- Kan sette en stopper for arbeidet med Falkbergetsenter

Prosjektleder i Falkbergets Hus, Hilde Bergebakken, er skuffet over at kommunestyret torsdag kveld utsatte biblioteksaken. Foto: Nils Kåre Nesvold.

- Et kommunestyrevedtak kan fort sette en stopper for arbeidet med å få til et aktivt Falkbergetsenter. Det sier prosjektleder for Falkbergets Hus, Hilde Bergebakken.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Et kommunestyrevedtak kan fort sette en stopper for arbeidet med å få til et aktivt Falkbergetsenter. Det sier prosjektleder for Falkbergets Hus, Hilde Bergebakken.

Røros kommunestyre vedtok torsdag kveld med 20 mot 7 stemmer å utsette saken om å sette av penger for å lage et forprosjekt for bygging av et framtidig bibliotek.

En prosjektgruppe la i juni fram planer for Falkbergets Hus som skal bygges i Røros sentrum i tilknytning til et nytt folkebibliotek. Prosjektgruppa har hatt som mål at et Falkbergets Hus skal stå ferdig om tre år på 140-årsdagen for Johan Falkbergets fødselsdag.

- Nå har vi en lenger vei å gå, og det kan ende med at vi legger ned grunnsteinen den dagen, sier Bergebakken.

- Hvis saken i kommunestyret skulle handle om Falkbergets Hus, skulle jeg ønske at kommunestyret hadde fått en presentasjon på forhånd. Det er tydelig at Reidun Roland, som foreslo å utsette biblioteksaken, ikke har satt seg  inn i hva forprosjektet har utredet og foreslått. Og det er beklagelig at kommunestyret utsatte saken om å sette av penger for å lage et forprosjekt for bygging av et framtidig bibliotek, sier Bergebakken:

I et notat til Nea Radio skriver Bergebakken følgende:

Hvis saken i kveld skulle handle om Falkbergets Hus, skulle jeg ønske at kommunestyret hadde fått en presentasjon på forhånd. Det er tydelig at Roland ikke har satt seg inn i hva forprosjektet for Falkbergets Hus har utredet og foreslått.  Røros formannskap ble gitt en foreløpig orientering før rapporten ble presentert, og vi venter på å få slippe til med en orientering for formannskapet og kommunestyre. I tillegg til rapporten foreligger det en rapport fra advokatfirma som bør presenteres. Vi hadde blitt fortalt at Røros kommune ønsket å sette i gang igjen saken om bibliotek før politikerne fikk en grundig presentasjon av forprosjektet. Falkbergets Hus er spilt inn til kommunens kulturplan, og skal etter hva vi har forstått komme opp i den forbindelse.

1. Et Falkbergets Hus er ikke et kommunalt hus og det innebærer at vi ikke har foreslått noen kommunal investering. Vi har foreslått et kommunalt driftstilskudd på 4% som vil kunne utløse 57% midler fra fylke og stat, basert på hvordan forfattersenter i resten av landet er bygget opp.

2. Vi har foreslått en mulig samlokalisering med folkebiblioteket på bakgrunn av Røros kommunestyre sitt vedtak fra 2013. Og det kan være fornuftig på mange vis at kommunen leier arealer til folkebibliotek og vi leier arealer til et Falkbergetssenter i samme hus. Både fordi vi kan effektivisere drift på begge hold, og få til et moderne og aktivt litteratursenter som Røros trenger. Kanskje kan også noen av funksjonene eller fellesområdene i Falkbergets Hus gjøre at kommunen kommer bedre ut enn de vil gjøre på egenhånd.

3. Vi ser at vi har kommet lengre i vår planlegging enn kommunen, og derfor imøteser vi en prosess der kommunen planlegger sitt framtidige bibliotek.  Samtidig stiller vi oss til rådighet for å delta i samtalene slik at planene blir best mulig for alle parter. Og om kommunen ønsker å bygge et bibliotek istedenfor å leie som kommunen gjør i dag, er det selvsagt opp til kommunen. Det er kommunen som skal beslutte vedrørende bibliotek og ikke vi.

4. Uten kommunens støtte blir det ikke noe Falkbergets Hus, og da må kommunen bære alle utgiftene til et folkebibliotek helt alene. Et bibliotek som blir mindre innholdsrikt og attraktivt enn med en samlokalisering.

Det er vi har momentum for å få store bidrag fra storsamfunnet og private sponsorer og stiftelser til å realisere et Falkbergets Hus på Røros.  Et kommunestyrevedtak kan fort sette en stopper for arbeidet med å få til et aktivt Falkbergetsenter. Har Røros så god råd at man kan takke nei til slike private initiativ og dermed muligheten en stor verdiskaping? Det er mange rikspolitikere og gode medspillere som jobber for at vi skal få realisert et nasjonalt Falkbergetsenter på Røros.  Det vi ber om er at også politikerne i Røros setter seg ned og lytter med åpent sinn, slik at de ikke uforvarende sier nei til noe som blir kjempefint både for næringsliv, folk som bor her og alle besøkende tilreisende og skoleklasser.

Vi kommer mer enn gjerne til alle partier og presenterer planene.

Siste nytt i Kultur Vis flere

Sirkuset er over for denne gang

Sirkuset er over for denne gang

Over 300 mennesker i en alder fra tre uker til 90, koste seg på Sveian under årets sommerfest.

Sirkusteltet er på plass!

Sirkusteltet er på plass!

Lørdag er det igjen klart for Sommerfest på Sveian i Hommelvik, Norges kanskje best bevarte festivalhemmelighet - enn så lenge.

Sommergjesten: Hilde Kirkvold

Sommergjesten: Hilde Kirkvold

Hilde Kirkvold, ved Kirkvollen Pilegrimsgård i Tydal, er dagens sommergjest i Nea Radio.

Andreas mener noe om sommer

Andreas mener noe om sommer

Annenhver torsdag deler Andreas Vigen (27) det han har på hjertet med Nea Radios lyttere. I dag mener Andreas noe om sommer.

Ny barnebok ute

Ny barnebok ute

Elin Holten debuterer som bokillustratør

Birgit Strømsnes har skrevet barnebok og Elin Holten har illustrert den. "Besta sitt loft" har blitt virkelighet.

Ingvild Kjerkol er dagens sommergjest

Ingvild Kjerkol er dagens sommergjest

Trump, #metoo og sommerstemning, Ingvil Kjerkol er dagens sommergjest.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...