Bøndene protesterer mot regjeringens jordbruksmelding

Bøndene protesterer mot regjeringens jordbruksmelding

 

Nylig kom regjeringen med ny jordbruksmelding og denne falt ikke i smak hos Midt-Norske bønder. - Regjeringen ønsker å skifte fokus fra kvalitet og til en mer kostnadseffektiv matproduksjon og dette mener vi hverken bønder eller forbrukere er tjent med, sier leder i Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo.

Nylig kom regjeringen med ny jordbruksmelding og denne falt ikke i smak hos Midt-Norske bønder.

- Regjeringen ønsker å skifte fokus fra høy kvalitet til en mer kostnadseffektiv matproduksjon og dette mener vi hverken bønder eller forbrukere er tjent med, sier leder i Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo.

 

Fredag arrangerte Midtnorsk Samarbeidsråd, som består av bondelagene, bonde- og småbrukarlagene, Allskog og samvirkeorganisasjonene i landbruket i Midt-Norge og Møre og Romsdal, allmøte. Anledningen var å presentere sitt syn på regjerningens jordbruksmelding for stortingspolitikerne. I følge leder av Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo, skiller jordbruksmeldingen seg skarpt fra retningen bøndene selv ønsker for matproduksjon i framtiden.

- Det vi ser er det vi fryktet, nemlig at regjeringen ønsker å gå for et mer industrialisert jordbruk. Her blir lav pris og inntjening hovedmålsetningen, mener han. 

Helse og kvalitet

Rosmo sier at den forrige jordbruksmeldingen, som kom i 2012, representerte et skritt i den retningen bøndene selv ønsket å gå.

- Dette var et skifte i det som til da hadde vært en prioritering av masseproduksjon. Vi ønsker en matvareproduksjon som ikke går på bekostning av helse og kvalitet og vi vet at forbrukere i dag har fått en mye høyere bevissthet omkring både dyrevelferd og kvaliteten på maten de konsumerer.

Må skrives om

Rosmo mener at jordbruksmeldingen må skrives om.

- Det vi nå har blitt presentert for er noe vi ikke kan akseptere. Regjeringens politikk representerer en matvareproduksjon tilsvarende den vi ser i for eksempel Danmark, Tyskland og Australia. Der er pris det aller viktigste og alle andre hensyn kommer i andre rekke. Dette er hverken forbrukere eller bønder tjent med.

Bildet: Leder i Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo

 

Hør hele intervjuet her:

 

 

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Rørosing vant nesten 15 millioner på Lotto
  • Nyheter

- Det er jo for godt til å være sant, utbrøt vinneren som stakk av med hele Lotto-potten.

60.000 kroner fra lokalt næringsliv i Malvik

60.000 kroner ble resultatet etter at Malvik kommune og Næringsforeningen i Trondheimsregionen avd. Malvik gjennomførte ringedugnad i forbindelse med søndagens TV-aksjon.

Ingulf fikk Kongens fortjenstmedalje
  • Nyheter

Hyllet på Asiatisk Aften i Galåen lørdag kveld.

 
Promille
  • Nyheter

Mann i 40-årene mistenkt for ruskjøring på Røros

Nea Radio setter norgesrekord
  • Nyheter

Aldri har en lokalradio hatt større lytteroppslutning.

Blir ny daglig leder i Røros idrettslag
  • Nyheter

Anne Luksengård Mjelva er ansatt som daglig leder i Røros Idrettslag. Hun starter i jobben 1. november.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse