Vil frede Finnegården

Vil frede Finnegården

Røros kommunestyre støtter fredning av Finnegården. Foto: Nils Kåre Nesvold.

Røros kommunestyre slutter seg til forslaget om å frede Finnegården, vognbu på Øra og setereiendommen Litjtrøa på Sundet i Røros.

Røros kommunestyre slutter seg enstemmig til forslaget om å frede Finnegården, vognbu på Øra og setereiendommen Litjtrøa på Sundet i Røros.

Eiendommene foreslås fredet med hjemmel i loven om kulturminner.  Bakgrunnen for fredningssaken er at Røros kommune fattet vedtak om midlertidig fredning av Finnegarden i 2012 i forbindelse med et eierskifte av firmaet J. Engzelius & Søn AS. Som en følge av dette startet Sør-Trøndelag fylkeskommune arbeidet med fredningssak av de aktuelle eiendommene.

- Formålet med fredningen er å bevare et kulturhistorisk svært interessant eksempel pa liv og virke til et av Røros bergstads største handelshus. Handelshuset J. Engzelius & Søn AS er det eldste handelshuset pa Røros, og familien var blant de mest sentrale «storingene» pa Røros fra første halvdel av 1800-tallet til langt ut pa 1900-tallet. Fredningen skal sikre vesentlige deler av handelshusets eiendommer i og omkring Røros bergstad, med bolig og bygardsfunksjoner i selve bergstaden, samt et av deres landsteder pa Sundet, like nordvest for bergstaden. Gardsanlegget i Bergmannsgata er en av de største og mest komplette «storingsgardene» i bergstaden, heter det blant annet i saksutredningen.

Siste nytt i Kultur

Geir Digernes minnepris til Vegard Lien Bjerkan
  • Kultur

Vegard Lien Bjerkan trodde han skulle i møte om jazzfestivalen da han ankom Scandic Nidelven fredag ettermiddag. Det var noe helt annet Ernst Wiggo Sandbakk hadde i tankene.

Olavsfestdagene får mest
  • Kultur

Olavsfestdagene i Trondheim stikker av med mesteparten av festivalstøtten til Trøndelag neste år. Sør-Trøndelag fikk 90 prosent av festivaltilskuddet i Trøndelag da Kulturrådet tildelte midler torsdag.

Statsskog finansierer utedo ved Fjellkirka på Røros
  • Nyheter

Gir av potten "Midtnorske Friluftstiltak".

 
Nissen som mista trua på seg sjøl
  • Kultur

Under julemarkedet i fjor satte Åsmund Lockert Rohde og Karianne Somerro opp skuespillet "Nissen som mista trua på seg sjøl" i år er de igjen klare for å gi julestemning til folket.

Ukas boktips
  • Kultur

"Her hos de levende" av Levi Henriksen er ukas boktips fra bibliotekar Sigrun Selboe.

Knall konsert med Henrik i Selbu kirke
  • Kultur

17- åringen Henrik Fuglem fra Selbustrand leverte en knallkonsert for en fullsatt Selbu kirke tirsdag kveld.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE