- Kan sette en stopper for arbeidet med Falkbergetsenter

- Kan sette en stopper for arbeidet med Falkbergetsenter

Prosjektleder i Falkbergets Hus, Hilde Bergebakken, er skuffet over at kommunestyret torsdag kveld utsatte biblioteksaken. Foto: Nils Kåre Nesvold.

- Et kommunestyrevedtak kan fort sette en stopper for arbeidet med å få til et aktivt Falkbergetsenter. Det sier prosjektleder for Falkbergets Hus, Hilde Bergebakken.

- Et kommunestyrevedtak kan fort sette en stopper for arbeidet med å få til et aktivt Falkbergetsenter. Det sier prosjektleder for Falkbergets Hus, Hilde Bergebakken.

Røros kommunestyre vedtok torsdag kveld med 20 mot 7 stemmer å utsette saken om å sette av penger for å lage et forprosjekt for bygging av et framtidig bibliotek.

En prosjektgruppe la i juni fram planer for Falkbergets Hus som skal bygges i Røros sentrum i tilknytning til et nytt folkebibliotek. Prosjektgruppa har hatt som mål at et Falkbergets Hus skal stå ferdig om tre år på 140-årsdagen for Johan Falkbergets fødselsdag.

- Nå har vi en lenger vei å gå, og det kan ende med at vi legger ned grunnsteinen den dagen, sier Bergebakken.

- Hvis saken i kommunestyret skulle handle om Falkbergets Hus, skulle jeg ønske at kommunestyret hadde fått en presentasjon på forhånd. Det er tydelig at Reidun Roland, som foreslo å utsette biblioteksaken, ikke har satt seg  inn i hva forprosjektet har utredet og foreslått. Og det er beklagelig at kommunestyret utsatte saken om å sette av penger for å lage et forprosjekt for bygging av et framtidig bibliotek, sier Bergebakken:

I et notat til Nea Radio skriver Bergebakken følgende:

Hvis saken i kveld skulle handle om Falkbergets Hus, skulle jeg ønske at kommunestyret hadde fått en presentasjon på forhånd. Det er tydelig at Roland ikke har satt seg inn i hva forprosjektet for Falkbergets Hus har utredet og foreslått.  Røros formannskap ble gitt en foreløpig orientering før rapporten ble presentert, og vi venter på å få slippe til med en orientering for formannskapet og kommunestyre. I tillegg til rapporten foreligger det en rapport fra advokatfirma som bør presenteres. Vi hadde blitt fortalt at Røros kommune ønsket å sette i gang igjen saken om bibliotek før politikerne fikk en grundig presentasjon av forprosjektet. Falkbergets Hus er spilt inn til kommunens kulturplan, og skal etter hva vi har forstått komme opp i den forbindelse.

1. Et Falkbergets Hus er ikke et kommunalt hus og det innebærer at vi ikke har foreslått noen kommunal investering. Vi har foreslått et kommunalt driftstilskudd på 4% som vil kunne utløse 57% midler fra fylke og stat, basert på hvordan forfattersenter i resten av landet er bygget opp.

2. Vi har foreslått en mulig samlokalisering med folkebiblioteket på bakgrunn av Røros kommunestyre sitt vedtak fra 2013. Og det kan være fornuftig på mange vis at kommunen leier arealer til folkebibliotek og vi leier arealer til et Falkbergetssenter i samme hus. Både fordi vi kan effektivisere drift på begge hold, og få til et moderne og aktivt litteratursenter som Røros trenger. Kanskje kan også noen av funksjonene eller fellesområdene i Falkbergets Hus gjøre at kommunen kommer bedre ut enn de vil gjøre på egenhånd.

3. Vi ser at vi har kommet lengre i vår planlegging enn kommunen, og derfor imøteser vi en prosess der kommunen planlegger sitt framtidige bibliotek.  Samtidig stiller vi oss til rådighet for å delta i samtalene slik at planene blir best mulig for alle parter. Og om kommunen ønsker å bygge et bibliotek istedenfor å leie som kommunen gjør i dag, er det selvsagt opp til kommunen. Det er kommunen som skal beslutte vedrørende bibliotek og ikke vi.

4. Uten kommunens støtte blir det ikke noe Falkbergets Hus, og da må kommunen bære alle utgiftene til et folkebibliotek helt alene. Et bibliotek som blir mindre innholdsrikt og attraktivt enn med en samlokalisering.

Det er vi har momentum for å få store bidrag fra storsamfunnet og private sponsorer og stiftelser til å realisere et Falkbergets Hus på Røros.  Et kommunestyrevedtak kan fort sette en stopper for arbeidet med å få til et aktivt Falkbergetsenter. Har Røros så god råd at man kan takke nei til slike private initiativ og dermed muligheten en stor verdiskaping? Det er mange rikspolitikere og gode medspillere som jobber for at vi skal få realisert et nasjonalt Falkbergetsenter på Røros.  Det vi ber om er at også politikerne i Røros setter seg ned og lytter med åpent sinn, slik at de ikke uforvarende sier nei til noe som blir kjempefint både for næringsliv, folk som bor her og alle besøkende tilreisende og skoleklasser.

Vi kommer mer enn gjerne til alle partier og presenterer planene.

Siste nytt i Kultur

Geir Digernes minnepris til Vegard Lien Bjerkan
  • Kultur

Vegard Lien Bjerkan trodde han skulle i møte om jazzfestivalen da han ankom Scandic Nidelven fredag ettermiddag. Det var noe helt annet Ernst Wiggo Sandbakk hadde i tankene.

Olavsfestdagene får mest
  • Kultur

Olavsfestdagene i Trondheim stikker av med mesteparten av festivalstøtten til Trøndelag neste år. Sør-Trøndelag fikk 90 prosent av festivaltilskuddet i Trøndelag da Kulturrådet tildelte midler torsdag.

Statsskog finansierer utedo ved Fjellkirka på Røros
  • Nyheter

Gir av potten "Midtnorske Friluftstiltak".

 
Nissen som mista trua på seg sjøl
  • Kultur

Under julemarkedet i fjor satte Åsmund Lockert Rohde og Karianne Somerro opp skuespillet "Nissen som mista trua på seg sjøl" i år er de igjen klare for å gi julestemning til folket.

Ukas boktips
  • Kultur

"Her hos de levende" av Levi Henriksen er ukas boktips fra bibliotekar Sigrun Selboe.

Knall konsert med Henrik i Selbu kirke
  • Kultur

17- åringen Henrik Fuglem fra Selbustrand leverte en knallkonsert for en fullsatt Selbu kirke tirsdag kveld.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE