LESERINNLEGG: Rause bortforklaringer fra sakens kjerne

 

Redaktør i Fjell-Ljom, Bjørn Tore Hindklev svarer Torer Østby i Rørosnytt

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Redaktør i Fjell-Ljom, Bjørn Tore Hindklev svarer Torer Østby i Rørosnytt:

Det er ikke enkelt å diskutere fag og presseetikk når debattmotstanderen har svart belte i bortforklaringer og bygging av stråmenn.

Rørosnytt kan mene at UDI sin tolking av offentlighetsloven er feil. Men Rørosnytt kan ikke skylde på Fjell-Ljom for det. Rørosnytt kan mene at arkivjefen i Røros kommune ikke skulle innrømme å ha gjort en feil, men arkivsjefen innrømte altså å ha gjort feil. Man kan vanskelig se at Fjell-Ljom skal klandres for det heller.

Rørosnytt mener at Fjell-Ljom tar på seg offerrollen når vi sier fra om klare brudd på Vær Varsom-plakaten. Og byggingen av stråmenn for å underbygge at Rørosnytt sjøl ikke har gjort feil ved å nekte tilsvarsrett fortsetter:

- Grunnløse beskyldninger kaller Rørosnytt det som er rene sitater og en forklaring om saksgangen fra arkivsjef i Røros kommune.

- Tilstanden ved Moan gård og svakt kunnskapsnivå om offentligheten er neste stråmann som bygges av Rørosnytt. Fremdeles handlet Fjell-Ljom sin sak KUN om offentliggjøringen av et dokument som UDI hadde unntatt offentlighet. Ikke dybden i offentlighetsloven eller viktigheten av Moan gård.

- Rørosnytt hevder videre at artikkelen ikke er et angrep på Fjell-Ljom, men ren folkeopplysning. Det er kanskje folkeopplysning også, men ordrette angrep på Fjell-Ljom i teksten er faktisk ensbetydende med angrep.

- Neste stråmann er å bygge opp Rørosnytt som raus ved å skryte av Fjell-Ljom. Vi kan godt skryte av Rørosnytt vi også, for den gode jobben de gjør, for det har vi skrevet om før også. Men i denne saken handlet det altså KUN om at Fjell-Ljom ikke fikk tilsvarsrett i en sak med alvorlige beskyldninger. Det bør også Rørosnytt innse.

Rørosnytt kan mene at det ikke er raust av Fjell-Ljom å IKKE se gjennom fingrene med at  Rørosnytt bryter flere paragrafer i Vær Varsom-plakaten i et angrep på en konkurrent. Men når vi - uten å få tilsvarsrett - blir beskyldt for å arbeide for mindre åpenhet i samfunnet, er det vår plikt å si ifra. Og det er Rørosnytt sin plikt å la oss få svare på beskyldningene.

Og nei, vi har ikke behov for å sende Rørosnytt til PFU, sjøl om vi er ganske sikker på at brudd på tilsvarsretten i en slik sak er synonymt med felling.

Vi har behov for at Rørosnytt IKKE bryter tilsvarsrett og andre paragrafer i Vær Varsom-plakaten. Ikke når det gjelder oss, og ikke når det gjelder andre. Dette har med respekt for faget å gjøre, det har med respekt for sine konkurrenter og det har framfor alt med respekt for leserne våre å gjøre.

Og det er viktig at vi som skal drive medier etter Vær Varsom-plakaten og normal presseetikk faktisk har respekt for det. Hvis ikke så ender man opp med en blogg, og det er unødvendig når det er så lite som skal til for å følge regelverket man påberoper seg å styre etter som en seriøs aktør i mediebildet.

Godt nytt medieår.

Bjørn Tore Hindklev

Siste nytt i Leserbrev

Kulturminnefondet feirer 15 år
  • Leserbrev

Har gjennomført over 4000 tiltak.

Sammen mot nedklassifisering av kommunale veger i boligfelt
  • Leserbrev

- Det bør være i kommunens interesse å skape bolyst, for å kunne ha positiv befolkningsvekst. Da er det viktig å være en attraktiv kommune for innflyttere, samt at man klarer å beholde de som allerede har valgt å bosette seg i Selbu kommune, skriver flere velforeninger i et felles leserbrev.

- Beste siden røykeloven
  • Leserbrev

- Stortingets vedtak om å innføre én time daglig fysisk aktivitet i grunnskolen, er det viktigste folkehelsetiltaket i Norge siden røykeloven, skriver Erling Lae, styreleder i Norsk Friluftsliv i denne kronikken.

 
Stakkars Postman Pat

Lorns Olav Skjemstad fra Røros tur og løypeforening slår i dette leserbrevet et slag for bedre merking av postkasser.

- Kjøp julematen lokalt
  • Leserbrev

- Handler du julematen på den lokale butikken oppnår du tre ting på en gang – selv uten å kjøpe kinderegg, skriver Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i dette leserinnlegget.

- Nei til privatisering av kommunale veger
  • Leserbrev

Velforeninga i Molia i Selbu er kritisk til forslaget om privatisering av kommunale veger. -Å legge slike oppgaver på privatpersoner gjør at vi ikke kan kvalitetssikre vegene våre. Veglag kan bli driftet ulikt, med ulik vegstandard som resultat, skriver velforeninga i en høringsuttalelse. Denne ek...

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE