Snømørkt i sommersol

SNØMØRKT ble spilt som konsertversjon i Bruket kulturhus i Malvik med Elisabeth Matheson og Øyvind Farmen på scenen. FOTO: Maiken Gjærevold

Selv om temperaturen på utsiden av Bruket kulturhus oversteg den trønderske grensen for å bruke shorts, tok mange turen inn for å se den gripende forestillingen.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Snømørkt i sommersol
Hør intervju med Elisabeth Matheson og med kultursjef i Malvik, Arve Renå.

Mandag ble forestillinga Snømørkt, historia om Morset-familien, framført i Bruket Kulturhus i Hommelvika. Denne gangen fikk tilskuerne se forestillingen i en ny drakt, nemlig som monolog fremført av Elisabeth Matheson i rollen som Marit Morset og med akkompagnement av Øivind Farmen på trekkspill.

Spekefjøla

Det er på en måte spekefjøla publikum nå får, hvis vi tar utgangspunkt i Alf Prøysens ”Lillebrors vise”. Han startet med et skrivebord, og så ble det bare mindre og mindre. Nå er det bare Øivind Farmen og meg igjen, og vi var så mange, sier Matheson.

Spekefjøl eller skrivebord, budskapet i forestillingen er den samme. Peder Morsets ord om medmenneskelighet er viktig å formidle, mener Matheson, som også sier at selv om hun står tilnærmet alene på scenen så føles det slett ikke ensomt ut.

- Jeg har musikken til Øivind å være i, det blir på en måte landskapet å være i. Når Øivind drar på i det vi kaller steinbyggersanctus, så ser jeg for meg alle sju guttene fra skuespillet, jeg. De er liksom sammen med meg, sier Matheson.

Dagsaktuelt tema

Historien om Morset-familien som ofret så mye i motstandskampen mot fremmede makter vil mest sannsynlig aldri gå ut på dato. Utflytta selbygg Arve Renå er kultursjef i Malvik kommune og mener temaet er dagsaktuelt.

- "Og tok de enn vårt liv” er barnelærdom, og i heimevernet hadde vi faktisk besøk av Tormod Morset to ganger som fortalte om kurervirksomheten som han drev med, sier Renå.

- En tidligere arbeidskollega var flyktning fra Bosnia og Hercegovina. Da han hørte historien, sa han at han faktisk hadde opplevd det samme. Så det at mange i Europa lever i frykt og opplever dette her, det tror jeg gjør at det er ekstra viktig å ikke glemme dette, avslutter Renå.

Siste nytt i Kultur

Charity-run for barnekreftsaken
  • Kultur

Søndag starter kjøreklubben Dirty Vikings motorene og cruiser avsted på et løp til inntekt for barnekreftforeningen i Trøndelag.

Floka!
  • Fredagsfloka

Vikinger, pilegrimer og sommertemperaturer i lystig passiar.

Erland Haugen ute med ny sommerlåt

Tidligere Norske talenter- og X Factor-deltaker Erland Haugen fra Røros er ute med ny musikk, for første gang på sju år.

 
Internasjonal suksess for Jentene på tunet
  • Lokalmat

Denne uka gikk den skandinaviske finalen av "International Chocolate Awards 2018" av stabelen i København, og Iris Yvonne Martinsen-Aune stakk av med sølvmedaljen for sin sjokoladebit "Northern Lights- A taste of heaven".

Kunstkurs for barn
  • Kultur

I sommer blir det arrangert kunstkurs for barn i Selbu og på Stjørdal.

Hjertemarsjen 2018
  • Sport

Arrangeres for 6. gang på Røros.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE