Vil frede Finnegården

Vil frede Finnegården

Røros kommunestyre støtter fredning av Finnegården. Foto: Nils Kåre Nesvold.

Røros kommunestyre slutter seg til forslaget om å frede Finnegården, vognbu på Øra og setereiendommen Litjtrøa på Sundet i Røros.

Røros kommunestyre slutter seg enstemmig til forslaget om å frede Finnegården, vognbu på Øra og setereiendommen Litjtrøa på Sundet i Røros.

Eiendommene foreslås fredet med hjemmel i loven om kulturminner.  Bakgrunnen for fredningssaken er at Røros kommune fattet vedtak om midlertidig fredning av Finnegarden i 2012 i forbindelse med et eierskifte av firmaet J. Engzelius & Søn AS. Som en følge av dette startet Sør-Trøndelag fylkeskommune arbeidet med fredningssak av de aktuelle eiendommene.

- Formålet med fredningen er å bevare et kulturhistorisk svært interessant eksempel pa liv og virke til et av Røros bergstads største handelshus. Handelshuset J. Engzelius & Søn AS er det eldste handelshuset pa Røros, og familien var blant de mest sentrale «storingene» pa Røros fra første halvdel av 1800-tallet til langt ut pa 1900-tallet. Fredningen skal sikre vesentlige deler av handelshusets eiendommer i og omkring Røros bergstad, med bolig og bygardsfunksjoner i selve bergstaden, samt et av deres landsteder pa Sundet, like nordvest for bergstaden. Gardsanlegget i Bergmannsgata er en av de største og mest komplette «storingsgardene» i bergstaden, heter det blant annet i saksutredningen.

Siste nytt i Kultur

Nominert til nordisk matpris
  • Nyheter

Neste torsdag kan Røros bli kåret til Nordens Matdestinasjon.

Musikalsk standupshow på Granby gård
  • Kultur

Torsdag kveld kommer Sturla Berg Johansen til Selbu og Granby gård for å ha et musikalsk standupshow.

Selbu bygdemuseum

I sommer besøker vi hver uke et av de mange rommene i Selbu bygdemuseum.

 
Gleder seg til å gyve løs på Elden
  • Kultur

Har aldri jobbet med historisk musikkspill tidligere.

Sjef for næringshagen med mange drømmer
  • Sommergjesten

Daglig leder i Rørosregionen Næringshage, Sigrid Jansen er dagens sommergjest i Nea Radio.

Trump-kveld på Granby gård
  • Nyheter

Onsdag kveld kommer professor og USA ekspert Ole Moen til Selbu. Han skal snakke om dagens sittende amerikanske president Donald Trump.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse