LESERINNLEGG: Dette sa Røros SV i budsjettdebatten

KOMMUNESTYRET: Varaordfører Bjørn Salvesen på talerstolen. Screenshoot FjellTV. 

- Våre to naboer sitter i disse dager og stirrer ned i en økonomisk avgrunn når de behandler sine budsjetter, sa Bjørn Salvesen fra kommunestyrets talerstol.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

HVA RØROS SV SA I BUDSJETTDEBATTEN:

- Jeg begynner denne gang med å takke de ansatte i Røros Kommune for at økonomien for alvor nå er på rett kjøl. For en fantastisk gjeng! Alle ledd har virkelig bidratt til å følge opp de strenge økonomiske føringene gitt av kommunestyret. Og neste år er vi ute av Robek, hvis ikke noe helt uventet inntreffer.

«Det aller viktigste er å få orden på Røros Kommunes økonomi, samtidig som man opprettholder gode velferdstilbud,» var SVs hovedbudskap under fjorårets valgkamp. Jeg håper og tror våre innbyggere opplever tjenestene som gode til tross for de store endringer organisasjonen har vært igjennom. For man må aldri glemme utgangspunktet for kommunal sektor: Å gi innbyggerne gode velferdstilbud. Det å ha en økonomi i balanse er ikke et mål i seg selv som noen later til å tro, men kun et middel til bedre å oppnå det vi ønsker.

SV vil fortsatt å ha et kritisk blikk på velferdstjenestene, for å forbedre dem. Ikke som høyresiden, som har et kritisk blikk på tjenestene, for å privatisere dem. Fordi forbedre oss må vi hele tiden, det viser de utfordringene som tydeliggjøres i budsjettene for -18, -19 og -20: Sagt litt enkelt står det der at kommunens drift må bli 6 millioner smartere hvert år framover.

Røros SV gikk også til valg på å bygge en ny kommune sammen med våre to naboer Os og Holtålen, fordi det ville være svært gunstig for økonomien i alle de tre kommunene. Jeg er stolt av den profesjonalitet Røros framstod med i denne prosessen. Resultatet i våre nabokommuner kunne nok vært annerledes med en annen inngang fra sentralt hold som brukte tidspress og pisk som virkemiddel. Og ikke minst en større visshet om hvilke nye oppgaver kommunene eventuelt skulle få. Våre to naboer sitter i disse dager og stirrer ned i en økonomisk avgrunn når de behandler sine budsjetter. Sammenslåingsdebatten dukker nok opp igjen.

Så nå er vi her da som ufrivillig liten kommune. Men vi har samarbeidet i hundrevis av år i Rørosregionen, og vi må ikke la følelsene løpe løpsk når nye samarbeidsprosjekter nå kommer på bordet. Den vedtatte samarbeidsavtalen forplikter jo. De tre kommunene har faktisk paradoksalt nok kommet nærmere hverandre i prosessen, det skjebnefellesskapet skal vi bygge videre på. Fordi det blant annet er god økonomi for Røros kommune.

Selv om vi behandler budsjettet i dag, så produseres jo helheten i budsjettet ved de retningsvalg kommunestyret har gjort gjennom hele året.

Helt overordna for Røros SV er å føre en offensiv politikk som kan snu befolkningsutviklingen. Det er med det for øye vi ser på de overordna prioriteringene vedtatt tidligere i år: Planarbeid, Næringsarbeid og Omsorgstrappa.

Klarer vi ikke å få flere unge voksne til å bo sammen med oss her på fjellet, er vi ille ute. Fordi kommunens inntekter synker dramatisk ved synkende barnetall. Prognosen om 10 år viser, litt avrunda: 100 færre barn i grunnskolen, 50 færre elever på Røros videregående, 40 færre voksne i arbeidsfør alder, og hele 350 flere pensjonister, inklusive meg selv.

-Derfor prioriterer vi åpne barnehager om sommeren. Vi kan ikke si «flytt hit» til et ungt par med barn, og i neste setning si «men barnehagen er dessverre sommerstengt.»

-Derfor støtter vi helhjertet å undersøke mulighetene til å finne flere sentrumsnære arealer til boligtomter.

-Derfor ønsker SV at det skal utarbeides en plan for å markedsføre Røros som en attraktiv bokommune, ikke bare som et flott sted å besøke.

-Derfor ønsker vi at det skal utarbeides en plan for å doble antall lærlinger i kommunen.

-Derfor ønsker vi å få bort ufrivillig deltid i kommunal sektor. Ingen nyutdannet sykepleier flytter til Røros for å ta en 40 % stilling.

-Derfor ønsker vi å bruke ressurser på en kraftig og konkret rullering av Næringsplanen. Legger vi ikke til rette for nye arbeidsplasser, lykkes vi i ikke med noe tilflyttingsprosjekt. Skulle denne rulleringen konkludere med at vi igjen skal ha egen næringssjef, skal det prioriteres i revidering av budsjettet i 2017. SV ønsker at Røros skal bli kjent som Gründerstaden, et sted hvor vi tar i mot nyskapende mennesker med åpne armer.

-Derfor ønsker vi å la investeringsmidler til å utrede et bibliotek i sentrum stå, dette er et spennende byutviklingsprosjekt.

-Derfor jobber Røros SV hardt i det pågående arbeidet med Sentrumsplanen for å gjøre Røros sentrum til et attraktivt og levende boområde igjen, ved strengt å se på boplikten, og å ta bort unntaket fra boplikt ved arv. Vi kan ikke leve med at det største boligområdet vi har i stadig eskalerende grad inneholder flere og flere feriehus.

For Røros er en by, og vi ynder å kalle oss «Den lille rare byen på fjellet». Har vi ikke byfokus i de nærmeste åra, kan sentrum fort bli «Det lille rare museet på fjellet». Og det ønsker ikke SV.

Det å utvikle et mere differensiert omsorgstilbud er som nevnt et av tre hovedsatsningsområder.

-Derfor er SV ekstremt glad for at det i investeringsbudsjettet er satt av midler til å sette spaden i jorda for bygging av de hardt etterlengtede omsorgsboligene vi trenger. Og som SV utålmodig har etterspurt i flere år. Det vil faktisk gi både et bedre tilbud til de eldre, og bli rimeligere for kommunen.

Men i mellomtiden er presset på hjemmetjenesten svært høyt.

-Derfor har vi med et punkt hvor det pekes på fortsatt å ha et spesielt fokus på denne sektoren når budsjettet revideres i 2017.

Klimautviklingen påvirker økonomien. Prisen på skader og nye utfordringer grunnet et våtere, varmere og villere klima er vanvittig mye høyere enn det det koster å stoppe denne utviklingen. Også for Røros Kommune. Her må vi tenke langsiktig økonomi.

-Derfor vil SV ha et offensivt fokus på Klima- og Miljøplanen når rulleringen av den starter opp i januar 2017. Røros er Norges Kulturhovedstad, og vi kan vel kalle oss Norges lokalmathovedstad uten å rødme. Røros SV vil jobbe for at vi også skal kunne smykke oss med tittelen Norges Klima- og miljøhovedstad. Det hadde vært fantastisk!

-Fordi dette også er næringsarbeid. De neste åra vil Norges evne til å omstille seg til et lavutslippssamfunn, og å skape nye grønne arbeidsplasser, være nøkkelen for om vi klarer å beholde vår velferd. Og her har jo kommunene en helt essensiell rolle. Det vil i 2017 komme en klimalov som forhåpentligvis vil stille høye klimakrav til kommunene. SV ser gjerne at Plan og bygningsloven blir et klimaverktøy, og at alt vi vedtar skal ha et klimaaspekt i seg. Klima reddes ikke av noen der «ute et sted». Vi skylder faktisk den oppvoksende slekt å ta vårt lokale ansvar for å bevare kloden som et hyggelig sted å bo.

Og så vil jeg si at jeg er stolt over kommunens holdning om å ta i mot det antall flyktninger IMDI ber oss om. Det betyr enormt mye for dem det konkret gjelder. Dette er realpolitikk for de vi bosetter, og ikke symbolpolitikk som noen ynder å kalle det. Og i tillegg skaper denne politikken arbeidsplasser i kommunen.

Det budsjettet som foreligger er godt, de stramme rammene tatt i betraktning. Og så blir det ennå litt bedre hvis de framlagte forslagene fra Ap, SV og Røroslista blir vedtatt.

Bjørn Salvesen

Gruppeleder Røros SV

Siste nytt i Leserbrev Vis flere

Røros SV: Naturen er for alle

Røros SV: Naturen er for alle

SV ønsker å grunnlovsfeste allemannsretten.

Vil ha ny Mathall i Trondheim

Vil ha ny Mathall i Trondheim

Pensjonistpartiet foreslår kjelleren i Byhaven som lokale.

– Hold stien åpen, ta med greinsaks og klipp en busk

– Hold stien åpen, ta med greinsaks og klipp en busk

– Det er rett og slett vi som bruker stien som må holde den åpen, skriver Gro-Anita Mortensen i et leserinnlegg.

MDG Røros vil forskyve kantslåtten til senere på høsten

Leserinnlegg:

MDG Røros vil forskyve kantslåtten til senere på høsten

MDG Røros ønsker at det blir slutt på giftsprøyting langs jernbaneskinnene, og at kantslåtten langs veiene forskyves til senere på høsten slik at blomstene og biene får gjort jobben sin. Det skriver Hanne Feragen fra MDG Røros i et leserinnlegg.

Støtter satsing på et  grunnleggende tilbud innen allsidig jordbruk

Støtter satsing på et grunnleggende tilbud innen allsidig jordbruk

Regionrådet for Fjellregionen med høringsuttalelse vedrørende fremtidens utdanningsbehov innen landbruket.

- Tilsløring frå Høgre om passkutt

Leserinnlegg:

- Tilsløring frå Høgre om passkutt

- Det er ei tilsløring av verkelegheita ulike stortingsrepresentantar frå Høgre driv med når dei påstår at det ikkje er mogleg å utstede sikre norske pass utan å sentralisere passtilbodet, skriver Jenny Klinge, justispolitisk talskvinne i Senterpartiet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...