveian til fylkesstyret?
  • Nyheter

Varaordfører i Malvik, Ole Herman Sveian, er foreslått som 2. nestleder i Senterpartiets nye fylkeststyre i Trøndelag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE