Vil frede Finnegården

Røros kommunestyre støtter fredning av Finnegården. Foto: Nils Kåre Nesvold.

Røros kommunestyre slutter seg til forslaget om å frede Finnegården, vognbu på Øra og setereiendommen Litjtrøa på Sundet i Røros.

Tekst:

Publisert:

Nea Radio
Nea Radio

Røros kommunestyre slutter seg enstemmig til forslaget om å frede Finnegården, vognbu på Øra og setereiendommen Litjtrøa på Sundet i Røros.

Eiendommene foreslås fredet med hjemmel i loven om kulturminner.  Bakgrunnen for fredningssaken er at Røros kommune fattet vedtak om midlertidig fredning av Finnegarden i 2012 i forbindelse med et eierskifte av firmaet J. Engzelius & Søn AS. Som en følge av dette startet Sør-Trøndelag fylkeskommune arbeidet med fredningssak av de aktuelle eiendommene.

- Formålet med fredningen er å bevare et kulturhistorisk svært interessant eksempel pa liv og virke til et av Røros bergstads største handelshus. Handelshuset J. Engzelius & Søn AS er det eldste handelshuset pa Røros, og familien var blant de mest sentrale «storingene» pa Røros fra første halvdel av 1800-tallet til langt ut pa 1900-tallet. Fredningen skal sikre vesentlige deler av handelshusets eiendommer i og omkring Røros bergstad, med bolig og bygardsfunksjoner i selve bergstaden, samt et av deres landsteder pa Sundet, like nordvest for bergstaden. Gardsanlegget i Bergmannsgata er en av de største og mest komplette «storingsgardene» i bergstaden, heter det blant annet i saksutredningen.

Siste nytt i Kultur

Gnistrende Queen-konsert
  • Kultur

Det var stor stemning i Selbu ungdomsskoles gymsal da 8.trinn slo til med intet mindre enn en solid hitparade med låter av Queen.

Kjempet med spiseforstyrrelser

- Det er på tide å fokusere på at også menn rammes av spiseforstyrrelser, mener filmskaper, blogger og realitydeltaker Joakim Kleven (25)

Lystige Litjlånkerevyen
  • Kultur

Onsdag var det premiere på Litjlånkerevyen og ungene, de leverte så det sang!

 
Nylansering av Stjørdalsbryggeriet
  • Kultur

De har vunnet mengder av priser for ølet sitt, men nå starter de på scratch. Stjørdalsbryggeriet gjennoppstår som STOLT Bryggeri!

Anbefaler krim til påske
  • Boktipset

Bibliotekar har med seg boka «Harpiks» i ukas boktips.

Skal lage liv i Bergmannsgata

«Levd liv i Bergmannsgata gjennom 350 år» er valgt som tema for kunstprosjektet NåDa, som skal gjennomføres på Røros fra april til neste sommer.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE