LESERBREV: - Makan til vås skal man lete lenge etter

LESERBREV: - Makan til vås skal man lete lenge etter

Kommentar av Bjørn Tore Hindklev, ansvarlig redaktør i Fjell-Ljom

Fjell-Ljoms redaktør Bjørn Tore Hindklev slår tilbake mot Rørosnytt

Skivebom i bloggsfæren

Rørosnytt konkluderer i en "nyhetsartikkel" om offentlighetsloven at Fjell-Ljom «lager saker som fremmer mindre åpenhet». Makan til vås skal man lete lenge etter - i en artikkel som blander nyhetsstoff og kommentar - og bryter Vær Varsomplakaten på flere punkter. Det blir like lettvint som å si at Rørosnytt lager saker som fremmer dårliger norsk, fordi enkeltartikler krydres av skrivefeil.

Rørosnytt åpner artikkelen med setningen «arkivsjef i Røros kommune gjorde trolig ingen feil da hun ga

Rørosnytt innsyn i UDIs rapport». Arkivsjef i kommunen svarte Fjell-Ljom på spørsmål om offentliggjøringen: «Vi har gjort en feil».

Hvem som vet best, arkivsjefen som innrømmer feil, eller Rørosnytt som mener at arkivsjefen «trolig ikke gjorde feil», kan man jo lure på. Rørosnytts artikkel inneholder ikke sitater fra arkivsjefen, ikke sitater fra Fjell-Ljom om hvordan saken kom frem og den mangler også sitater fra UDI.

Solid kildekritikk der i gården altså, og alt for å forsvare at Rørosnytt har fått innsyn? Bare så det er helt klart, Fjell-Ljom kritiserte ikke Rørosnytt for offentliggjøringen, vi stilte spørsmål til kommunen om offentliggjøringen, da UDI ga oss klart svar om at rapporten var unntatt offentlighet.

Å peke på at Fjell-Ljom lager saker som fremmer mindre åpenhet er ihvertfall tatt helt ut av sammhengen og en skikkelig skivebom. At UDI har unntatt et dokument fra offentligheten, fordi tiltakshaver skal ha svarrett før saken blir endelig, er ikke uvanlig. At den blir offentliggjort i postlista til Røros kommune er ingen stor skandale, og Rørosnytt har fremdeles ingen skyld i det hele. Men påstanden om at Fjell-Ljom skulle jobbe for mindre offentlighet med denne saken er så urimelig og tatt ut av sammenheng at det virkelig er underlig at en nyhetskanal som opererer med en redaktør kan sette den på trykk.

Hvis Fjell-Ljom skulle la være å stille spørsmål om hvorfor Røros kommune har gjort saken offentlig, når vi fikk beskjed fra UDI om at den var unntatt offentlighet, da hadde vi virkelig ikke gjort jobben vår.

Og hvis Rørosnytt mener at Fjell-Ljom jobber for mindre åpenhet ved å stille spørsmål ved saksgangen i Røros kommune, da har desverre skribenten (saken er for sikkerhets skyld ikke signert) større problemer med virkelighetsforståelsen enn artikkelen tyder på.

For et slikt usaklig angrep på en konkurrent fremmer ikke akkurat pressens anseelse, og er desverre slett pressearbeide. Hør bare:

- At Rørosnytt fremmer slike påstander om en konkurrent uten å tilby tilsvar er brudd på Vær varsom-plakaten 4.14: De som utsettes for sterke beskyldninger skal (...) ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. At Fjell-Ljom jobber for mindre åpenhet er en ganske sterk beskyldning, sjøl om den faller på sin egen urimelighet.

- I tillegg inneholder saken både nyhetselementer og kommentarelementer, uten at dette er klargjort (Brudd på Vær varsom-plakaten 4.2).

- Overskriften «Offentlighetstabbe i Fjell-Ljom» er også brudd på Vær varsomplakaten 4.4 som sier at overskrifter ikke skal gå lenger enn det er dekning for i teksten. Og teksten sier ingen ting om at Fjell-Ljom har begått en offentlighetstabbe. Det er det i såfall UDI som har gjort, sjøl om Rørosnytt desperat prøver å vri det over på Fjell-Ljom.

- Vi kan slenge på Vær Varsomplakatens 4.15, som sier at de som er blitt utsatt for angrep skal snarest mulig få adgang til tilsvar. Vi har ikke blitt forespurt om tilsvar, verken før eller etter offentliggjøring av Rørosnytt sin sak.

For å gjøre det helt klart, om en eller annen reporter fremdeles skulle ha vanskelig for det: Fjell-Ljom har ikke kritisert at dokumentet ble offentlig eller at noen har skrevet om dokumentet.  Vi har spurt kommunen hvorfor det ble offentliggjort, all den tid UDI påpekte at dokumentet var unntatt offentlighet. Vi har altså gjort den jobben vi er satt til å gjøre.

Hvis Rørosnytt har lyst til å angripe noen i denne saken så anbefaler vi å prøve seg på UDI i stedet for Fjell-Ljom. Det er UDI som har unntatt raporten fra offentliggjøring, ikke Fjell-Ljom.

Fjell-Ljom har bare gjort jobben sin, vi kan referere til Vær Varsomplakaten (1.4) her også, etter som noen tydeligvis trenger å lese den: det er pressens rett å informere om det som skjer i samfunnet og avdekke kritikkverdige forhold.

Hvis offentliggjøring av et dokument som er unntatt offentliggjøring ikke er noe vi må se på som kritikkverdig, og derfor stille spørmål til kommunen om det, da er jeg spent på hva Røronytt mener vi burde skrive om. At andre medier IKKE har gjort en feil blir aldri en nyhetssak, sjøl om man prøver aldri så hardt.

Skal man drive etter Vær Varsom-plakaten får man gjøre det, hvis ikke driver man per definisjon i bloggsfæren. Også får man heller være ærlig om det, og ikke late som om man driver etter pressens regelverk. Før man angriper andre kan det lønne seg og se på sine egne saker, både i forhold til den ene og den andre paragrafen i Vær Varsom-plakaten og presseetikk generelt. Der kan det nemlig være mye å lære for noen og enhver. For avslutte på samme vis som Rørosnytt, men en mer reel vinkling: det er uvanlig at norske medieaktører lager saker som bommer så til de grader på blinken.

Siste nytt i Leserbrev

- Nei til privatisering av kommunale veger
  • Leserbrev

Velforeninga i Molia i Selbu er kritisk til forslaget om privatisering av kommunale veger. -Å legge slike oppgaver på privatpersoner gjør at vi ikke kan kvalitetssikre vegene våre. Veglag kan bli driftet ulikt, med ulik vegstandard som resultat, skriver velforeninga i en høringsuttalelse. Denne ek...

Røros som ja- eller nei-kommune
  • Leserbrev

– Røros skal være en ja-kommune. Røros AP, SV og RL stemte nei til å være en ja-Kommune. SP stemte ja, skriver Mona W Slettum (H) og Gard Erik Sandbakken (V) i dette leserbrevet.

- En oppfordring på vegne av jordvernet
  • Leserbrev

- Senterungdommen blir svært bekymret når vi ser nedbyggingshastigheten i og rundt Trondheim, og er tvilsomme til om dette er en sunn samfunnsutvikling, skriver Vegard Frøseth Fenes, Organisatorisk nestleder i Trøndelag Senterungdom i dette leserbrevet.

 
Når kommer ladestasjonene?
  • Leserbrev

Hvor blir det av ladestasjoner for elbiler i Fjellregionen, spør Roald Evensen i dette leserbrevet.

- Helgesen må avklare
  • Leserbrev

- Helgesen må snarest avklare vinterens ulvejakt i ulvesonen, skriver Norges Jeger- og Fiskerforbund i dette leserbrevet.

E.coli-bakterier i Enan
  • Leserbrev

Svenska Turistföreningen (STF) kommenterer STV Jämtlands innslag om E.coli-bakterier i elva Enan.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE