Vil frede Finnegården

Vil frede Finnegården

Røros kommunestyre støtter fredning av Finnegården. Foto: Nils Kåre Nesvold.

Røros kommunestyre slutter seg til forslaget om å frede Finnegården, vognbu på Øra og setereiendommen Litjtrøa på Sundet i Røros.

Røros kommunestyre slutter seg enstemmig til forslaget om å frede Finnegården, vognbu på Øra og setereiendommen Litjtrøa på Sundet i Røros.

Eiendommene foreslås fredet med hjemmel i loven om kulturminner.  Bakgrunnen for fredningssaken er at Røros kommune fattet vedtak om midlertidig fredning av Finnegarden i 2012 i forbindelse med et eierskifte av firmaet J. Engzelius & Søn AS. Som en følge av dette startet Sør-Trøndelag fylkeskommune arbeidet med fredningssak av de aktuelle eiendommene.

- Formålet med fredningen er å bevare et kulturhistorisk svært interessant eksempel pa liv og virke til et av Røros bergstads største handelshus. Handelshuset J. Engzelius & Søn AS er det eldste handelshuset pa Røros, og familien var blant de mest sentrale «storingene» pa Røros fra første halvdel av 1800-tallet til langt ut pa 1900-tallet. Fredningen skal sikre vesentlige deler av handelshusets eiendommer i og omkring Røros bergstad, med bolig og bygardsfunksjoner i selve bergstaden, samt et av deres landsteder pa Sundet, like nordvest for bergstaden. Gardsanlegget i Bergmannsgata er en av de største og mest komplette «storingsgardene» i bergstaden, heter det blant annet i saksutredningen.

Siste nytt i Kultur

Kinohelga
  • Kultur

Selvsagt er det grøsserpremiere fredag 13.

Snorre blir Niklas
  • Nyheter

Tilbake til Elden etter American Idiot i København.

Boktipset
  • Kultur

Boka «Arv og miljø» av Vigdis Hjort er dagens boktips fra bibliotekar Sigrun Selboe.

 
Historier om Velferden ombord i Handelsflåten
  • Nyheter

Roald Evensen med ny bok.

Uka på Storstuggu
  • Kultur

Fredag kommer John Pål Inderberg trio til Storstuggu. Så går det slag i slag.

Søker skuespillere
  • Kultur

Elden skal ha audition på flere roller.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse